– Miten kansalainen voi tietää, missä uskonnonvapauden rajat kulkevat, Päivi Räsänen kysyy
7.11.2019 klo 16:43 Politiikka Samuli Rissanen
Sananvapaus, vihapuhe ja siihen liittyvä termi maalittaminen nousivat eduskunnan kyselytunnin ykkösaiheeksi tänään. Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen liitti keskusteluun myös uskonnonvapauden.
Eduskunta on käynyt kyselytunnillaan kipakan keskustelun sananvapaudesta.
Kristillisdemokraattien Päivi Räsänen kysyy, miten kansalainen voi tietää, missä uskonnonvapauden rajat kulkevat.
Sananvapaus, vihapuhe ja siihen liittyvä termi maalittaminen nousivat eduskunnan kyselytunnin ykkösaiheeksi tänään.
Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Päivi Räsänen liitti keskusteluun myös uskonnonvapauden.
Hän pohti, onko nykyinen lainsäädäntö, jolla rajataan uskonnonvapautta ja sananvapautta riittävän selkeä, jotta kansalainen voisi tietää lain rajat.
– Jos poliisi tulee perusteellisen arvion jälkeen erilaiseen johtopäätökseen kuin valtakunnansyyttäjä, niin herää kysymys, miten tavallinen kansalainen voisi tietää, missä lain rajat menevät
Räsänen nostaa esimerkiksi lain kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.
– Jos poliisi tulee perusteellisen arvion jälkeen erilaiseen johtopäätökseen kuin valtakunnansyyttäjä, niin herää kysymys, miten tavallinen kansalainen voisi tietää, missä lain rajat menevät, Räsänen sanoi.
Räsäsen kirjoituksista on parhaillaan käynnissä kaksi rikostutkintaa. Niistä tuorein on valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaisen määräämä esitutkinta Räsäsen kirjoituksesta, joka on Raamattuun ja sen tulkintaan liittyvä, seksuaalisuutta ja avioliittoa koskeva kannanotto.
Poliisi on jo kertaalleen selvittänyt tänä syksynä Räsäsen vuonna 2004 kirjoittamaa ja Luther-säätiön julkaisemaa pamflettia.
10-sivuisessa perusteellisesta selvityksessä poliisi toteaa, että esitutkintaa ei aloiteta, koska asiassa ei ole syytä epäillä rikosta.
Toinen esitutkinta koskee Räsäsen kesäkuussa seksuaali-ja sukupuolivähemmistöjä kokoavan Pride-viikon alla julkaisemaa twitter-viestiä. Tässäkin tutkinnassa rikosnimikkeenä on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.