”Munuaisen luovutuksen pitäisi olla mahdollista muillekin kuin lähiomaisille” – Sari Tanus teki lakialoitteen
13.8.2016 klo 09:21 Uutiset Kristiina Kunnas
– Tämä lakimuutos olisi hyvä sotelaissa: mahdollisimman hyvää hoitoa potilaalle ja samalla kustannussäästöä, KD-kansanedustaja ja lääkäri Sari Tanus pohtii.
KD:n kansanedustaja ja lääkäri Sari Tanus oli tekemässä lakialoitetta elinluovutuksista. – Pitäisi saada luovuttaa myös muille kuin lähiomaisille, Tanus vaatii.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja 3. varapuheenjohtaja Sari Tanus kertoo lauantaina 13. elokuuta kuultavassa KD-Kompassi -haastattelussaan (Radio Dei klo 12) tekemästään elinluovutus-lakialoiteesta sekä kuvailee eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan työtä.
– Tulevaisuusvaliokunnan työskentely suuntaa pitkälle tulevaisuuteen. Siinä ei ajatella vain paria seuraavaa vuotta vaan katsotaan viidentoista-kahdenkymmenen ja jopa kolmen-neljänkymmenen vuoden päähän.
Tanus kertoo, että tulevaisuusvaliokunnassa työskentely on tavattoman mielenkiintoista. Valiokunnan jäsenillä on etuoikeus kuulla tulevaisuudentutkijoita, eri alojen asiantuntijoita ja tiedemiehiä.
– On mielenkiintoista katsoa, mihin nopeasti muuttuva maailma näyttää olevan menossa ja toisaalta miettiä sitä, mihin suuntaan ehkä haluaisimme sen olevan menossa, Sari Tanus sanoo.
Tanus kertoo ottaneensa useampaan kertaan esille myös sen näkökulman, että maailman nopeasti muuttuessa on pohdittava, mitkä ovat ne tärkeät ja arvokkaat asiat, jotka meidän pitäisi säilyttää.
– Läheisyys ja sosiaaliset kontaktit ja kanssakäyminen ovat säilyttämisen arvoiset. Nythän monet asiat tapahtuvat koneiden kanssa digitaalisesti. Inhimillinen kontakti ja ihmisten väliset suhteet ja ymmärtäminen ovat tärkeät, eikä niiden saa antaa hävitä.
– Myös luonto kuuluu niihin tärkeisiin asioihin, joita pitää vaalia ja joista on huolehdittava.
Tanus on siviiliammatiltaan lääkäri. Hän toimii eduskunnassa munuais-, maksa- ja elinsiirtopotilaiden tukiryhmän puheenjohtajana. Hän teki alkukesästä lakialoitteen muutoksesta kudoslakiin.
Vakavasta munuaisten vajaatoiminnasta kärsiviä potilaita on Suomessa paljon. Nelisensataa odottaa munuaisen luovutusta.
– Muokkasimme asiantuntijalääkäreiden ja muiden spesialistien kanssa lakialoitteen elinsiirtojen helpottamiseksi.
Vakavasta munuaisten vajaatoiminnasta kärsiviä potilaita on Suomessa paljon. Nelisensataa odottaa munuaisen luovutusta.
– Paras hoito heille on elävältä luovuttajalta saatu munuainen. Meillä kuitenkin ainoastaan lähiomainen saa luovuttaa munuaisen. Parhaalle kaverille tai tuntemattomalle ei ole mahdollista luovuttaa.
Tanus muistuttaa, että tilanne on toinen kaikissa muissa Pohjoismaissa ja myös Euroopassa.
– Haluaisimme viisi sanaa pois nykyisestä kudoslain pykälästä. Että elinsiirtoa ei rajattaisi vain lähisukulaisuuteen tai samassa osoitteessa asuviin. Että voisi luovuttaa sellaiselle henkilölle, joka tarvitsee.
Suomessa elinsiirrot ovat tiukasti lupa- ja valvontaviranomaisen alaista toimintaa, joten mitään hyväksikäyttö- tai myyntiasiaa ei voi Suomessa Tanuksen mukaan olla.
Lakialoite tulee eduskunnan päätettäväksi jo alkavalla istuntokaudella.
– Tämä muutos olisi hyvä sotelaissa: mahdollisimman hyvää hoitoa potilaalle ja samalla kustannussäästöä. Yksi munuainen kestää keskimäärin 20 vuotta, joten se on huikean paljon edullisempaa kuin vuosien dialyysihoito, Tanus toteaa.
Sari Tanus haastateltavana KD-Kompassissa: Radio Dei, la 13.8. klo 12. Haastattelijana Ismo Portin.
Kuuntele Sari Tanuksen KD-Kompassi -haastattelu täältä.