Hallitus peruu myös hoitajamitoituksen heikentämisen-Kristillisdemokraatit riemuitsevat
18.11.2016 klo 15:40 Politiikka Samuli Rissanen
Hallituksen koottujen perääntymisten joukkoon tuli tänään ehkä tärkein ja odotetuin takaisinveto, kun hallitus perui hoitajamitoituksen kiristykset. Kristillisdemokraateille asia oli Sari Essayah'n mukaan syksyn ykköstavoite. Essayah osallistui Suomen perus- ja lähihoitajaliiton mielenilmaukseen Helsingissä. (Kuva: Samuli Rissanen)
Hoitajamitoituksen säilyttäminen nykytasolla oli Kristillisdemokraateille ykkösasia. Hallitukselle asiassa perääntyminen on yksi pitkässä sarjassa.
Hallituksen koottujen perääntymisten sarjaan tuli tänään vielä yksi, mutta kenties tärkein ja odotetuin takaisinveto.
Sosiaali- ja terveysministeriöstä kerrotaan, että hallitus on sopinut, että jatkossakin ympärivuorokautisen tehostetun palveluasumisen hoitoon osallistuvan henkilöstön mitoituksen pitää olla vähintään 0,5 hoitajaa asukasta kohden.
Hoitajamitoituksen säilyttäminen nykytasolla on puolueen puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan ollut Kristillisdemokraateille oppositiopolitiikan tärkein tavoite tänä syksynä.
Hallituksen budjettiesityksessä henkilöstön vähimmäismäärä olisi pudotettu alimmillaan 0,4 hoitotyöntekijään asukasta kohden ensi vuonna.
Hoitoon osallistuvan henkilöstön mitoitusta yhdenmukaistetaan vastedes siten, että mitoitus on jatkossa sama yksityisillä ja julkisilla palvelutuottajilla.
Hallitus oli tavoitellut hoitajamitoituksen heikentämisellä 70 miljoonan euron säästöjä vuoteen 2019 mennessä. Hoitajamitoituksen pitäminen ennallaan ja henkilömitoituksen joustavoittaminen ei tuo säästöä ensi vuonna, joten määrärahaan on lisätty yli kuusi miljoonaa euroa.
Oppositio otti hallituksen perääntymisestä kunnian itselleen.
Kristillisdemokraattien riveissä iloittiin niin ikään, sillä hoitajamitoituksen säilyttäminen nykytasolla on puolueen puheenjohtaja Sari Essayah’n mukaan ollut Kristillisdemokraateille oppositiopolitiikan tärkein tavoite tänä syksynä.
– Hoidon tarve on kasvussa, ja hoitoon tulee entistä huonompikuntoisia vanhuksia, joiden hoidettavuus on vaikeutunut, Essayah perusteli kantaansa Suomen lähi- ja perushoitajaliiton mielenilmauksessa alkusyksystä.
Hän muistutti, että myöskin hoidon laatua ja turvallisuutta valvova viranomaistaho, Valvira, on arvioinut, että vanhustenhoito on vaikeuksissa, mikäli mitoitusta lasketaan nykyisestä.
Suomi on niinikään jäänyt selvästi jälkeen Ruotsista, puhumattakaan Norjasta ja Tanskasta, joissa vanhuksille riittää selvästi enemmän hoitajia.
Essayah pyysikin jokaista miettimään, minkälaista hoitoa itse haluaisi.
Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä jätti lokakuussa valtion ensi vuoden budjettiin talousarvioaloitteita, joissa hallituksen kaavailemat 70 miljoonan euron suuruiset leikkaukset vanhustenhoitoon perutaan.
Aloitteet sisältyvät Kristillisdemokraattien vaihtoehtobudjettiin.
– Hyvä, että hallitus heräsi, Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kommentoi uusinta käännettä twitter-tilillään.