Kadonneen alttariristin tarina – Oli aivan lähellä joutua kaatopaikalle
10.4.2016 klo 13:07
Kotimaa
Kristiina Kunnas
Jos joulukuinen päivä 1994 olisi mennyt hiukankin toisin, ei Luther-kirkkoon ristisaatossa palautettavaa alttariristiä enää olisi.
Oli jouluaaton aatto, ja Helsingin Fredrikinkadulla jonotti autoja katkeamattomana nauhana. Fotoyks-valokuvausliikkeessä riitti asiakkaita. Saksalaisen koulun nuoret olivat hävinneet lomalleen hälisemästä viereiseltä Malminkadulta.
Oli mennyt vuosia siitä, kun väki kiiruhti sanankuuloon evankeliumiyhdistyksen kirkkoon.
Sata vuotta sitten tähän Fredrikinkatu neljäänkymmeneenkahteen oli valmistunut Karl August Wreden suunnittelema uusgoottilainen rukoushuone. Mielet olivat olleet korkealla ja ilo suuri, kun uusi rukoushuone 1894 otettiin käyttöön.
Ulkona Hildén seisahtui romuläjien vierelle. Niiden päälle oli heitetty risti, sirorakenteinen, puinen, parimetrinen.
Nyt kirkon sisäänkäynnin edustalla oli isot läjät sisältä irrotettuja osia ja romua.
Oli joulunaluspäivä Helsingin ydinkeskustassa Kampissa. Sellainen tyypillinen helsinkiläinen: harmaa, lumeton, ankea, valoton. Muutama lämpöaste ei riitä lämmittämään, kun ympärillä avautuva Suomenlahti lisää viimaan oman hyisen panoksensa. Nuori teologi Jukka Hildén halusi sisään kirkkoon. Hän oli utelias näkemään, millaiselta siellä nyt näytti. Kristikansaa kuohuttaneessa uutisessa oli kerrottu, että tilasta olisi tulossa yökerho. Hienoon paikkaan kiistämättä, pääkaupungin ytimeen.
Kirkkosali oli hurjan näköinen. Tilasta oli viety paljon pois, sakraalit tunnusmerkit hävitetty. Näkymä oli ankea. Outouden keskellä lohdullinen ajatus häivähti katsojan mielessä. Kirkkorakennus on kuitenkin vain rakennus, ei Jumala täällä asu.
Ulkona Hildén seisahtui romuläjien vierelle. Niiden päälle oli heitetty risti, sirorakenteinen, puinen, parimetrinen.
Se ei saisi päätyä kaatopaikalle.
Lupa heltisi remonttimieheltä, joka oli kuskaamassa irtoroinaa remonttiin menevästä kirkkosalista. Jukka Hildén sai poimia ristin talteen.
Fotoyksissä työskenteli valokuvaajaopiskelija Olli Häkämies, Jukan veli. Hän otti ristin päiväksi säilöön. Liikkeessä risti verhottiin mustaan pakkausmuoviin.
Illalla Jukka Hildén kantoi ristin Kampista ylös Kansakoulukatua ja alas Simonkatua Helsingin rautatieasemalle ja vei kotiinsa. Muuton mukana se pantiin säilytykseen turkulaisen asunnon kellarikomeroon.
Näin alkoi alttariristin pitkä vaellus, joka päättyy tänä keväänä. Risti kannetaan Turusta takaisin paikalleen toukokuussa uudelleen käyttöön siunattavaan Luther-kirkkoon.
Tarinan keskushenkilö ei suostu ottamaan sankarin viittaa harteilleen.
– Toki minua ilahduttaa se, että otin ristin talteen.
Hän viittaa sanaan ”salvage”, joka merkitsee pelastamista, talteen ottamista. Sillä on suora yhteys pelastusta ja vapahdusta merkitsevään salvation-sanaan.
– Tuli pelastettua risti, joka pelastaa, Turun Martin-seurakunnan seurakuntapastorina työskentelevä Hildén pohtii.
Hän oli suunnitellut ristin laittamista esille, ikonien seuraan. Kotioloihin siro alttariristi oli silti kookas, 190-senttinen. Hilding Ekelundin pelkistetty arkkitehtuuri ja muotoilu näyttäytyvät ristin kauniissa mittasuhteissa.
– Minusta on ihana asia, että risti palaa jälleen alkuperäiseen tarkoitukseensa. Toivomukseni on, että kirkko olisi jälleen elävässä käytössä. Että ihmiset löytäisivät tiensä sinne. Ja että risti näyttäisi selkeän viestinsä siitä, mitä ihmiset myös tänään tarvitsevat, Jukka Hildén kertoo.
Lue lisää ristinkantamisesta takaisin Luther-kirkkoon täältä.
Ilmoittaudu ristinkantajaksi: takaisinkotiin.fi

Kadonnut alttariristi oli sittenkin pelastettu talteen. Arkkitehti Hilding Ekelundin suunnittelema risti on vuodelta 1931. Risti kannetaan Turusta Helsinkiin ja se pääsee kotiinsa Luther-kirkkoon. (Kuva Silja-Kaisa Pöyliö)