Vaalitulos valmistumassa: Oikeistoblokille 176 ja punavihreälle vasemmistolle 173 paikkaa Ruotsin valtiopäivillä
15.9.2022 klo 00:08 Ulkomaat Kristiina Kunnas
Ruotsin KD:n puheenjohtaja Ebba Busch halusi, että valta vaihtuisi. Nyt niin näyttää käyvän, mikäli hallitusneuvottelut onnistuvat. (Kuva Annika Lyytikäinen)
Äärimmäisen tasaisena pysynyt vaalitulos kääntyi sittenkin keskiviikkona viimeisten äänien laskemisen myötä. Sosiaalidemokraatit saivat lisäpaikkoja yhtä vähemmän eli seitsemän kun taas Moderaatit eli Maltillinen kokoomus menetti vain kaksi paikkaa. Tämä keikautti tilanteen, ja Ruotsin valtiopäiville nousee porvariblokista 176 ja punavihreästä vasemmistokoalitiosta 173 edustajaa.
Kannatustaan Ruotsin vaaleissa nostivat rökälevoiton saanut nationalistinen oikeistopuolue Ruotsidemokraatit, joka tavoittelee maahanmuuton rajoittamista, sekä Nato-päätökseen naapurimaamme vienyt Magdalena Anderssonin johtama Sosiaalidemokraatit. Myös Ympäristöpuolue kuului voittajiin.
Lopulta tiukkaakin tiukempi tilanne antoi hieman periksi. Keskiviikkopäivän viimeisten äänten laskeminen vei Sosiaalidemokraateilta yhden paikan ja toi sen Moderaateille. Sosiaalidemokraatit lisäsi vaaleissa seitsemän ja Moderaatit menetti kaksi edustajaa. Näin ollen oikeistokoalition yhteinen paikkamäärä on 176 ja punavihreän vasemmistoblokin 173.
Ruotsin Kristillisdemokraattien paikkaluvuksi varmistui 19. Kannatus laski prosenttiyksikön. Se oli edellisissä vaaleissa 6,3 prosenttia, jolla oli saatu 22 edustajaa. Kolme paikkaa menetettiin, kun kannatus nyt oli 5,3 prosenttia.
– Mutta tämän vaalituloksen myötä Ruotsin kansa on äänestänyt vallanvaihdoksen, Ruotsin KD:n puheenjohtaja Ebba Busch on todennut.
Hän kertoo aloittavansa työskentelyn muiden puolueiden kanssa, jotta hallitus saataisiin kasaan.
– Minä ja KD teemme kaikkemme, jotta Ruotsista tulisi parempi paikka kaikille. Sellainen Ruotsi, jossa kaikilla olisi turvallista elää omannäköistään elämää.
Busch vakuuttaa kamppailevansa jokaisen ruotsalaisen puolesta.
Olit sitten äänestänyt Kristillisdemokraatteja tai mitä muuta puoluetta tahansa taistelen tehdäkseni Ruotsista paremman paikan juuri sinulle. – KD:n puheenjohtaja Ebba Busch
– Olit sitten äänestänyt Kristillisdemokraatteja tai mitä muuta puoluetta tahansa taistelen tehdäkseni Ruotsista paremman paikan juuri sinulle, Busch lupasi.
Suomen KD:n puheenjohtaja Sari Essayah osallistuu parhaillaan Kansainvälisen Olympiakomitean kokoukseen Los Angelesissa. Essayah seurasi Ruotsin vaalien ääntenlaskua toiselta puolen maailmaa.
– Pienestä tappiosta huolimatta näyttää siltä, että Ruotsissa Kristillisdemokraatit on matkalla hallituspuolueeksi.
– Varmaankaan neuvotteluista ei tule helppoja, mutta uskon, että KD löytää hyvät tavat vaikuttaa. Etenkin terveydenhoidossa odotetaan Kristillisdemokraattien panosta, Essayah kommentoi.
Porvariblokki 176 paikkaa
Ruotsidemokraatit 20,5 % (+3,0) 73 paikkaa (+11)
Maltillinen kokoomus eli Moderaatit 19,1 % (-0,7) 68 paikkaa (-2)
Kristillisdemokraatit 5,3 % (-1,0) 19 paikkaa (-3)
Liberaalit 4,6 % (-0,9) 16 paikkaa (-3)
Punavihreä vasemmistoblokki 173 paikkaa
Sosiaalidemokraatit 30,3 % (+2,0) 107 paikkaa (+7)
Vasemmistopuolue 6,7 % (-1,3) 24 paikkaa (-4)
Keskustapuolue 6,7 % (-1,9) 24 paikkaa (-7)
Ympäristöpuolue 5,1 % (+0,7) 18 paikkaa (+2)
Muut 0 paikkaa
Muut 1,5 % 0 paikkaa
Lisätty 15.9. klo 9.11:
Muut ehdokkaat saivat äänistä 1,5 % mutta eivät ainuttakaan paikkaa.