UNICEF: Lapsikaupan riski kasvaa myös Suomessa
12.9.2016 klo 08:32 Kotimaa KD Lehti
Huolestuttavia arvioita pakolaislasten katoamisesta on julkaistu niin Euroopassa kuin Suomessakin. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa on kadonnut 30 ilman huoltajaa tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa vuodesta 2014 lähtien.
UNICEF muistuttaa, että lapsikaupan riski Euroopassa on kasvanut yksinliikkuvien lasten määrän lisäännyttyä. Euroopassa turvapaikkahakemuksen jätti viime vuonna 96 000 yksinliikkuvaa lasta. Suomeen saapui viime vuonna yksin 3 021 lasta.
– Suomessa lapsikaupan riskiä lisäävät myös ulkomaalaislain muutokset, joilla turvapaikkaprosesseja nopeutetaan ja perheenyhdistämistä vaikeutetaan, sanoo Suomen UNICEFin ohjelmajohtaja Inka Hetemäki sanoo.
Huolestuttavia arvioita lasten katoamisesta on julkaistu niin Euroopassa kuin Suomessakin. Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa on kadonnut 30 ilman huoltajaa tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa vuodesta 2014 lähtien.
Maahanmuuttoviraston mukaan Suomessa on kadonnut 30 ilman huoltajaa tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa vuodesta 2014 lähtien.
– Lapsikaupan uhrien näkökulmasta olisi välttämätöntä taata paperittomille pääsy terveydenhuoltoon. Matalan kynnyksen terveydenhuolto lisää selkeästi mahdollisuuksia kohdata mahdolliset lapsikaupan uhrit ja saada heidät avun piiriin, Hetemäki jatkaa.
Suomen ratifioima YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa harkitsemaan ensisijaisesti, mikä on lapsen etu. Yleinen lakimuutoksiin liittyvä ongelma on, että tätä harkintaa tehdään puutteellisesti.
– Viimeaikaisissa lakimuutoksissa lapsen edun harkinta on kuitattu huomioiduksi, mutta sitä ei ole perusteltu mitenkään. Lapsen edun arviointi ei voi olla mielivaltaista, Hetemäki toteaa.
Suomen UNICEF ry:
Perustettu 1967
Kerää varoja UNICEFin kehitysohjelmiin
Edistää lapsen oikeuksien toteutumista kotimaassa
Työn kolme osa-aluetta: varainhankinta, vaikuttaminen ja viestintä
UNICEF on YK:n lastenjärjestö. Suomen UNICEF ry on yksi UNICEFin 35:sta kansallisesta komiteasta, jotka toimivat vauraissa maissa. Yhdessä komiteat keräävät kolmanneksen kansainvälisen UNICEFin varoista. Varainhankinnan lisäksi komiteat edistävät lapsen oikeuksien toteutumista kotimaissaan.