Kulttuuripalkinnot menivät Färsaarille, Islantiin, Norjaan ja tuplasti Ruotsiin – Suomi jäi ilman
27.10.2015 klo 22:53
Ulkomaat
Kristiina Kunnas

Jakob Wegeliuksen lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon myötä suomalaiset saavat hiukan lohtua vaille palkintoja jäätyään. Wegelius on ikään kuin puoliksi suomalainen, sillä hänen isänsä on suomalaissyntyinen. (Kuva Magnus Froderberg/norden.org)
Suomi jäi tänä vuonna vaille omaa palkintoa Pohjoismaiden neuvoston kulttuuripalkintojen jaossa, mutta pientä lohdutusta tuli siitä, että lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon saajan Jakob Wegeliuksen isä on suomalaissyntyinen.
Elokuvapalkinto meni Dagur Kárin ohjaamalle elokuvalle Fúsi (Virgin Mountain) Islannista.
Lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnon sai ruotsalainen Jakob Wegelius romaanillaan Mördarens apa. Kirja oli vastaanottanut aiemmin jo August-palkinnon.
– Äitini Ulla on ruotsalainen mutta isäni Björn on Suomesta, kirjailija kertoi.
– Jos minä en ole tulosta mitä läheisimmästä yhteispohjoismaisesta toiminnasta, niin kuka sitten, hän nauratti yleisöä kiitospuheessaan.
Sarja oli äärimmäisen kovatasoinen. Suomesta ehdolla olivat harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen sekä sellorockyhtye Apocalyptica.
Färsaarelainen sähköyhtiö SEV sai ympäristö- ja miljööpalkinnon. Sähköyhtiö SEV on Färsaarten suurin energiantoimittaja. Yhdistämällä tuuli- ja vesivoimaa SEV varmistaa sen, että 51 % Färsaarten energiasta on uusiutuvaa. Viime vuosina SEV on ottanut harppauksia vihreässä energiantuotannossa, ja sen tavoitteena on toimittaa yksinomaan uusiutuvaa tuuli- ja vesivoimaa vuoteen 2030 mennessä.
Musiikkipalkinnon vastaanotti ruotsalainen basisti ja säveltäjä Svante Henryson. Sarja oli äärimmäisen kovatasoinen. Suomesta ehdolla olivat harmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen sekä sellorockyhtye Apocalyptica.
Kjell Westö sai palkita norjalaiskirjailija Jon Fossen, jonka trilogia kokoaa yhteen kolme kertomusta nuoresta parista Aslesta ja Aliidasta. Fosse kiittikin trilogiansa mukaisesti kolme kertaa Pohjoismaiden neuvostoa palkinnostaan.