Kristillisdemokraattien Sari Tanus on huolissaan kansanedustajiin kohdistuvasta uhkailusta
12.9.2018 klo 16:50 Politiikka Kristiina Kunnas
Uhkailu on kansanedustaja Sari Tanuksen mielestä täysin tuomittavaa. – Tutkimuksessa nousi vahvasti esiin kansanedustajiin kohdistuva uhkailu. Erityisesti sosiaalisessa mediassa uhkailu on usein hyvinkin voimakasta, Tanus kertoo. Hän osallistui tasa-arvon toteutumista eduskuntatyössä selvittäneen tutkimuksen julkaisutilaisuuteen ja on mukana ohjausryhmässä. (Kuva Jukka Salmi)
– Uhkailu on vakava asia ja huolestuttavasti lisääntynyt. Olen itsekin joutunut sen kohteeksi, sanoo kansanedustaja Sari Tanus. Hän osallistui parlamentaariseen ohjausryhmään, joka tuki tutkimusta tasa-arvon toteutumisesta eduskuntatyössä. – Sen sijaan seksuaalista häirintää en ole kokenut, Tanus jatkaa.
Eduskunnassa julkaistiin tänään keskiviikkona 12. syyskuuta tutkimus tasa-arvotyön toteutumisesta eduskuntatyössä. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kuului tutkimusta tukevaan parlamentaariseen ohjausryhmään.
– Tutkimuksessa nousi vahvasti esiin kansanedustajiin kohdistuva uhkailu. Erityisesti sosiaalisessa mediassa uhkailu on usein hyvinkin voimakasta.
– Uhkailu ei ole millään tasolla hyväksyttävää, Sari Tanus sanoo.
Yli 70% kyselyyn vastanneista edustajista kertoi saaneensa työssään erilaisia suoria uhkauksia.
Olen kansanedustajana kerran joutunut olemaan yhteydessä jopa Suojelupoliisiin. – KD:n lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus
– Nykyinen somekulttuuri on madaltanut kynnystä uhkailuun merkittävästi. Minullekin ovat tulleet tutuksi varsinkin somessa tapahtuvat nimittely ja uhkailuksi koettavat viestit, Tanus kertoo.
Hän toteaa, että eduskunnassa uhkailuun suhtaudutaan äärimmäisen vakavasti.
– Kansanedustajia onkin opastettu ohjaamaan uhkaavat sähköpostit suoraan eduskunnan turvallisuusosastolle.
– Olen kansanedustajana kerran joutunut olemaan yhteydessä jopa Suojelupoliisiin asiassa, joka oli hyvinkin uhkaava, vuodesta 2015 eduskunnassa istunut tamperelainen lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus sanoo.
Sukupuoliseen häirintään Tanus ei työssään ole törmännyt.
– Ehkä olen entisessä työssäni niin tottunut joskus aika ronskiinkin huumoriin, etten ole kovin herkkähipiäinen sellaisen suhteen, Tanus sanoo.
Mieskansanedustajien käytöksestä Tanus antaa lähes pelkästään plussaa.
– On hyvä, että seksuaalisesta häirinnästä keskustellaan myös eduskunnassa. Toivottavaa kuitenkin olisi, että ihmisten välinen kanssakäyminen voisi olla luonnollista, eikä asiaa myöskään ylikorostettaisi.
– Mutta jos väärinkäytöksiä ilmenee, pitää niihin toki heti puuttua.
Eniten Tanusta huolettaa kansanedustajantyön kuormittavuus.
– Esimerkiksi pienten lasten vanhempien jaksaminen ja arjen sovittaminen kansanedustajan työhön on varmasti haastavaa. Tämä nousi myös vahvasti esiin nyt julkaistussa tutkimuksessa.