”Olisivatpa isovanhempani nähneet tämän” – Israelin Suomen-suurlähettiläällä holokaustista selvinneet vanhemmat
18.5.2018 klo 13:40 Politiikka Kristiina Kunnas
Israelin suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg (oik.) ja kansanedustaja Peter Östman puhuivat eduskunnan Pikkuparlamentissa järjestetyssä Israel 70-juhlaseminaarissa huhtikuussa. – Koen olevani myös tiedon lähettiläs. Ehkei täysin juutalaisvastainen ihminen muutu minut tavattuaan ja tarinani kuultuaan, mutta ainakin hänelle tulee ajattelunaihetta. Monen ennakkoluulot kuitenkin hälvenevät, jos hän saa asiallista informaatiota, suurlähettiläs Segev-Steinberg sanoo. (Kuva Samuli Rissanen)
Israelin Suomen-suurlähettiläs Dov Segev-Steinberg ei unohda ensimmäistä työpäiväänsä.
Suomen-suurlähettiläänä aloittava Dov Segev-Steinberg seisoi presidentinlinnan edustalla Helsingissä. Oli 1. syyskuuta 2016, ja hän oli menossa luovuttamaan valtuuskirjansa presidentti Sauli Niinistölle. Orkesteri soitti kansallishymnit: Maamme-laulun ja Hatikvan.
– Seisoin siinä kyyneleet silmissä. Tuntui kuin Hatikva ei olisi koskaan soinut kauniimmin. Kunpa vanhempani ja isovanhempani olisivat nähneet tämän hetken.
Että heidän lapsenlapsensa saa olla täällä itsenäisessä Suomessa itsenäisen Israelin valtion lähettiläänä olisi ollut heille jotain uskomattoman hienoa.
– Pääsin komennukselle tänne Euroopan maaperälle, jossa toteutettiin hirvittävä holokausti 1940-luvulla. Suurin osa suvustani kuoli toisen maailmansodan aikana. Nyt täällä on rauha. Näitä ajattelin kansallislaulujemme soidessa.
Isovanhemmat olivat haaveilleet Israelin syntymisestä.
– Että heidän lapsenlapsensa saa olla täällä itsenäisessä Suomessa itsenäisen Israelin valtion lähettiläänä olisi ollut heille jotain uskomattoman hienoa. Se on suuri voitto juutalaisena ja israelilaisena.
Dov Segev-Steinberg
• Israelin Suomen- ja Viron- suurlähettiläs
• holokaustista selvinneiden vanhempien lapsi, syntyi Tel Avivissa 1957
• työskennellyt aiemmin lähetystöissä Yhdysvalloissa, Intiassa, Egyptissä, Qatarissa ja Etelä-Afrikassa