Essayah: ”Hallituksen otettava vastuuta vanhusten turvallisuudesta”
13.11.2017 klo 09:40 Politiikka Kristiina Kunnas
– Yhä enemmän on tullut ilmi erilaisia väärinkäytöstilanteita vanhustyön parissa, Essayah huomauttaa. Essayah vaatii rikostaustan selvittämistä vanhusten kotipalvelussa työskenteleviltä. Essayah puhui Etelä-Pohjanmaalla Kestävää lähimmäisyyttä -teematilaisuudessa viikonloppuna.
KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah vaatii, että hallituksen on otettava tosissaan esitykset vanhusten kanssa kotihoidossa työskentelevien taustojen selvittämisestä.
Puheenjohtaja Sari Essayah vieraili viikonloppuna Etelä-Pohjanmaalla. Hän nosti puheessaan esiin kotihoidon piirissä olevat kymmenet tuhannet ikäihmiset, jotka ovat haavoittuvassa asemassa.
– Heidän määränsä kasvaa koko ajan. Todennäköisesti sote-ratkaisun myötä vanhuspalveluita ulkoistetaan yhä enemmän ja lisäksi palveluntarjoajien kenttä laajenee, Essayah ennusti.
Essayah vaatii hallitusta ottamaan vastuuta ikäihmisten turvallisuudesta.
– Hallituksen on otettava vastuuta haavoittuvassa asemassa olevien vanhusten turvallisuudesta mahdollistamalla rikosrekisteriotteen vaatimisen vanhustyötä tekeviltä, Essayah sanoi lauantaina Lapualla.
Essayah ehdottaa, että kotipalvelussa työskentelevien työntekijöiden rikosrekisterit olisi voitava tarkastaa samaan tapaan kuin opetus- ja kasvatustyössä.
Essayah puhui Kestävää lähimmäisyyttä -tilaisuudessa, jonka järjesti Kristillisdemokraattien Pohjanmaan piiri.
– Yhä enemmän on tullut ilmi erilaisia väärinkäytöstilanteita vanhustyön parissa, Essayah huomautti.
Hän listasi, että vanhuksen omaisuuteen kohdistuvien rikosten ohella on julkisuuteen noussut vakavia terveyttä uhkaavia tapauksia.
– Useissa tilanteissa vanhuspalveluita tarvitseva henkilö ei välttämättä ole itse kykenevä havaitsemaan häneen kohdistuvaa uhkaa tai tekoa, eikä hän pysty puolustamaan itse itseään.
Essayah ehdottaa, että kotipalvelussa työskentelevien työntekijöiden rikosrekisterit olisi voitava tarkastaa samaan tapaan kuin opetus- ja kasvatustyössä.
Laki lasten kanssa työskentelevien rikostaustan selvittämisestä on ollut voimassa jo lähes 15 vuotta. Oikeusrekisterikeskukselta tilataan vuosittain noin 60 000 lasten kanssa työskentelevien rikosrekisteritarkastusta, ja ne ovat opetusalalla ja urheiluseuroissa toiminnan rutiinia.
– Viime kädessä kysymys on poliittisesta tahdosta. Vanhustyössä esiintyvät väärinkäytökset on uskallettava ottaa esille ja tehtävä kaikki mahdollinen niiden ehkäisemiseksi, Essayah korosti.