Essayah perää oikeita hallitusneuvotteluja, ei vain henkilövaihdosta – ”Niin erilaiset näkemykset hallituksen sisällä”
3.12.2019 klo 17:46 Politiikka Kristiina Kunnas
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah toivoo oikeita hallitusneuvotteluja, ei vain demarien sisäistä henkilövaihdosta. – Mutta jos hallituspohja muuttuisi, olisi se siinä mielessä hankalaa, että budjetin hyväksyminen venyisi joulun yli. Yleensä budjetti on totuttu saamaan jouluksi kasaan, Essayah toteaa. Hän oli KD-Lehden haastattelussa eduskunnassa pääministeri Antti Rinteen esitettyä oman ja hallituksensa eronpyynnön. (Kuva Kristiina Kunnas)
– Hallituksen sisällä on ollut epäluottamusta. Siksi olisi nyt hyvä käydä sekä sisällöllistä että jopa hallituspohjakeskustelua tässä tilanteessa, KD:n puheenjohtaja, kansanedustaja Sari Essayah perustelee KD-Lehden haastattelussa.
– Minusta olisi järkevää käydä nyt aivan oikeat hallitusneuvottelut, eikä niin, että vain Sosialidemokraatit tekee henkilövaihdoksen, sanoo Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.
Oppositiossa vaikuttava Essayah antoi KD-Lehdelle haastattelun tiistai-iltapäivällä pääministeri Antti Rinteen erottua, ja hallituksen muututtua toimitusministeriöksi.
Essayah’n mukaan tarvitaan myös ohjelmaneuvottelut, jos ja kun Suomi kerran tarvitsee tulevaisuudessakin toimintakykyisen hallituksen.
– Silloin myös hallituspohjasta on käytävä keskustelu. Sosialidemokraattien ja keskustan välinen luottamuspula on näkynyt jo ennen Posti-kiistaakin, Essayah väittää.
– Nyt luottamuspula vain pulpahti pintaan. Pitkin syksyä on joutunut pohtimaan, mitä siellä Säätytalolla on oikein sovittu. Niin erilaiset näkemykset keskustalla ja demareilla on ollut, Essayah toteaa.
– Niin erilaisia linjoja on ollut näkyvissä vaikkapa nyt energiaverotuksesta. Hallituksen sisällä on ollut epäluottamusta. Siksi olisi nyt hyvä käydä sekä sisällöllistä että jopa hallituspohjakeskustelua tässä tilanteessa, Essayah perustelee.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja entinen europarlamentaarikko Essayah miettii, onko EU-puheenjohtajuus mahdollisesti kätkenyt epäsopuja alleen.
– On pitänyt hoitaa velvoitteita, niin kaikki asiat eivät ole paljastuneet, hän arvioi.
Essayah vertaa tilannetta hallituksen muutokseen kesällä 2014, kun Jyrki Kataisen vetämän hallituksen ruoriin tuli Alexander Stubb.
– Silloin käytiin vielä sisällöllisiä keskusteluja. Uskon, että se on tarpeen nytkin, jos tästä vielä toimintakykyisen hallituksen haluaa saada, Essayah toteaa.
Essayah jää miettimään KD-Lehden haastattelussa myös sitä, onko Rinteen lisäksi epäluottamusta ollut laajemminkin.
– Juuri sisäisen epäluottamuksen vuoksi pitäisi nyt käydä oikeat hallitusneuvottelut, Essayah vetoaa.
– Hallituksen sisäisessä tiedottamisessa pitäisi – ja olisi pitänyt – olla tosi tarkka. Ulkopuolelta kun on seurannut, on tullut vähän sellainen olo, ettei välttämättä ole tiedetty, mikä on ollut hallituksen linja ja mikä esimerkiksi sosialidemokraattien omaa, puolueen sisäistä ohjausta.
Hallituksen sisäisessä tiedottamisessa pitäisi – ja olisi pitänyt – olla tosi tarkka. Ulkopuolelta kun on seurannut, on tullut vähän sellainen olo, ettei välttämättä ole tiedetty, mikä on ollut hallituksen linja ja mikä esimerkiksi sosialidemokraattien omaa, puolueen sisäistä ohjausta. – KD:n puheenjohtaja Sari Essayah
– Posti-sotku osoittaa sen, että työryhmässä on ollut istumassa valtiosihteerejä. Onkohan se mahtanut ollut koko hallituksen tahtotila, Essayah kysyy.
Välikysymyskeskustelu jäi luonnollisesti pois tämän iltapäivän täysistunnosta. Loppujen lopuksi melko nopeasti ministeri Sirpa Paateron viimeperjantaisen eron jälkeen eskaloitunut tapahtumaketju sähköisti koko Eduskuntatalon tunnelmaa tiistaina. Media ryhmittyi sankoin joukoin käytävälle, jonka varrella ovat niin SDP:n kuin Keskustankin ryhmähuoneet. Antti Rinne poistui ryhmähuoneesta tasan puoliltapäivin, ja suuntasi mahdollisimman vähäsanaisesti pois. ”Lähden käymään tuolla Mäntyniemessä. Vien kirjeen.”
Puheenjohtaja Essayah teki maanantaina hallitukselle – joka nyt jatkaa toimitusministeristönä – kirjallisen kysymyksen. Siinä hän pyysi hallitusta vastaamaan määräsikö ulkoministeri Pekka Haavisto virkamiestä toteuttamaan al-Holin leirillä olevien lasten kotiutuksen ja toteuttamaan operaatio virkamiehen omissa nimissä ilman hallituksen poliittista päätöstä.
– Ja toisaalta liittyykö Tuomisen syrjäyttäminen ulkomisterin epävirallisen käskyn noudattamatta jättämiseen, Essayah jatkoi kirjallisessa kysymyksessään.
– Kansalaisilla on oikeus tietää, miten asiassa on toimittu, Essayah sanoi kysymyksessään.
Pääseekö ulkoministeri Haavisto nyt kuin koira veräjästä, kun hallitus jatkaakin toimitusministeristönä, Sari Essayah?
– Ulkoasiainvaliokunnan kuuleminen oli tänään toki tärkeä. Aiemmin sieltä kerrottiin, ettei heitä ole informoitu asiasta.
– Aika sekavaa viestintää on tullut. Hirveän tärkeää on se, että olisi täysi selvyys, kenen nimissä toimitaan ja mikä on ollut poliittinen tuki siihen.