Suomalaista viljaa riittää omaan käyttöön ja vientiin
28.2.2015 klo 13:00 Kotimaa
Ruis on tärkein leipäviljamme. Kotimaisen kulutuksen tyydyttämiseksi sen sadon olisi pitänyt yltää yli sataan miljoonaan kiloon, eli 30 miljoonaa kiloa suuremmaksi kuin viimevuotinen määrä, 75 miljoonaa kiloa.
Viljasatomme kattaa kotimaisen kulutuksen ja sitä riittää myös vientiin. Vain rukiin osalta tuotantomme jää liian vähäiseksi.
Vaikka viimevuotinen ruissatomme vuoteen 2013 verrattuna kolminkertaistui 75 miljoonaan kiloon, sen tuotannon pitäisi ylittää sata miljoonaa kiloa kattaakseen kotimaisen tarpeen.
Siinä missä viljasatomme yhteenlaskettu määrä ylitti vuonna 2014 neljä miljardia kiloa, oli luomuviljan satotaso koko maan keskiarvona laskien noin 50-60 prosenttia tavanomaisesti tuotetusta. Saman viljamäärän tuottamiseen tarvitaan siten lähes kaksinkertainen viljelyala kuin tavanomaisessa tuotannossa. Luomuviljan maa-alakohtainen osuus koko sadosta on noin kaksi prosenttia, ja eniten luomuna viljeltyä on ruis, noin 12 prosenttia. Määrällisesti eniten eli noin 40 miljoonaa kioa tuotettiin viime vuonna luomukauraa.
Luomuvilja vaatii lähes kaksinkertaisen viljelyalan verrattuna tavanomaiseen viljelyyn.
Myös sokerijuurikkaan osalta viime vuosi oli hyvä eli noin 46 tonnia hehtaarilta, mikä on paras sato kolmeen vuoteen.