– Mitkä ovat hallituksen keskeiset toimenpiteet kasvavan talouskriisin ratkaisemiseksi, Peter Östman kysyy
2.6.2022 klo 17:12 Eduskunta Samuli Rissanen
Peter Östman kysyi, miten hallitus aikoo ratkaista talouden visaiset ongelmat tilanteessa, jossa hintojen nousu ja palkankorotukset uhkaavat ajaa talouden ikävään kierteeseen.
Suomen inflaatio eli hintojen nousu kiihtyi Eurostatin ennakkotilaston mukaan toukokuussa 7,1 prosenttiin, samalla kunta alan työehtosopimusneuvottelut ovat solmussa.
Julkisen sektorin työntekijät ovat vaatineet yksityisen sektorin palkankorotukset ylittäviä palkankorotuksia. Eduskunnan kyselytunnilla Peter Östman kertoi ekonomistien olevan huolissaan siitä, että palkankorotukset valuvat hintojen korotuksiin.
Hän muistutti, että inflaatio on toistaiseksi ollut hyvin vahvasti tuonti-inflaatiota, josta energian hinnannousu selittää suuren osan. Ulkoiset tekijät vaikuttavat kuitenkin nyt palkkojen nousuun.
– Eikö palkankorotusten tulisi olla linjassa sen kanssa, millainen tuottavuuden kasvu taloudessamme on, jotta yllä pitäisimme ulkoista kilpailukykyämme, hän kysyi.
Kristillisdemokraatit esittivät jo syksyn vaihtoehtobudjetissaan polttoaineen verotuksen alentamista
Östmanin toinen huolenaihe liittyy valtionvelkaan, joka kasvaa samaan aikaan, kun korot nousevat.
– Mitkä ovat hallituksen keskeiset toimenpiteet kasvavan talouskriisin ratkaisemiseksi, hän kysyi.
Valtiovarainministeri Annika Saarikko myönsi, että Östmanin tilannekuva on varsin oikea.
Hän totesi, että Suomi on vielä inflaation suhteen eurooppalaisessa vertailussa keskiarvon alapuolella, mutta ruokakaupassa ja bensapumpulla hinnat ovat korkeita.
– Me olemme tehneet täsmätoimia liittyen bensan hintaan ja päätyneet esimerkiksi teollisuuden sähköveron suhteen minimiratkaisuihin.
– Kaikkein tärkein toimi on varmistaa, että talous kasvaa, työllisyys nousee ja yrittäjät luottavat, Saarikko vastasi.
Östman muistutti, että kristillisdemokraatit esittivät jo syksyn vaihtoehtobudjetissaan polttoaineen verotuksen alentamista.
– Mitä lisätoimia hallitus aikoo tehdä sen eteen ettei liikkumisen korkeat kustannukset muodosta Suomessa estettä työssäkäymiselle tai työllistymiselle, Östman kysyi.
Saarikko kertoi hallituksen kohdistaneen työmatkavähennykseen helpotuksia ja tehneet jakeluvelvoitteen alentamista koskevan esityksen, joka alentaa bensan hintaa ja ennen kaikkea dieselin hintaa. Kategorista bensaveron alea kaikille ei toteutettu.
– Mitään keinoa en kuitenkaan sulje tässä vaiheessa tulevien kuukausien ajalta pois. Tilanne on niin epävarma ja poikkeuksellinen ja hallituksen työkalupakissa pitää olla kaikki keinot käytössä, Saarikko arvioi.