Viikon KD-valtuutettu Björn Cederberg Kuopiosta: ”Onneksi oli mahdollisuus uppoutua myös politiikan vaikuttamiseen”
8.12.2019 klo 19:51 Politiikka Kristiina Kunnas
Björn Cederbergin työ kolmella rintamalla hieman muuttuu: ensi vuoden alusta hän on lopettelemassa lääkärintyöt. Seurakunnan johtajan ja valtuutetun hommat Kuopiossa jatkuvat edelleen. Marraskuun lopulla Cederberg osallistui Kristillisdemokraattien risteilylle. (Kuva Kristiina Kunnas)
Björn Cederberg tuli vuosituhannen alussa Kristillisdemokraattien politiikkaan kenenkään pyytämättä. – Ajattelin, ettei minulla ole varaa arvostella yhteiskunnan suuntaa, ellen ole itse vaikuttamassa asioihin, neljännen kauden kuopiolainen kaupunginvaltuutettu kertoo.
Päättyvä vuosi on ollut erityinen kuopiolaiskaupunginvaltuutetulle Björn Cederbergille.
Ensin alkuvuodesta hän teki osin kivuliaan päätöksen lähteä mukaan eduskuntavaaleihin.
– Kyselin sitä jopa seurakuntalaisilta. Ehdokkuus on iso asia, ja tärkeä tehtävä – mutta se voi herättää myös huolta ja kysymyksiä.
Toiseksi työrintamalla on muutosta: edessä on viimeinen joulu lääkärintyössä.
– Kyllä, aion ruveta lääkärintyöstä eläkkeelle, sanoo joulun ja uudenvuoden välissä 65 vuotta täyttävä Cederberg.
Marraskuussa hän sai yllättävän ja mukavan kiitoksen valtuutetuntyöstään. Kuopion Kaupunkilehti pyysi kuopiolaisvaltuutettuja ”kehumaan kaveria”, eli kertomaan, ketä toisen puolueen valtuutettukollegaa he arvostavat.
– Vastaiskuna vihapuheelle ja ivallisuudelle päätimme kannustaa poliitikkoja päinvastaiseen puheeseen, Kaupunkilehti perusteli.
Sekä keskustan Hannu Kananen että kokoomuksen Pekka Kantanen ottivat kehujensa kohteeksi juuri KD:n Björn Cederbergin.
”Björn on rauhallinen, kuuntelee muita ja hyväksyy muiden mielipiteen, ja kun jotakin sovitaan niin siinä myös pysyy”, keskustan valtuustoryhmän puheenjohtaja Hannu Kananen totesi.
– Oli ilahduttavaa tulla huomatuksi ja kiitoksen kohteeksi, Cederberg tunnustaa.
Vaasassa 1954 syntynyt poika on tullut pitkän tien Kuopioon, jossa on viihtynyt jo 32 vuotta.
– Juureni ovat ruotsinkielisessä Vaasassa. Sieltä tieni kulki Turun ja Helsingin kautta Ouluun, josta valmistuin lääkäriksi.
Kuopioon Cederbergit tulivat perheenä 1987.
– Julkulan kaupunginosassa vierähti lähes neljännesvuosisata. Se oli hyvä ja turvallinen alue lasten varttua.
Nyt lapset ovat jo aikuisia ja Björnistä on tullut Riitta-vaimonsa kanssa isovanhempia.
– Se rooli on meille tärkeä ja arvokas.
Kuopio on kehittynyt, laajentunut ja kasvanut asukasluvultaan merkittäväksi kaupungiksi, joka on koko maakunnan ja Itä-Suomen veturi. Kuopion menestyminen on kaikkien kuntalaisten etu, samalla se säteilee menestymistä ympäristöönsä.
Cederberg on jo neljännen kauden kaupunginvaltuutettu. Valtuustoryhmän puheenjohtaja hän on ollut vuodesta 2007. Vuosiin luottamustoimissa on kuulunut isoja päätöksiä kuten kuntaliitoksia.
– Tänä aikana Kuopio on kehittynyt, laajentunut ja kasvanut asukasluvultaan merkittäväksi kaupungiksi, joka on koko maakunnan ja Itä-Suomen veturi. Kuopion menestyminen on kaikkien kuntalaisten etu, samalla se säteilee menestymistä ympäristöönsä, Cederberg kuvailee.
Miten Sinusta tuli aikanaan Kristillisdemokraattien poliitikko?
– Kukaan ei tullut pyytämään tai houkuttelemaan minua mukaan, vaan hakeuduin itse Kristillisdemokraattien toimintaan Kuopiossa keväällä 2002.
Syksyn 2004 kuntavaaleissa tulin valituksi Kuopion valtuustoon ensiyrittämällä ilman ensimmäistäkään lehtimainosta ja 195 euron vaalibudjetilla.
– Totesin itsekseni edellisen vuodenvaihteen aikaan, etten voi arvostella yhteiskunnan suuntaa, jos en itse ole millään tavalla mukana vaikuttamassa yhteisiin asioihin.
Keväällä 2003 hän oli jo ehdokkaana eduskuntavaaleissa.
– Ja syksyn 2004 kuntavaaleissa tulin valituksi Kuopion valtuustoon ensiyrittämällä ilman ensimmäistäkään lehtimainosta ja 195 euron vaalibudjetilla.
Mutta kuten monella muullakin, ovat myös Björn Cederbergin viimeiset vuodet ennen eläkkeelle jäämistä olleet varsin täysiä.
– Viimeiset kymmenen vuotta olen elänyt kiireistä ja välillä jopa hektistä elämää, hän myöntää.
– Olen yhtä aikaa toiminut kolmella eri rintamalla, työterveyslääkärinä Terveystalossa, Kulmakivi-seurakunnan pastorina sekä kaupungin- ja maakuntavaltuutettuna.
Hänelle Raamatun tutkiminen on sekä työ, harrastus että elämäntapa. Myös laulaminen on mieluista.
– Haaveenani on vielä oppia soittamaan saksofonia. Siihen minulla ei ollut nuoruudessani mahdollisuutta. Lisäksi haluan vielä kehittyä omassa johtajan tehtävässäni – ja opiskella lisää.
Cederberg on silti kokenut olevansa oikealla paikalla myös politiikassa.
– Välillä on tuntunut siltä, ettei näitä kaikkia yksi ihminen pysty hoitamaan, mutta olen voimakkaasti kokenut saaneeni Jumalalta voimia ja armoa olla tätä kaikkea tekemässä.
Nuorin Cederbergien kolmesta lapsesta muutti kotoa pääkaupunkiseudulle opiskelemaan 2007.
– Joten minulla on ollut aikaa ja mahdollisuuksia uppoutua työhön ja vaikuttamiseen.
Björn Cederbergin mielestä politiikassakin pitää olla ihmisiä, jotka omalla elämällään julistavat evankeliumin totuutta.
– Ehkä olen jollekulle niitä harvoja henkilöitä, jotka sitä tekevät.
Viikon KD-valtuutettu Björn Cederberg, Kuopio
• 64-vuotias
• siirtyy vanhuuseläkkeelle 1. tammikuuta 2020, mutta jatkaa edelleen seurakunnan palkattuna pastorina, ja myös luottamustehtävissä kuluvan vaalikauden loppuun
• naimisissa vuodesta 1979, kolme aikuista lasta, kaksi lapsenlasta (12 v ja kohta 10 v)
• Kuopion kaupunginvaltuuston jäsen vuodesta 2005, Pohjois-Savon maakuntavaltuuston jäsen 2005-2008 ja 2017-2021
• rakennuslautakunnan varapuheenjohtaja 2005-2008, Karttulan, Nilsiän ja Maaningan kuntaliitosten työryhmän jäsen, 2017 työryhmän jäsen, joka valitsi Kuopion nykyisen kaupunginjohtajan Jarmo Pirhosen
• KD:n valtuustoryhmän puheenjohtaja vuodesta 2007
• mukana Kuopion KD-paikallisosaston toiminnassa
• muita luottamustoimia: taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja, valittu vuosiksi 2020–21 Suomen Lääkäriliiton KYS erva-alueen terveyspoliittisen valiokunnan jäseneksi
• harrastaa liikuntaa: kävelyä ja juoksua, kuntosaliharjoittelua, satunnaisesti erilaisia pallopelejä (pelasi nuoruudessaan koripalloa sarjatasolla); kesäisin mökkeilyä siirtolapuutarhapalstalla; puolisonsa kanssa opetellut viimeisen vuoden aikana paritanssin alkeita ja perustekniikoita kerran viikossa