”Matkustus ja jo yksikin supertartuttaja riittävät siihen, että korona voi riehaantua uudelleen” – Sari Tanus muistuttaa, että tautia ei ole vielä nitistetty Suomessakaan
22.6.2020 klo 14:01 Politiikka Samuli Rissanen
Tanus muistuttaa, että suojatoimista on edelleen pidettävä kiinni. Vaikka ihmiset saattavat jo olla väsyneitä tai unohtaa suojautumisen, koronaa on silti yhä Suomessakin. – Korona voi olla lähelläkin, vaikkapa kauppajonossa. (Kuva: Jukka Salmi)
– Olemme suurinpiirtein samassa tilanteessa kuin alkuvuonna. Tauti tuntuu nyt olevan kaukana, mutta matkustuksen myötä se voi tulla taas osaksemme. Yksi lentokone ja yksi supertartuttaja riittävät siihen, Sari Tanus muistuttaa.
Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus muistuttaa, että samanaikaisesti, kun Suomessa kansalaisten vastuullisen toiminnan vuoksi virustilanne on hyvä, niin Maailman terveysjärjestö WHO kertoo yhä suuremmista määristä tartuntatapauksia.
Eilen (21.6) maailmalla tilastoitiin jälleen yhden vuorokauden ennätysmäärä uusia koronatartuntoja.
WHO varoitti niin ikään, että kun ihmiset alkavat väsyä ja uupua rajoituksiin, silloin on riski, että tauti alkaa levitä uudelleen.
Tauti jyllää siis yhä. Se, kuinka pitkälti pandemiaa on edessä, on vielä kysymysmerkki.
Tanuksen mukaan tilanne on lähes toisinto alkuvuodesta. Aluksi virus vaikutti olevan kaukana, mutta lentokoneet toivat taudin nopeasti Eurooppaan ja Suomeen.
– Aivan samalla tavalla silloin ajateltiin, että tauti on kaukana Kiinassa. Kuitenkin voi olla vain pieni hetki, kun se on yhden tai muutama matkustajan mukana takaisin täällä.
Tanus muistuttaa, että suojatoimista on edelleen pidettävä kiinni. Vaikka ihmiset saattavat jo olla väsyneitä tai unohtaa suojautumisen, koronaa on silti yhä Suomessakin.
– Korona voi olla lähelläkin, vaikkapa kauppajonossa.
Kaiken kaikkiaan, iso osa tartunnoista on tullut supertartuttajien välityksellä. Yksi ihminen on voinut tartuttaa jopa 150 henkilöä
Tanus myöntää, että on joutunut itseäänkin toisinaan muistuttamaan tautitilanteesta. Tietyt tavat, kuten kättely, jotka ovat vuosikymmeniä olleet osa elämää, tulevat selkärangasta.
Suomella on Tanuksen mukaan silti hyvät mahdollisuudet saada tauti nitistettyä. Naapurimaassa Ruotsissa korona leviää yhä kiivaasti joillakin alueilla, kuten esimerkiksi Jällivaarasa Pohjois-Ruotsissa. Myös Saksassa uutisoitiin eilen yksi maan suurimpiin kuuluvista tartuntaryppäistä.
– Nämä ovat hyviä esimerkkejä taudin leviämisestä. Kaiken kaikkiaan, iso osa tartunnoista on tullut supertartuttajien välityksellä. Yksi ihminen on voinut tartuttaa jopa 150 henkilöä.
– Tärkeää on, että niillä alueilla, jonne tartuntarypäs tulee, toimitaan mahdollisimman tehokkaasti. Karanteeniaikana altistuneita kannattaisi testata useammankin kerran, kuten Tanskassa tehdään.
Ruotsissa todettuja tartuntoja on jo yli 56 0000 ja piilossa olevia tartunnan saaneita vielä enemmän. Kuolleisuus testillä vahvistetuista tartunnoista on ollut lähes 10 prosenttia.
Vastaavasti Suomen reilusta 7000 vahvistetusta tartunnasta vajaa 5 prosenttia on johtanut kuolemaan.
Suomi, Norja ja Tanska eivät ole avanneet rajojaan ruotsalaisille, mitä Tanus pitää perusteltuna.
Hän ei ymmärrä, että tällaisesta asiasta pitäisi loukkaantua naapurimaalle.
– Eihän Ruotsin viranomaistenkaan pitäisi päästä ruotsalaisia maasta tällä hetkellä, kun tartuntatilanne on ollut näin vaikea.
– He ovat valitettavasti katastrofaalisen huonosti hoitaneet tautitilanteensa. Olipa syyt, mitkä tahansa, heille tämä on kyllä tarkan jälkianalyysin paikka.
Tanuksen omat lomareissut tapahtuvat tänä kesänä kotimaassa. Luvassa on luontokohteita ja luonnossa liikkumista, joita hän suosittelee muillekin.
Viime vuonna suomalaiset kuluttivat 5 miljardia euroa eli 1000 euroa ulkomailla; joten ulkomaan matkojen vaihtaminen kotimaan kohteisiin piristää selvästi kotimaista matkailualaa.
– Toivon, että tästä jäisi vahvempi ja pitempi jälki suomalaisten matkustuskäyttäytymiseen kuin vain täksi kesäksi, jolloin matkustus ulkomaille on hankalampaa. Kotimaassa on upeita kohteita ja ilmastokin kiittää, kun lentokoneella suihkiminen vähenee, Tanus muistuttaa.