Ääriliikkeiden väkivaltaa esiintyy Suomessa vähän

15.8.2016 klo 13:07 Kotimaa Samuli Rissanen

Väkivaltainen ekstremismi ei merkittävällä tavalla ilmene rikollisuutena Suomessa ja siihen liittyviä rikoksia tapahtuu suhteellisen vähän.

Sisäministeriöstä muistutetaan, että Suomessa on kuitenkin väkivaltapotentiaalia omaavia ääriliikkeitä ja -ryhmiä, jotka ajoittain kohdistavat väkivaltaa tai sen uhkaa viranomaisia, vähemmistöryhmiä tai poliittisia vastustajiaan kohtaan.

Alustavien tietojen mukaan ainakin Ruotsissa ja Saksassa ääriliikkeiden tekemät rikokset olisivat lisääntyneet viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Tiedot käyvät ilmi sisäministeriön julkaisemasta väkivaltaisen ekstremismin tilannekatsauksesta, jonka teemana on tällä kertaa ekstremistiset rikokset vuonna 2015.

Katsauksessa on käsitelty henkeen ja terveyteen kohdistuvia ekstremistisiä rikoksia.

Eurooppaan suuntautunut pakolaisvirta ja myös Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden suuri määrä vaikutti väkivaltaisten ääriliikkeiden toimintaan.

– Poliisin tietoon tulleiden rikosepäilyjen mukaan ekstremististen rikosten määrä ei kuitenkaan lisääntynyt vuonna 2015. Sen sijaan äärioikeistolainen ja maahanmuuttovastainen liikehdintä aktivoitui ja tuli entistä näkyvämmäksi ja yhteiskunnallinen ilmapiiri kiristyi, kehittämispäällikkö Tarja Mankkinen sisäministeriöstä kertoo.

Alustavien tietojen mukaan ainakin Ruotsissa ja Saksassa ääriliikkeiden tekemät rikokset olisivat lisääntyneet viime vuoden jälkimmäisellä puoliskolla.

Viime syksyn turvapaikanhakijatilanne synnytti Suomeenkin aiemmin harvinaisen viharikosilmiön: turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin kohdistuneet tuhotyörikokset. Niissä tapauksissa, joissa iskun tekijä on tiedossa, ei ole löydetty kytköksiä järjestäytyneeseen ääriliikehdintään.

Turvapaikanhakijoiden määrän laskettua vuoden 2016 aikana aiempien vuosien tasolle vastaanottokeskuksiin kohdistuneita tuhotyörikoksia ei ole enää ilmennyt.

 

 

 

Ylös