”Korona osui kovaa kehitysvammaisten arkeen”

27.5.2021 klo 11:17 Politiikka Samuli Rissanen

Koronavuosi on näkynyt erityisesti hoitoalan työpaikoissa tänä vuonna. Lähihoitaja Juha Pollarin mukaan kriisi on kolahtanut kovaa nimenomaan kehitysvammaisiin asukkaisin.

Kehitysvammaisten palvelukodissa työskentelevä lähihoitaja Juha Pollari tietää, mitä palveluiden piirissä olevat tarvitsevat. Hän kehuu julkista terveydenhoitoa, mutta myöntää, että, jos rahaa olisi enemmän, myös hoitajia tarvittaisiin lisää, erityisesti vanhuspuolelle.

Pollari kertoo epäsäännöllisen kolmivuorotyön kuormittavuudesta. Aamu- ilta ja yövuorojen määrissä tai järjestyksessä ei ole sen kummempaa logiikkaa, mutta yövuorojen päätteeksi on kuitenkin onneksi vapaapäiviä.

– Kun lähdet suojavarusteissa saunottamaan ihmisiä, niin kyllä siinä on hiukan tukalat oltavat.

Hänen terveydenhuollossa niin ikään toimivalla vaimollaan on vastaava tilanne.

– Lomien yhteensovittaminen ja lasten päivähoidon järjestäminen on haasteellista, hän myöntää.

Koronavuosi on näkynyt erityisesti hoitoalan työpaikoissa tänä vuonna. Pollarin mukaan kriisi on kolahtanut kovaa nimenomaan kehitysvammaisiin asukkaisin.

– He vaativat jatkuvaa ympärivuorokautista hoitoa, mutta tiukimpina koronarajoitusten aikoina edes omaiset eivät olet päässeet käymään kylässä. Myös työtoimintakeskukset ovat olleet suljettuina.

– Korona on vienyt heidän arjestaan virikkeitä ja mielekästä tekemistä, joita hoitohenkilökunta on koittanut keksiä ja kehitellä.

Pollari on tyytyväinen siitä, että suojavarusteita on ollut koko ajan saatavilla hoitohenkilöstölle, mutta kertoo hieman huvittuneena, miten esimerkiksi pesuhommat on hoidettava maski naamalla.

– Kun lähdet suojavarusteissa saunottamaan ihmisiä, niin kyllä siinä on hiukan tukalat oltavat.

Hän kertoo kuitenkin olevansa onnellinen, että saa olla ja tehdä työtä ihmisten kanssa.

Pollarin ”harrastuksena” on viime vuodet ollut teologian opinnot Joensuun yliopistossa. Nyt ne ovat olleet lepäämässä, mutta tavoitteena on kuitenkin teologian kandidaatin ja myöhemmin maisterin tutkinto.

– Haaveena on ollut sairaalateologin työ, jossa yhdistyisi jotain nykyisestä työstä ja teologian opinnoista.

Pollari kertoo, että päätöksenteko ja yhteisten asioiden hoitaminen on kiinnostanut häntä jo nuoresta pitäen.

– Se alkoi jo lapsena, kun televisiosta tuli Itsevaltiaat ja se jätti kiinnostuksen siihen, mitä satiirin takaa todella löytyy.

Kristillisdemokraateissa Pollariin vetosi arvomaailma: vahvat ja perinteiset arvot sekä tolkun meininki päätöksenteossa.

– KD-puoluetta olen äänestänyt jo aikaisemmin, mutta vuodenvaihteessa liityin jäseneksi. Minulle perinteiset arvot ovat tärkeitä ja turvallisia.  KD on puolue, jonka jäjiltä tiedän, että jää hyvä Suomi omille lapsille ja lapsenlapsille, Pollari kertoo.

Hän myöntää kuitenkin miettineensä kuntavaaliehdokkaaksi lähtemistä pitkään. Hän puntaroi päätöstä siitä näkökulmasta, löytyisikö aikaa myös päätöksentekijän rooliin.

Kun sitten Raahen KD-osaston sihteeri Saila Salonsaari soitti Pollarille, päätös oli kypsynyt:

– Suostuin, sillä tiedän voivani aina kysyä apua osastomme muilta jäseniltä.

Pollarin vaaliteemoiksi ovat valikoituneet lapsiperheiden asiat, sekä sosiaali-ja terveyspalveluita koskevat päätökset. Ne kun ovat nuoren isän ja lähihoitajan ominta osaamisaluetta.

Hän haluaisi lasten päivähoidon laskutuksen toteutuneiden hoitotuntien mukaan.

– Meille hoitajille tehdään työvuorolistat  kolmeksi viikoksi kerrallaan. Koskaan ei tiedä koko kuukauden työvuoroja, mutta päivähoidossa on tiedettävä, kuinka monta tuntia hoitoa tarvitaan. Loppukuusta käyttämättömiä tunteja voi olla kymmeniä.

Juha  Pollari

– 29-vuotias vammaisohjaaja ja lähihoitaja Raahesta

– Perheseen kuuluu vaimo ja 2- ja 3-vuotiaat lapset

– Raahen KD-osaston jäsen

– Teologian opinnot Itä-Suomen yliopistossa Joensuussa teologisessa tiedekunnassa.

– Tavoite tulevaisuudessa on saattohoito- ja sairaalapastorin työ

Ylös