– Nyt pitäisi keskustella sanan- ja mielipiteenvapauden kaventumisesta eikä yksittäisen kansanedustajan yhdestä sanasta, Sari Tanus muistuttaa

24.6.2020 klo 12:40 Eduskunta Samuli Rissanen

Sari Tanus ihmettelee valtakunnansyyttäjä Raija Toiviasen toimintaa ja toistuvia hyökkäyksiä sananvapautta vastaan.

– Valtakunnan syyttäjä, joka nykyisin näkee kiihotuksia kansanryhmiä vastaan tuon tuostakin, tarttui Mäenpään puheeseen ja haluaa nostaa syytteen. Mikä on se kansanryhmä, jota vastaan olisi kiihotettu, Tanus kysyy.

Tänään eduskunnan käsittelyssä oleva perussuomalaisten kansanedustaja Mäenpään tapaus on tamperelaisen kansanedustaja Sari Tanuksen mielestä vähintäänkin kummallinen.

Perussuomalaisten kansanedustaja Mäenpää kritisoi vuosi sitten eduskunnan täysistunnossa hallitusohjelman turvapaikkapolitiikkaa. Debattipuheenvuoronsa lopuksi hän otti toisaalta hallitusohjelmasta lainauksen, jossa puhuttiin vieraslajien torjunnasta lainsäädännöllä ja rahoitusta lisäämällä.

– Se ei varmastikaan ollut onnistunein sitaatti ja sitä voidaan pitää asiattomana, Tanus toteaa.

– Sanan-, uskonnon- ja mielipiteenvapaus Suomessa on pahasti kaventunut. Tästä tulisi käydä keskustelua – ei yhden kansanedustajan iltamyöhään istuntosalissa käyttämästä sanasta

Istunnon aikana puhemies ei siihen kuitenkaan puuttunut eivätkä myöskään paikalla olleet ministerit eivätkä edes kansanedustajat omissa puheenvuoroissaan.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen on kuitenkin pyytänyt eduskunnalta suostumusta saada asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Perustuslakivaliokunta laati asiasta tänään mietinnön ja päätyi esittämään eduskunnalle syyttämisluvan myöntämistä.

Tanus on jo pitkään ihmetellyt valtakunnansyyttäjä Toiviasen toimintaa ja toistuvia hyökkäyksiä sananvapautta vastaan.

– Valtakunnansyyttäjä, joka nykyisin näkee kiihotuksia kansanryhmiä vastaan tuon tuostakin, tarttui tähänkin puheeseen ja haluaa nostaa syytteen: Kiihotus kansanryhmää vastaan. Mikä kiihotus? Mikä on se kansanryhmä, jota vastaan olisi kiihotettu, Tanus ihmettelee.

Hänen mielestään eduskunnassa keskustelua tulisi voida käydä vapaasti, ilman ennakkosensuuria. Valvonnan tulisi tapahtua eduskunnan itsensä, ei valtakunnan syyttäjän taholta.

– Kuinkahan pitkälle menneisyyteen valtakunnan syyttäjä Toiviaisen kiinnostus ulottuu? Täytyykö entistenkin kansanedustajien olla huolissaan jopa viime vuosikymmenillä valtiopäivillä pitämistään puheistaan.

– Näinhän valtakunnansyyttäjä Toiviainen jo toimi kansanedustaja Päivi Räsäsen kirjoitusten kohdalla.

Tanuksen mukaan tilanne Suomessa on jo hyvin huolestuttava. Ihmiset pelkäävät sanoa mielipiteitänsä ja ajatuksiansa ääneen. Varsinkin, jos ne ovat ”yleisesti hyväksytyistä” mielipiteistä poikkeavia kantoja. Yksi väärä kommentti, tai mielipide saattaa tämän päivän Suomessa johtaa työpaikan menetykseen, tai jopa rikosseuraumuksiin.

– Suomessa, jossa peräänkuulutetaan oikeusvaltioperiaatetta ja sananvapautta demokratian peruspilarina, ei enää tiedetä, mistä sanakäänteestä tai kuvauksesta voi napsahtaa syyte kiihotuksesta.

– Sanan-, uskonnon- ja mielipiteenvapaus Suomessa on pahasti kaventunut. Tästä tulisi käydä keskustelua – ei yhden kansanedustajan iltamyöhään istuntosalissa käyttämästä sanasta, Tanus toteaa.

Ylös