Seksipalvelujen ostamiselle esitetään täyskieltoa

21.10.2016 klo 13:32 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen ja Rkp:n Eva Biaudet jättivät yhdessä lakialoitteen, jossa ehdotetaan seksipalvelujen ostamiselle täyskieltoa ihmiskaupan estämiseksi.

– Ihmiskauppa kuuluu räikeimpiin ihmisoikeusloukkauksiin ja vastenmielisimpiin rikoksiin, mitä Suomessa esiintyy, todetaan tuoreessa Päivi Räsäsen ja Eva Biaudet’n yhdessä laatimassa lakialoitteessa.

Aloitteen allekirjoitti 14 kansanedustajaa.

Ruotsin mallin mukaista täyskieltoa suositeltiin Suomeen jo vuonna 2013 tehdyssä oikeusministeriön selvityksessä

Lakialoitteessa esitetään seksuaalipalvelujen ostamisen täyskieltoa. Hallitus esitti jo vuonna 2005, että seksuaalipalvelujen ostaminen olisi yleisesti rangaistavaa.

Perustuslakivaliokunta kuitenkin päätyi rajaamaan rangaistavuuden seksuaalipalvelujen ostamiseen ihmiskaupan ja parituksen uhreilta.

– Valinta on osoittautunut alun alkaen epäonnistuneeksi. Poliisin velvoitteeksi tuli osoittaa, että seksuaalipalvelujen ostaja on tietoisesti ostanut palveluja parituksen tai ihmiskaupan uhrilta.

– Liikutaan hetteiköllä, kun oikeuslaitos joutuu arvioimaan, mitä kunkin asiakkaan olisi pitänyt voida ymmärtää, aloitteessa perustellaan.

Nykyinen lainsäädäntö ei anna riittävästi suojaa ihmiskaupan ja parituksen uhreille. Yhä laki kannustaa kätkemään prostituution taustalla olevan rikollisen toiminnan ja antamaan kuvan vapaaehtoisesta toiminnasta.

Täyskielto antaisi kansanedustajien mukaan nykyistä tehokkaammat ja selkeämmät keinot puuttua rikolliseen toimintaan sekä seksikauppaa ylläpitävään kysyntään.

Ruotsin mallin mukaista täyskieltoa suositeltiin Suomeen jo vuonna 2013 tehdyssä oikeusministeriön selvityksessä.

Ruotsissa katuprostituution määrän arvioitiin puolittuneen kiellon voimaantulon jälkeen, samoin prostituution kokonaismäärän arvioitiin vähentyneen. Seksikauppa ei kiellon voimaan tultua ole painunut ”maan alle”, vaan toiminta on aidosti vähentynyt.

Norjassa markkinoiden arvioidaan pienentyneen lain ansiosta jopa 40-65 prosenttia.

Ylös