Kristittyjen vaino kasvaa nopeasti

16.1.2016 klo 16:15 Uutiset Esa Erävalo

Open Doors -järjestö nostaa vuosittain esiin 50 maata, joissa on vaikeinta elää kristittynä.

Riippumattomilta asiantuntijoilta ja Open Doors- järjestön omilta työntekijöiltä kerätyn tiedon avulla ”World Watch List” seuraa kuinka vapaasti kristityt voivat seurata uskoaan.

Tuoreen raportin mukaan kristittyjen vaino maailmassa on kasvamassa ja voimistui viime vuonna entistä useammassa maassa. Pohjois-Koreasta Nigeriaan, Syyriasta Somaliaan, Kolumbiasta Kameruniin, kristityt kohtaavat ennen näkemättömiä vaaroja ja haasteita. Näissäkin maissa kuitenkin löytyy uskoa. Vaikka kirkko on vainottu, sitä painetaan alas, sitä vastaan hyökätään ja siitä valehdellaan, sitä ei ole kyetty tuhoamaan.

Vaino kasvaa nopeinta vauhtia Afrikassa, erityisesti Saharan eteläpuolisissa maissa. Lista maista, joissa vaino on ankarinta, ei ole viime vuosina juurikaan muuttunut. ISIS:n väkivalta on voimistanut kristittyjen pakoa Syyriasta ja Irakista. Pahin tilanne on Pohjois-Koreassa, seuraavaksi tulevat Irak, Eritrea, Afganistan, Syyria, Pakistan, Somalia, Sudan ja Iran. Eritrea nousi ensimmäisen kerran kärkiviisikkoon. Islamilaiset ääriliikkeet ovat yleisimmät vainoajat, ne ovat pääsyy kristittyjen vainoon 35:ssa kaikista tutkitusta 50 maasta. Äärihindujen liikkeet ovat nostaneet Intian 20 pahimman maan joukkoon.

Open Doorsin tilastojen mukaan maailmassa tapettiin viime vuonna yli 7000 kristittyä heidän uskonsa takia, yli 3000 enemmän kuin 2014. Nämä ovat todennettuja tapauksia, eivätkä luvut sisällä Pohjois-Korean, Syyrian ja Irakin kristittyjä

Open Doorsin tilastojen mukaan maailmassa tapettiin viime vuonna yli 7000 kristittyä heidän uskonsa takia, yli 3000 enemmän kuin 2014. Nämä ovat todennettuja tapauksia, eivätkä luvut sisällä Pohjois-Korean, Syyrian ja Irakin kristittyjä, koska näiltä alueilta ei ole saatavissa tarkkoja tietoja.

Noin 2400 kirkkoa vastaan hyökättiin tai niitä vahingoitettiin mikä on kaksinkertainen määrä edellisvuoteen verrattuna. Kristittyihin ja heidän omaisuuteensa kohdistuvissa väkivallan teoissa Nigeria ja Keski-Afrikan tasavalta olivat kärjessä. Vakavimpien ihmisoikeusloukkausten takana on aina jatkuva paikallinen vaino, josta miljoonat kristityt kärsivät. Kristityt eristetään tai ajetaan ulos yhteisöstä, tai heiltä kielletään kokoontumispaikat, hautajaiset, työ- tai koulutuspaikat.

Ylös