Hallituskriisi somessa: Twitter-eliittiä puhutti valinnanvapaus
14.11.2015 klo 07:46
Politiikka
Samuli Rissanen

Hallituskriisiä seurattiin tiivisti viime viikonloppuna myös somessa, etenkin yhteisöpalvelu Twitterissä. Siellä keskeisimmät mielipidevaikuttajat hallitsivat aiheen käsittelyä.
Some-eliitti näyttää tavoittaneen suuret massat, etenkin yhteisöpalvelu Twitterissä kuumana käyneessä, hallituskriisin aikaisessa viestittelyssä.
Viime viikonloppuna akuutissa vaiheeessa ollut hallituskriisiin viitattiin tiivisti myös sosiaalisessa mediassa.
Vain alle prosentti Twitter-keskustelijoista saavutti yli puolet potentiaalisesta yleisöstä.
Mediaseurannan ja markkinatiedon asiantuntijayritys M-Brain tutki viime viikonlopun hallituskriisin tiimoilta sosiaalisessa mediassa käytyä keskustelua.
Seurattavia kanavia olivat Twitter ja Instagram, aihetunnisteina ”sote” ja ”hallituskriisi”. Seuranta-ajanjaksona oli 4.–10.11.
Mielipiteitä vaihdettiin odotetusti lähinnä Twitterissä, jonne tehdyt päivitykset muodostivat 98 prosenttia kokonaisjulkisuudesta. Instagramin osuus oli 2 prosenttia.
Yli puolet keskustelusta ajoittui perjantain ja lauantain väliselle ajalle. Hiljaisemman sunnuntain jälkeen sote- ja hallituskriisidebatti vilkastui vielä maanantaina.
Aihetunnisteita ”sote” ja ”hallituskriisi” käyttäen twiitattiin kaiken kaikkiaan noin 3 600 Twitter-tililtä yhteensä noin 7 700 twiittiä.
Keskeiset mielipidevaikuttajat hallitsivat aiheen käsittelyä Twitterissä. Vain alle prosentti Twitter-keskustelijoista saavutti yli puolet potentiaalisesta yleisöstä.
35 keskeisen mielipidevaikuttajan Twitter-seuraajien yhteenlaskettu lukumäärä oli 55 prosenttia kaikkien keskusteluun osallistuneiden yhteenlasketusta seuraajalukumäärästä.
Yksittäisistä teemoista twitter-eliittiä puhututti eniten valinnanvapaus. Tutkimuksen otokseen kuuluneista mielipidevaikuttajista valtaosa piti valinnanvapautta myönteisenä asiana.
Twitter-kommentoijat huomioivat myös hallituksen sote-päätöksen positiiviset vaikutukset yksityissektorin toimijoille.
Isot mediat kuten Huomenta Suomi, Yle Uutiset, MTV Uutiset ja Helsingin Sanomat osallistuivat sote-keskusteluun myös Instagramissa. Poliittisista toimijoista Instagramiin ovat löytäneet tiensä Kansallinen Kokoomus ja Vasemmistoliitto.