Sari Essayah Suomen turvallisuuspolitiikan muutoksista: ”EU ei ole valtio, eikä siksi voisi koskaan liittyä Natoon”
2.7.2018 klo 10:29 Politiikka Kristiina Kunnas
Sari Essayah'lla oli istumapaikka presidentti Niinistön pöydässä Kultaranta-keskusteluissa. Vasemmalta puolustusministeri Jussi Niinistö, puheenjohtaja Sari Essayah, Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen, presidentti Niinistö, pääministeri Juha Sipilä sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen. (Kuva Tasavallan presidentin kanslia)
Sari Essayah torppaa sen, että EU voisi olla jonkinlaisena järjestöjäsenenä liittymässä Natoon. – Ei EU ole mikään valtio, eikä siten pystyisi liittymään Natoon, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja muistuttaa. – Mutta EU:ssa on pystyttävä miettimään rakenteellista yhteistyötä puolustuksen saralla, hän jatkaa.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei jää kesälomalle. Vaikka eduskuntatyöhön tulee istuntotauko, kokoontuu suuri valiokunta myös heinäkuussa. Essayah toki osallistuu myös eri tapahtumiin kesän aikana.
KD-Kompassi -haastattelussa Essayah kertaa alkukesän puheenaiheita, kuten Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valitun Aki Ruotsalan pikapotkuja sekä Kultaranta-keskustelujen antia. Voit kuunnella KD-Kompassi -ohjelman täältä.
Sari Essayah osallistui kesäkuussa tasavallan presidentin järjestämiin Kultaranta-keskusteluihin. Naantalissa puhuttiin myös lähialueiden turvallisuudesta ja Suomen puolustuspolitiikasta.
Miten Suomen turvallisuuspolitiikka on muuttunut?
– Turvallisuuspolitiikkamme perusdoktriinit sekä ulkopolitiikkamme hyvä hoito ovat edelleen kulmakiviämme. Ei niitä lähdetty Kultarannassa horjuttamaan.
Turvallisuuspolitiikkamme perusdoktriinit sekä ulkopolitiikkamme hyvä hoito ovat edelleen kulmakiviämme. Ei niitä lähdetty Kultarannassa horjuttamaan. – KD:n puheenjohtaja Sari Essayah
– Paljon silti keskusteltiin siitä, että sääntöpohjainen yhteistyö on ylipäänsä haastettu, ja voimapolitiikka tullut takaisin. Siinä suuret ja sotilaspoliittisesti vahvat valtiot kertovat, miten maailma makaa.
– Pienen jäsenvaltion näkökulmasta se on huolestuttavaa.
Voisiko EU liittyä järjestöjäsenenä Natoon?
– Tämä kysymys nousi Kultaranta-keskusteluissa esiin. Siinä tulisi kyllä säännöistä nousevia mahdottomuuksia vastaan. Ei EU ole mikään valtio, eikä siten pystyisi liittymään Natoon.
– Mutta EU:ssa on pystyttävä miettimään rakenteellista yhteistyötä puolustuksen saralla. Voisi olla suunnitteluyhteistyötä, puolustusteollisuuden yhteistyötä ja hankintojen kautta toteutuvaa yhteistyötä.
Essayah muistuttaa, että EU:n sanotaan perustetun ”holokaustin tuhkan päälle”.
– EU syntyi siis ehkäisemään senkaltaisia järkyttäviä tapahtumia, joita ennen toista maailmansotaa ja sen aikana nähtiin.
– Nyt EU:ta ennen kaikkea pitäisi kehittää siihen suuntaan, että takaamme rauhan lähialueillamme ja EU:n sisällä.
– Toki sotilaallista yhteistyötäkin voi edistää, kunhan se tapahtuu tämän rakenteellisen kehikon sisäpuolella, Essayah muistuttaa.
Sari Essayah KD-Kompassi -haastattelussa, Asmo Maanselkä haastattelee. Essayah puhuu samassa haastattelussa myös sananvapaudesta ja -vastuusta.
Jälkikuuntele KD-Kompassi -ohjelma ”Saako Suomessa enää puhua kristillisistä arvoista julkisesti” kotisivuilta kd.fi tai täältä