Paluu työarkeen stressaa ja ahdistaa

19.8.2015 klo 12:55 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomen Mielenterveysseuran Valtakunnalliseen kriisipuhelimeen tulee yhä enemmän soittoja. Kesä on ollut perinteiseen tapaan vuoden kiireisintä aikaa.

Heinäkuussa soittoja tuli yli 19 100.

Ihmiset ovat herkillä ja uupuneita odotusten alla. Työhön ja opintoihin paluu tuntuu raskaalta.

Kriisipuhelimeen tulevissa puheluissa näkyy kesäisin vahvasti hoitotahojen sulkeutuminen kesälomien ajaksi. Tänä kesänä tämä huoli on hieman vähentynyt.

Kriisipuhelintoiminnan päällikkö Susanna Winter Suomen Mielenterveysseurasta arvelee, että lomia on porrastettu ja varajärjestelmiä mietitty aiempia vuosia enemmän.

Yleisimmät aiheet kriisipuhelimessa ovat erilaiset ihmissuhteisiin liittyvät ongelmat, kuten pari- ja perheongelmat, tulehtuneet välit ystävien ja sukulaisten kanssa sekä huoli läheisestä.

Parisuhdeongelmissa useimmin luuriin saavat tarttumaan erotilanteet ja vuorovaikutusongelmat.

Lomien loppuessa ja juhlapyhien jälkeen puhututtavat päihteiden käyttö ja väkivalta.

Tänä vuonna kesän lopussa monen mielessä on pyörinyt ajatus arkeen palaamisesta.

Lomapäivien käydessä vähiin kriisipuhelimessa on puhuttu paljon työ- ja opiskelupaikan sosiaalisista paineista ja vuorovaikutusongelmista.

– Ihmiset ovat herkillä ja uupuneita odotusten alla. Työhön ja opintoihin paluu tuntuu raskaalta, Susanna Winter sanoo.

Mielenterveysseurasta kerrotaan, että moni soittaja kuvaa olevansa jatkuvasti varuillaan ja stressaantunut. Työpaikka tuntuu epävarmalta ja työyhteisöissä on ihmissuhdeongelmia.

Valtakunnallinen kriisipuhelin päivystää ympäri vuoden arkisin klo 9.00–07.00 ja viikonloppuisin ja juhlapyhinä klo 15.00–07.00 numerossa 010 195 202. Päivystäjät ovat kriisityöntekijöitä ja koulutettuja vapaaehtoisia 25 paikkakunnalla ympäri Suomea

Soittaa voi nimettömänä. Puhelun hinta on oman operaattorin perimä maksu.

 

Ylös