Eurovaaliehdokas Tapio Luoma-aho: ”Oikeistopopulismin nousun syiden kanssa saamme painia jatkossakin”
14.5.2019 klo 22:57
Politiikka
Kristiina Kunnas

Tapio Luoma-aho työpaikassaan eduskunnassa. (Kuva Merja Eräpolku)
Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokas Tapio Luoma-aho muistuttaa, että oikeistopopulismin nousun taustalla on sekä osattomuutta että teknologiamurrosta, joka vie monelta työt. Pohdiskeleva metsänhoitaja vastaa viiteen kysymykseen.
Helsinkiläinen Tapio Luoma-aho työskentelee eduskunnassa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän avustajana. Hän pyrkii europarlamenttiin numerolla 76.
1
Millaista yhteistä maahanmuutto- ja ilmastopolitiikkaa EU:ssa pitäisi toteuttaa?
Pakolaisuus on yksi EU:n kipupisteitä. Kustannukset rasittavat eri maita eri tavalla ja lisäävät jännitteitä. Euroopan unionin sisäistä yhteistyötä on näissä asioissa edelleen lisättävä. Ensisijaisesti EU:n tulisi tukea kehittyviä talouksia investoinnein ja reilulla kauppapolitiikalla.
Afrikka on yksi EU:nkin kohtalonkysymyksiä.
Ilmastopolitiikassa EU:n myötä voidaan joissain asioissa saavuttaa enemmän tuloksia kuin kansallisin toimin. Toistaiseksi EU-tason ilmastopolitiikka on ollut varsin tehotonta, paikoin ehkä haitallistakin. Päästökauppajärjestelmää voi laajentaa esimerkiksi kiinteistökohtaiseen lämmitykseen ja vaatia Keski- ja Itä-Euroopan maita, jotta ne alkaisivat luopumaan hiilestä.
Teknologia- ja tutkimusyhteistyön kautta luodaan tarvittavia energiaratkaisuja. Myös esimerkiksi lentopolttoainevero ja tuotteiden hiilijalanjälkimerkintä ovat asioita, mitä kannattaisi toteuttaa EU-tasolla.
Oleelliset energiaratkaisut tehdään kuitenkin edelleen kansallisesti.
2
Miten toteuttaisit brexitin jälkihoidon? Kuinka vahvistaisit demokratiaa ja vastaisit oikeistopopulismin haasteeseen?
Brexitistä riippumatta ylläpidämme Suomena ja Eurooppana hyviä suhteita Britanniaan. Joka maassa tarvitaan enemmän kansalaiskeskustelua EU:n suunnasta. Haluammeko me EU-maiden kansalaisina lisää federalismia, eli esimerkiksi EU:n budjetin laajentamista ja sosiaalisen pilarin vahvistamista?
EU tuntuu kaukaiselta. Vaikka EU-päätöksenteko tietyllä tasolla on läpinäkyvää, tiedotus ontuu. On esitetty, että EU voisi tukea Euroopan asioista raportoivaa mediaa jäsenmaissa.
Oikeistopopulismi läntisessä Euroopassa on noussut EMU:n ja toisaalta maahanmuuton aiheuttamista haasteista sekä osattomuuden kokemuksesta kun teknologinen murros vie työt. Näiden asioiden kanssa saamme painia tulevaisuudessakin.
3
Mikä on tärkein oma eurovaaliteemasi?
Varautuminen, suhteet, omistajuus ja Euroopan juurien etsintä. Mikäli elinolosuhteet ja yhteiskunnat heikkenevät EU:n lähialueilla ja Afrikassa, joudumme kohtaamaan lisää pakolaisuutta ja kärsimystä.
Varautuminen, suhteet, omistajuus ja Euroopan juurien etsintä. Mikäli elinolosuhteet ja yhteiskunnat heikkenevät EU:n lähialueilla ja Afrikassa, joudumme kohtaamaan lisää pakolaisuutta ja kärsimystä. – Tapio Luoma-ahon eurovaaliteemat
Talouden kääntyessä taantumaan saattaa myös yhteisvaluutta joutua koetukselle ja sen myötä EU-maiden keskinäinen luottamus. Kaikkea tätä pitää seurata ja ennakoida.
4
Mitä EU:sta pitäisi saada enemmän irti?
Enemmän luottamusta, kaukonäköisyyttä ja lisää yhteistyötä niissä asioissa, jotka aidosti ovat rajat ylittäviä, kuten ilmasto- ja biodiversiteettikysymykset ja pakolaisuus. On asioita, joissa yhteistyö on korvaamatonta. Mutta on myös asioita, joissa tarvitsemme enemmän paikallisuutta.
Globaali peruuttamaton keskinäisriippuvuus on tosiasia, mutta sitä ei pidä pyrkiä ehdoin tahdoin lisäämään.
5
Ketä nykyistä eurooppalaista poliitikkoa arvostat ja miksi?
Monesta vaihtoehdosta nostan tällä kertaa esiin virolaisen Tunne Kelamin, jonka koko elämä on ollut vapauden, sovinnon ja demokratian puolustusta.
Tapio Luoma-aho – eurovaaleissa numerolla 76
• 43-vuotias
• asuu Helsingissä
• naimaton
• matsänhoitaja, eduskunta-avustaja
• harrastaa kuntosalia ja järjestötoimintaa

Tapio Luoma-aho, Kristillisdemokraattien eurovaaliehdokas 76