Viikon KD-valtuutettu Riitta Kuismanen, Pirkkala: ”Kun palvelut ja väki vähenevät, maaseudun elinkeinoelämä kuihtuu”

9.11.2020 klo 18:13 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas

– Onneksi löytyi sinnikkäitä ystäviä, jotka eivät jättäneet rauhaan, vaan jaksoivat pyytää mukaan kuntavaaleihin. Nyt en lähde kulumallakaan, toteaa ensi keväänäkin ehdolla oleva Pirkkalan kunnanvaltuutettu Riitta Kuismanen.

Pirkkalan kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen Riitta Kuismanen lähti politiikkaan jo ennen kuin tuli täysi-ikäiseksi.

– Kotitaustastani johtuen olin vuosia Keskustapuolueessa, mutta Kristillisdemoraatit oli selkeä valinta tultuani uskoon.

– Nyt surulla seuraan, miten Keskusta on liukunut liberaaliin suuntaan ja perinteisistä keskustalaisista on tulossa kodittomia.

Kuismanen kertoo, että ruuhkavuosien aikana politiikka oli talviteloilla.

– Lisäksi ulkomailla asuminen erkaannutti päivänpolitiikasta. Mutta onneksi löytyi sinnikkäitä ystäviä, jotka eivät jättäneet rauhaan, vaan jaksoivat pyytää mukaan kuntavaaleihin!

Hän naurahtaa, että ehkä pyristelyt ja kiireeseen sekä muihin syihin vetoamiset kuuluvat kuntavaalirituaaliin.

Kuismanen toimi varavaltuutettuna 2013–2017, ja nousi valtuutetuksi 2017.

– Nyt minusta ei pääse eroon kulumallakaan!

Kuismanen toimii kehittämispäällikkönä STEAn rahoittamassa hankkeessa työikäisille omaishoitajille. Päätavoitteena on työelämään siirtyminen ja siellä pysyminen toimintakykyä tukemalla.

Kuismanen kertoo elävänsä ”erittäin teknisessä” ympäristössä.

– Koska sekä aviomies että tyttäret ovat diplomi-insinöörejä, löytyy neuvonantajia teknisiin asioihin jopa kysymättä.

Koska sekä aviomies että tyttäret ovat diplomi-insinöörejä, löytyy neuvonantajia teknisiin asioihin jopa kysymättä.

– Erityisesti nyt sitä tarvitaan, kun Pirkkalaan ollaan väkisin tuomassa ratikkaa. Olen saanut ensiarvoisen tärkeää sparrausta kotikeittiössä, Kuismanen kiittää.

Hän kertoo, että korona on vaikuttanut kotikuntaan vähemmän kuin odotettiin.

– Verotulot hieman notkahtivat, mutta toivomme ettei tule konkursseja siinä vaiheessa, kun koronan vuoksi tehty suojakausi päättyy.

– Korona kohtelee kansalaisia eriarvoisesti, itselleni ainoa taloudellinen menetys on vuosikorttimaksu kuntosalille. Kortti on nyt jäänyt käyttämättä.

Koronan myötä Kuismanenkin siirtyi etätyöhön.

– Se hieman koettelee sosiaalista luonnettani, mutta ehkä sitä pikkuhiljaa alkaa tulla toimeen jopa itsensä kanssa – olisikohan tämä sitä yltiöoptimismia? Kuismanen vitsailee.

Pirkkala on voimakkaasti kasvava kaupunkimainen kunta aivan Tampereen naapurissa. Kuismanen on kuitenkin kasvanut maalaistalossa ja suhtautuu hyvin realistisesti maaseutuun.

– Hieman haastavaa on ymmärtää heitä, jotka haluavat ostaa ulkomaisista kaupoista leipänsä ja karsia maataloustukia – huoltovarmuus sekä ruuassa että energiassa eivät saisi olla city-ihmisten ideologian varassa. Kirkasotsaisuus ei kriisitilanteissa meitä auta, Kuismanen kritisoi.

– Jos en olisi näin vahvasti paikallispolitiikassa mukana, harkitsisin vakavasti muuttoa maalle, kun työelämän päivät täyttyvät.

Hän puhuu kaupungistamisesta, johon tuntuu olevan ideologinen pakkomielle.

– Sillä perustellaan työpaikkojen, palvelujen ja asutuksen keskittämistä suuriin kaupunkeihin. Tämä vaatii infran uudelleenrakentamista keskuksiin, samalla jo rakennettu infra jää hyödyntämättä maaseudulla.

– Kun palvelut ja väki vähenevät, maaseudun elinkeinoelämä kuihtuu. Esimerkiksi tuottava maa- ja metsätalous tarvitsee toimiakseen toimivat palvelut. Maa- ja metsätaloutta kehittämällä lisäisimme niitä kaivattuja vientituloja ja sillä olisi myös työllistävä vaikutus. Edelleen viemme liiaksi sellua ja lankkua muiden jalostettavaksi.

Kuismanen puhuu myös kristillisdemokratiaan kuuluvan luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen sekä ekologisen elämäntavan puolesta.

– Materialistiseen talouskasvuun panostaminen on tullut tiensä päähän. Kulutamme enemmän kuin tarvitsemme, eikä luonnon kantokyky kestä. Luonnonvarat hupenevat, maa saastuu. Tavoittelen sitä, että panostamme hyvään elämänlaatuun ja immateriaaliseen talouskasvuun. Tavoitteenani ovat hyvä koulutus, luontoa säästävä teknologia ja paluu perinteisiin arvoihin.

Hän on monesti miettinyt, että yhteiskunta kaipaisi lisää yhteisöllisyyttä.

– Ainoa aidosti yhteisöllinen instituutio yhteiskunnassamme ovat seurakunnat. Siellä eri ikäiset, miehet ja naiset, suomalaiset ja maahamme muualta tulleet tekevät yhdessä talkoita, perheet seurustelevat toisten perheiden kanssa ja kynnys on matala tulla sellaisenkin, joka ei muualla ole hyväksytty.

– Tällaista yhteiskuntamme kaipaa kipeästi lisää. Ja loppujen lopuksi se taitaa olla sellaista mitä me Kristillisdemokraatit satumme ajamaan, hän pohtii.

Viikon KD-valtuutettu Riitta Kuismanen, Pirkkala

• 61-vuotias sosiaalipsykologi ja fysioterapeutti
• opettajan pedagogiset opinnot
• naimisissa, kaksi jo työelämässä olevaa tytärtä
• kunnanvaltuutettu, kunnanhallituksen jäsen
• varajäsen hyvinvointilautakunnassa
• kirkkovaltuuston jäsen
• intohimoinen ”kompostikärrääjä” eli harrastaa puutarhaa, talviuintia, hiihtoa ja lenkkeilyä

Pirkanmaan piirin kuntavaikuttajia koolla, vasemmalta Kauko Turunen Parkanosta, Riitta Kuismanen Pirkkalasta, Leena Rauhala Tampereelta, Piia Nurmela Lempäälästä sekä Petri Kulju Sastamalasta. (Kuva Jere Tuononen)

Kuva Riitta Kuismasen puutarhasta elokuulta 2020 todistaa sen, että hän on intohimoinen ”kompostikärrääjä”. –  Puutarhassani kitken, kuopsutan, kastelen ja katselen, Kuismanen kertoo.

 

 

 

Ylös