Suomalaiset eivät halua tinkiä terveyspalveluista niukkoinakaan aikoina
23.3.2015 klo 14:00 Kotimaa Samuli Rissanen
Suomalaiset eivät ole valmiita tinkimään sosiaali-ja terveyspalveluista niukkoinakan aikoina. Salon sairaalan puolesta marssittiin marraskuussa 2013.
Kansalaiset antoivat päättäjille kouluarvosanan 6,5 sosiaali- ja terveysasioiden hoitamisesta.
Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy teetti TNS Gallupilla selvityksen suomalaisten käsityksistä sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista ja niiden tulevaisuudesta.
Näyttää siltä, että kansa ja päättäjät ovat osittain eri linjoilla sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuudesta
Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta ei halua tinkiä sosiaali- ja terveyspalveluista tiukkoinakaan taloudellisina aikoina. Lisäksi arvostetaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten riittävää koulutusta. Suomalaiset myös ymmärtävät, että palveluita on uudistettava. Päättäjille annetaan arvosana 6,5 sosiaali- ja terveysasioiden hoitamisesta.
– Tällä vaalikaudella ei saatu aikaan tarpeellisia sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistuksia. Lisäksi päättäjien suusta on viime vuosina kuultu puheenvuoroja, joiden mukaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten koulutustasoa voitaisiin laskea. Näyttää siltä, että kansa ja päättäjät ovat osittain eri linjoilla sosiaali- ja terveydenhuollon tulevaisuudesta, Tehyn puheenjohtaja Rauno Vesivalo kommentoi tutkimuksen tulosta.
62 prosenttia vastanneista toivoo, että päättäjät kiinnittävät nykyistä enemmän huomiota sosiaali- ja terveysalan toiminnan ja tuloksellisuuden kehittämiseen. Rakenteiden kehittämisen puolesta puhuu 83 prosenttia vastanneista. Näyttääkin siltä, että kansalaiset olisivat olleet rohkeampia uudistajia kuin poliitikot.
Suomalaiset eivät silti näe sosiaali- ja terveyspalveluiden tuottamista yksityisellä sektorilla merkittävänä keinona palveluiden tehostamisessa. Ainoastaan 15 prosenttia vastanneista uskoo yksityisen palvelutuotannon tehostavaan vaikutukseen.
TNS Gallupin tutkimusaineisto kerättiin helmikuussa. Aineisto edustaa maamme 15 – 74 -vuotiasta väestöä lukuun ottamatta Ahvenanmaata.