Peter Östman KD-Live -lähetyksessä: ”KD on johdonmukaisesti vastustanut EU-elpymispakettia”
25.3.2021 klo 18:13 Politiikka Kristiina Kunnas
– Tarvitsemme uudenlaista politiikkaa, että saamme sekä kotimaisen että ulkomaisen teollisuuden sijoittamaan Suomeen, kansanedustaja Peter Östman totesi KD-Live -kyselytunnilla torstaina. (Kuva suorasta lähetyksestä).
Peter Östman olisi pitänyt kuntavaalit jo huhtikuussa. – En silti kritisoi tehtyä siirtopäätöstä, mutta sitä kritisoin, että päätös tehtiin liian myöhään, Östman huomautti suorassa KD-Live -kyselytuntilähetyksessä.
– Miksei osattu päättää jo tammikuussa, että vaaleja siirretään? kansanedustaja Peter Östman ihmetteli KD-Live -lähetyksessä Facebookissa.
Suoran kyselytunnin isännöi tällä kertaa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteeri Markus Kalmi.
Miten KD haluaa kehittää maaseutukuntien taloutta, työllisyyttä ja terveydenhuoltoa?
– Nämä ovat kuntavaalien tärkeimpiä kysymyksiä. Lähipalvelut on turvattava, Östman aloitti.
– Me emme kannata sitä esitystä, että maakunnille annettaisiin verotusoikeus. Meille syntyisi silloin kolme eri verotustasoa, ja kustannusten kehittyminen johtaisi pitkällä aikajänteellä katastrofiin, Östman totesi.
Östman myös totesi, että esitetty sote-malli voisi kaatua eduskunnassa.
– Voi käydä samalla tavoin kuin edellisellä kaudella, eli jokin hallituksen puolueista voi lähteä juuri ennen vaalikauden loppua, Östman spekuloi, vaikkei yleensä tykkää sellaista tehdä.
Juuri tänään torstaina 25. maaliskuuta hallitus toi eduskuntaan esityksen liikkumisrajoituksista.
– Tavallisen kansalaisen on vaikea ymmärtää, miksi alueen ja eri kuntien tilannetta ei oteta huomioon. Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan erot tartuttavuusluvussa ovat suuret, ja jos Pohjanmaan sisälläkin on erilaista.
– Kysyin kyselytunnilla tätä, mutta selvää vastausta ei kuulunut!
Peter Östman on työskennellyt 10 vuotta kansanedustajana. KD-Live -lähetystä juontanut Kalmi halusi kysyä, millaista on kymmenen vuoden jälkeen.
– Jouduin heti 2011 vaativaan tehtävään, kun ryhmäpuheenjohtajana aloitimme pitkät sixpack-hallitusneuvottelut, Östman muisteli.
Toinen tapahtuma tasan viisi vuotta sitten jäi samaten muistiin lopullisesti.
– Olin vain 37 minuuttia aiemmin lähtöselvittänyt itseni Brysselin lentokentällä lennolleni, kun siellä tapahtui 10 ihmishenkeä vaatinut räjähdys. Tuota aamua en unohda, Östman totesi.
Kun Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä aikanaan neuvotteli Kataisen hallitukseen lähtemisestä, ei KD-ryhmä hyväksynyt Kreikan velkapakettia ilman vakuuksia.
– Se oli meille kynnyskysymys. Nyt sitten joudumme seuraamaan EU:n elpymispaketin hyväksymistä.
– Tämä kriisi on ensijaisesti koronakriisi. EU on yrittänyt keskitetysti tehdä isompia elvytystoimia, mutta se tarkoittaa tämän elpymispaketin myötä sitä, että maksamme noin kuusi miljardia mutta saamme takaisin vain noin kaksi.
– Se maksaa meille siis noin neljä miljardia.
Miten KD saisi Kokoomuksen mukaan kaatamaan EU-elpymispakettia, Östmanilta kysyttiin.
– Meidän eduskuntaryhmämme linja on ollut hyvin johdonmukainen, ja olemme elpymispakettia vastustaneet. Mutta muitten mukaan saaminen sitä vastustamaan on heidän tahdostaan kiinni, Östman totesi.
Suomi ei oikeastaan ehtinyt päästä finanssikriisiä edeltäneelle tasolle kun koronakriisi iski.
– Moni unohtaa, että Kataisen-Stubbin hallituksen aikana tehtiin sopeutustoimia, sillä valtiontaloudessa oli iso kestävyysvaje. Siitä huolimatta valtion velka jatkoi kasvuaan.
Sipilän hallituksessa saatiin talous kääntymään kasvuun. BKT kasvoi muutaman vuoden ajan.
– Vaikka olimme oppositiossa, emme oikeastaan vastustaneet Sipilän hallituskauden taloudellisia toimenpiteitä.
– Mutta velka silti vain kasvoi.
Östman muistutti, että velan pitäisi olla suhteessa BKT:hen.
– Tarvitsemme uudenlaista politiikkaa, että saamme sekä kotimaisen että ulkomaisen teollisuuden sijoittamaan Suomeen, Östman totesi.
Monella yrittäjällä on koronakriisin vuoksi kassavirta ehtynyt.
– Pelkään, että meillä on erittäin vaikea kesä ja syksy edessä. Näemme valitettavasti paljon konkursseja.
– Moni yrittäjä ei saa mitään tukea.
Onko hallitus varautunut lisä-tehohoitopaikkoihin?
– Muu toiminta teho-osastoilla on jo häiriintynyt. Jos kerran HUS joutuu lähettämään muihin yliopistosairaaloihin koronapotilaita, ei hallitus ole varautunut kunnolla.
Kustannustuki ”kolmonen” ilmeisesti huomioi kulttuuriväkeä entistä paremmin.
– Jos me opposition puolelta pyrimme ehdottamaan muutoksia, epäilen, ettemme tule kuulluksi. Mutta parannusta kulttuurialoille on nyt tulossa.
Viime kevään kehittämistukipaketti oli Östmanin mielestä ”rahan polttamista”.
Viime kevään kehittämistukipaketti oli Östmanin mielestä ”rahan polttamista”.
– Sen jälkeen tehdyt tukipaketit ovat paremmin kartalla, Östman totesi.
Osalla yrityksistä liikevaihto on kasvanut, samoin liikevoitto, jopa koronan aikana.
– Mutta on paljon myös väliinputoajia. Tukikriteerit eivät täyty. Myynnin väheneminen menee omaan piikkiin.
– Monesti kyseessä on yksinyrittäjä. Heitä on noin puolet Suomen 300 000:sta yrityksestä. Olisi tärkeää, että tukitoimissa huomioitaisiin eri alojen ja yksinyrittäjien asemaa, Östman toivoi.
Peter Östman on Israel-ystävyysryhmän puheenjohtajana eduskunnassa. Israelissa pidettiin neljännet vaalit lyhyessä ajassa.
– Pääministeri Benjamin Netanjahu on taitava poliitikko, eikä hän ole valmis luopumaan paikastaan. Mutta hän ei pysty saamaan puolueelleen enemmistöä. Hallituksen muodostaminen on hyvin hankalaa.
Östman pohti yhdessä KD-Live -lähetystä isännöineen Markus Kalmin kanssa sitä, että puoluekartan pirstaloituminen näyttää Israelin ja Suomen lisäksi tapahtuvan myös Euroopan monissa muissa maissa.
– Poliittinen viestintä on nykyään hyvin nopeatempoista. Se puolue, joka osaa hyötyä siitä, saa aikaan isoja kannatusmuutoksia, Östman uskoi.
KD-Live -kyselytunti Facebookissa katsottavissa jälkikäteen
Torstaisin klo 17 Facebookissa lähetettävät KD-Live -kyselytunnit ovat suoria. Ne voi kuitenkin katsoa myös tallenteelta Kristillisdemokraattien Facebook-sivulta. Vastaajana ovat KD-kansanedustajat. Torstaina 25. maaliskuuta vastaajana oli Peter Östman, tuottajana ja juontajana KD-eduskuntaryhmän pääsihteeri Markus Kalmi.