”Olemme samojen tosiasioiden edessä kuin kreikkalaiset”

10.8.2015 klo 13:04 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomeen investoidaan Kreikan jälkeen vähiten Euroopassa. Taantuman aikana Suomi on menettänyt investointeja yhden Äänekosken biotuotetehtaan verran joka vuosi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Päivi Räsänen on huolissaan Suomen osaamispohjan, tutkimuksen ja koulutuksen, turvaamisesta. Räsänen pitää tutkimukseen ja koulutukseen investoimista nyt ensiarvoisen tärkeänä.

Tulevaisuuden kannalta on olennaista, että saamme suomalaisia pk-yrityksiä syntymään, kasvamaan ja kansainvälistymään

Räsänen muistuttaa, että yritysten tuotekehityspanokset ovat laskeneet vuodesta 2009 ja Sipilän hallitusohjelma leikkaa merkittävästi tutkimuksen ja innovaatioiden rahoitusta.

– Leikkaukset pudottavat Suomen OECD-maiden vertailussa viimeisten joukkoon, Räsänen kritisoi.

Hänen mielestään leikkaukset pitäisi kohdistaa pikemminkin tehottomiin yritystukiin.

Alkukesästä Räsänen osallistui tasavallan presidentin ulkopoliittiseen seminaariin. Hän siteeraa seminaarissa alustaneen Outotecin toimitusjohtaja Pentti Korhosen kuvausta Suomen talouden syöksykierteestä.

Suomen tavaravienti on vuoteen 2008 verrattuna 18 prosenttia eli 12 miljardia pienempi ja yritysten investoinnit ovat pudonneet 10 miljardia alemmalle tasolle. Korhosen laskelmien mukaan tämä vastaa kymmentä Äänekosken biotuotetehdasta joka vuosi.

Tosiasia on sekin, että viime vuosina Suomeen on investoitu Kreikan jälkeen vähiten Euroopassa. Lisäksi yli kaksi kolmasosaa suomalaisista yrityksistä suunnittelee yhä työpaikkojen siirtämistä pois Suomesta, koska maa ei ole enää kilpailukykyinen liiketoiminnan kannalta.

Tilannetta ei paranna sekään, että samaan aikaan julkisen sektorin menot ovat kasvussa ja maa velkaantuu yhä 10 miljardilla vuodessa.

– Olemme samojen tosiasioiden edessä kuin kreikkalaiset: Meidän tulee samaan aikaan vähentää valtion menoja ja lisätä talouskasvua sekä kilpailukykyä.

– Se edellyttää yhtälöä, jossa rakenteita uudistetaan, kokonaisveroaste ei nouse ja samalla pidetään yllä menokuria, Räsänen mainitsee.

Suomen kuntoon laittaminen edellyttää myös yhteiskuntasopimusta. Räsänen pitää sopimusta välttämättömänä ja kiireellisenä. Hänen mielestään työmarkkinaosapuolilla on ratkaiseva vastuu työllisyyden, kansantalouden tasapainon ja hyvinvointiyhteiskunnan ylläpitämisessä.

– Yrittäjyyteen panostaminen on tie talouden kasvuun. Tulevaisuuden kannalta on olennaista, että saamme suomalaisia pk-yrityksiä syntymään, kasvamaan ja kansainvälistymään.

 

Ylös