Essayah rakentaa pyhää jysäystä eli vaalivoittoa sinnikkyydellä ja luotettavuudella

9.2.2019 klo 15:42 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit haluavat rakentaa epävarmuuden keskelle Suomen, johon voi luottaa.

Essayah muistutti KD:n vaalistartissa Aulangolla kristillisdemokraattien sinnikkyydestä muun muassa vanhuspalvelulain saamiseksi Suomeen.

Suomi, johon voit luottaa. Kristillisdemokraattien vaalislogan ja visuaalinen ilme on rakentunut oikeutetusti puolueen keulakuvan, Sari Essayah’n ympärille.

Noin neljän prosentin kannatuksella vaaleihin lähtevän puolueen puheenjohtaja Sari Essayah on kyselyjen perusteella luotetuin puoluejohtaja. Hänellä on takanaan tuhti suomalaisten enemmistö.

Luotettavuuteen ei ole oikotietä: kristillisdemokraatitkin ovat Essayah’n mukaan olleet sinnikkäästi ajamassa asioita arjessa, eivät vain vaali-ja juhlapuheissa.

Essayah nostaa pitkäjänteisestä puurtamisesta esimerkiksi nyt kaikkia kuohuttavan vanhustenhoidon.

– Nämä asiat eivät ole meille koskaan olleet sellaisia, jotka nostetaan esiin ennen vaaleja, jotta saisimme ikäihmisten äänistä oman siivumme, Essayah sanoo.

Siksi KD esitti jo viime syksynä, ennen kuin ainuttakaan kohuotsikkoa oli mediassa, että vanhustenhoitoon on satsattava 1000 uutta hoitajaa.

Niin ikään kristillisdemokraatit keräsivät toreilla ja turuilla viime vuonna allekirjoituksia KD:n varapuheenjohtaja Tiina Tuomelan allullepanemaan kansalaisaloitteseen vanhusasiainvaltuutetun saamiseksi Suomeen.

Lisäksi puolue julkaisi syksyllä 2018 senioriohjelman, johon KD:n varapuheenjohtaja Tiina Tuomela oli kehittämässä neljää takuuta, nimittäin ruokailu, hygienia, ulkoilu– ja yhteisötakuun.

– Saa olla puhdas ja kuiva, syödä ravitsevaa ruokaa, ulkoilla ja olla läheistensä ja ikätoveriensä seurassa, Essayah tiivisti.

2000-luvun alussa tamperelainen Koukkuniemen vanhainkoti oli vanhustenhoidon kriisin symboli.

KD lähti jo tulloin pohtimaan eikö tarvittaisi erillinen vanhuspalvelulaki. Asiassa konsultoitiin emeritaprofessori Sirkka-Liisa Kivelää.

– Perheestä tehty vättämätön paha, joka on ongelmana ratkaistava, kun tavoitellaan parempaa työllisyyttä ja tuottavuutta.

Syntyi toimenpideohjelma ja ajatus vanhuspalvelulaista, jonka Essayah ensimmäisellä eduskuntakaudellaan 2003-2007 esitteli.

– Monet toisten ryhmien edustajat pitivät hyviä kannustuspuheenvuoroja, mutta meni vuoteen 2011, ennenkuin vanhuspalvelulaista tuli totta. Silloinkin vain siksi, että KD pääsi hallitusvastuuseen.

Vanhuspalvelulaki oli KD:n kynnyskysymys hallitukseen menolle.

– Tässä tarvitaan lehmänhermoja, Asiat ovat kyllä sitten hienoja, kun ne joskus toteutuvat, Essayah muistuttaa.

Toinen erityinen sinnikkyyden kohde on ollut perhepolitiikka, jossa kristillisdemokraatit ovat puoltaneet vanhempien valinnanvapautta ja päätösvaltaa.

– Kansa ei halua poliitikkoja kertomaan kuka hoitaa heidän lapsiaan.

Essayah suomii kovin sanoin nykymenoa, joka on johtanut muun muassa alhaiseen syntyvyyteen.

– Perheestä on tehty vättämätön paha, joka on ongelmana ratkaistava, kun tavoitellaan parempaa työllisyyttä ja tuottavuutta.

– Siinä on lapsen kiintymyssuhteet jätetty sivuun.

Suomalaiset tarvitsevat Essayah mukaan KD:n taaperobonusta ja vauvarahaa.

Kristillisdemokraatit julkisti ensimmäisenä myös oman ratkaisuehdotuksensa sosiaalturvaan eli  sotu-uudistukseen. Vuonna 2015 julkistettu malli on nimeltään Kannustava perusturva.

Vaikka Suomi, johon voit luottaa, lepääkin vahvasti suomalaisten luottaman Essayah’n harteilla, hän itse sanoo:

– Vaalivoitto, olkoon sen nimi sitten vaikka  pyhä jysäys, rakennetaan yhdessä.

 

Ylös