Iranin isot markkinat kiinnostavat – Presidentti Niinistön vierailulla edistetään kauppasuhteita
25.10.2016 klo 14:08
Ulkomaat
KD Lehti

Iran on jättimäinen valtio ja shiasuuntauksen henkinen johtaja. 80 miljoonan ihmisen maassa on paljon metsää ja maanviljelyä, joten Suomella voisi olla paljon tarjottavaa myös sillä sektorilla.
Edellisen presidenttivierailun Suomesta teki Urho Kekkonen vuonna 1971. Presidentti Sauli Niinistön mukana on suuri suomalainen liikemiesvaltuuskunta.
Presidentti Sauli Niinistö aloittaa tänään puolisonsa Jenni Haukion kanssa kaksipäiväisen virallisen vierailun Iraniin. Ensimmäisen vierailupäivän ohjelmassa on kahdenvälisiä kauppasuhteita käsittelevä seminaari Teheranissa.
Presidentin mukana matkustaa ulkomaankauppaministeri Kai Mykkänen (kok.) ja parinkymmenen hengen suomalainen liikemiesvaltuuskunta. Ulkomaiden kiinnostus Iranin markkinoita kohtaan on ollut suurta kansainvälisten pakotteiden purkauduttua osittain.
Ulkomaiden kiinnostus Iranin markkinoita kohtaan on ollut suurta kansainvälisten pakotteiden purkauduttua osittain.
Niinistön vierailu Iraniin on historiallinen, sillä Suomesta ei ole tehty valtionpäämiestason vierailua maahan vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen. Presidentti Urho Kekkonen vieraili shaahin johtamassa Iranissa vuonna 1971.
Huomenna keskiviikkona Niinistö tapaa islamilaisen tasavallan poliittista johtoa, muun muassa presidentti Hassan Ruhanin. Keskustelujen asialistalla ovat kahdenvälisten asioiden lisäksi kansainväliset ja Lähi-idän alueen kysymykset, kuten Syyrian tilanne.
Monien Irania vastaan suunnattujen kansainvälisten pakotteiden toimeenpano keskeytettiin aiemmin tänä vuonna. Iranin kiistellyn ydinohjelman valvonnasta syntyi sopimus pitkien neuvottelujen jälkeen kesällä 2015.
Suomesta on tehty Iraniin aiemmin jo useita ministerivierailuja, ja myös Iranista on käyty useiden valtuuskuntien voimin tutustumassa yrityksiin Suomessa. Iranilaiset ovat olleet kiinnostuneita muun muassa ympäristö- ja terveysteknologiasta, it-alasta, kaivosteollisuudesta sekä suomalaisesta metsäalan osaamisesta.
Suurimpana ongelmana kaupankäynnissä ovat olleet pakotteiden keskeytymisestä huolimatta jatkuvat vaikeudet pankkien rahoitus- ja maksuliikennejärjestelyissä.
Lähde: STT-Niilo Simojoki