Viikon KD-valtuutettu Johanna Vainila, Rauma: ”Politiikka oli aluksi hyppy tuntemattomaan”
30.11.2020 klo 10:20 Viikon valtuutettu Kristiina Kunnas
Saksanpaimenkoira Millin kanssa jäälenkillä Rauman edustalla.
Rauman kaupunginvaltuuston toisen kauden valtuutettu Johanna Vainila lähti aikanaan ehdokkaaksi vasta monen mietinnän jälkeen. – Halusin kuitenkin olla muutakin kuin vain nimi jäsenrekisterissä, hän kertoo.
Johanna Vainila, 36, työskentelee varhaiskasvatuksen opettajana ja on toisen kauden kaupunginvaltuutettu Raumalla.
– Aika on mennyt tosi nopeasti, kun miettii taaksepäin. Hyvin muistan, kun vasta aloitin ensimmäistä kautta, Vainila kertoo.
Hän ei koskaan suunnitellut lähtevänsä politiikkaan.
– En ollut osannut edes ajatella sellaista.
Mutta arvokysymykset saivat Vainilan kuitenkin heräämään syksyllä 2010.
– Liityin puolueeseen tukeakseni Kristillisdemokraatteja ja osoittaakseni tukeni myös puheenjohtaja Päivi Räsäselle, joka oli joutunut suuren mediakohun keskelle.
– Ajattelin, että haluan antaa tukeni puolueelle, joka pitää kiinni kristillisistä arvoista.
– Liittyessäni puolueeseen muistan myös ajatelleeni, että voisinkohan ehkä olla tekemässä jotain muutakin, kuin vain olla nimi jäsenrekisterissä. Mitään ehdokkuutta en silloinkaan suunnitellut.
Hän meni kuitenkin paikallisosaston syyskokoukseen ja aika pian sen jälkeen häntä jo kyseltiin ehdokkaaksi kevään 2011 eduskuntavaaleihin.
– Satakunnassa KD:lla oli tuolloin vaaliliitto, johon tarvittiin vielä toinen ehdokas. En lupautunut heti, vaan mietin ja mietin, kyselin ja vieläkin mietin.
– Muistin kuitenkin myös mitä olin puolueeseen liittyessäni ajatellut ja lopulta lupauduin mukaan. Se oli hyppy tuntemattomaan ja ihan uusien asioiden äärelle.
Kevään 2011 vaaleissa Sauli Ahvenjärvi nousi eduskuntaan.
– Sen jälkeen lähdin muutenkin mukaan puolueen toimintaan ja ehdokkaaksi 2012 kuntavaaleissa. Tulin valituksi valtuustoon.
Johanna Vainila on syntynyt kotikaupungissaan Raumalla, mutta asunut lapsena Varsinais-Suomen puolella Pyhärannassa. Vanhemmat ovat edelleen siellä.
Olen kiitollinen, että olen saanut elää lapsuuteni maaseudulla. Vaikka meiltä oli vain parikymmentä kilometriä kaupunkiin oli pakko tottua siihen, että kaikki ei ollut lähellä ja bussiaikataulut eivät välttämättä täsmänneet.
– Olen kiitollinen, että olen saanut elää lapsuuteni maaseudulla. Vaikka meiltä oli vain parikymmentä kilometriä kaupunkiin oli pakko tottua siihen, että kaikki ei ollut lähellä ja bussiaikataulut eivät välttämättä täsmänneet.
– Monilla Suomessa on vielä paljon pitemmät välimatkat lähimpiin kaupunkeihin. Joukkoliikenteen käyttäminen ei aina aikataulullisesti onnistu tai sitä ei ehkä ole saatavilla. Autoilun kustannusten täytyy olla kohtuullisia ja oikeudenmukaisia myös maaseudulla ja pitkiä välimatkoja työpaikan ja kodin välillä ajavilla, Vainila muistuttaa.
Varhaiskasvatuksen opettaja ei voi tehdä työtään etänä.
– Koronakriisi ei ole onneksi vaikuttanut omassa elämässäni kovin paljon henkilökohtaisesti. Varhaiskasvatuksessa olemme töissä koronasta huolimatta. Kevään tilanne tosin oli hiljaisempi, vaikka töissä olinkin.
– Myös kaupungin kokouksia on pidetty, mutta keväällä ne olivat etänä, kuten edelleenkin monet kokoukset ovat.
Vainila on kuitenkin huolissaan niistä, joiden työtilanteeseen korona on vaikuttanut.
– Monilla on loppunut työ kokonaan tai oma yritys on nyt vaikeassa tilanteessa. Moni tarvitsee näiden haasteiden keskellä tukea ja apua.
– Olen ajatellut koronatilannetta myös niin, että ehkä sen kautta meille kaikille voisi tulla vieläkin tärkeämmäksi yhdessäolon merkitys lähellä olevien ihmisten ja perheen kanssa.
– Vaikka moni paikka on suljettu ja harrastukset tauolla, niin kotona oleminen ja vaikkapa ulkoileminen läheisten kanssa voi tuoda ihan uudenlaista iloa yhteisestä, kiireettömämmästä ajasta. Se voi auttaa jaksamaan.