Serbipakolaisena Suomeen 1999 – nyt 20 vuotta yrittäjänä toiminut Dobrila pitää taidenäyttelyn Tyttöjen talon hyväksi

11.10.2022 klo 09:50 Kulttuuri Kristiina Kunnas

– Katsokaa minun elämääni! En olisi ikimaailmassa osannut kuvitella olevani siinä paikassa missä nyt olen, sanoo pakolaistaustainen yrittäjä Dobrila Tadic. Hän viettää 20-vuotisyrittäjäjuhlaa pitämällä taidenäyttelyn Helsingin Tyttöjen talon hyväksi.

– Tarinaani on kuulunut niin paljon suuri käänteitä, hyviä ja vähemmän hyviä. Voimme vaikuttaa omaan kohtaloomme, mutta onneakin tarvitaan, parturi-kampaamoyrittäjänä 20 vuotta toiminut Dobrila Tadic kertoo.

Hän tuli yhdessä nuoren poikansa kanssa juuri ennen milleniumia 1999 pakolaisena Suomeen. Balkanin-maiden levottomuudet ja etniset puhdistukset olivat ajaneet hänet kotikaupungista Kroatiasta pakolaiseksi Serbiaan, jonne hän serbitaustaisena pääsi pakolaisena asumaan.

– Olimme alkeellisissa oloissa vuosien ajan. Poikani aloitti koulun ja tein töitä kampaajana.

Suomessa Dobrila päätyi Kajaaniin. Hän päätti sopeutua kylmyyteen ja outoihin oloihin. Opiskelu oli ankaraa, ja vain reilussa puolessa vuodessa hän oli oppinut mahdottomana pidetyn suomen kielen.

Äiti ja poika muuttivat pääkaupunkiseudulle ja Dobrila työskenteli kampaamoissa Helsingin keskustassa. Vuodesta 2002 hänellä on ollut oma yritys.

– Olen pitänyt omaa liikettäni, mutta samalla minua on ajanut kiinnostus opiskeluun. Elämäntilanteiden ja historiani tutkiminen vei minut opiskelemaan valmentajaksi.

Viimeisin opiskelu oli Helsingin lyhytterapia-instituutissa, josta Dobrila valmistui sertifioiduksi Reteaming-valmentajaksi.

Lyhytterapia-instituutissa syntyi myös idea oman taidenäyttelyn pitämisestä. Opiskeluun liittyi suunnitelman tekeminen ja toteuttaminen. Dobrila oli harrastanut kuvataidetta jo vuosien ajan. Hän on etsinyt sisäistä tyttöä itsessään, ja maalannut jotain myös elämänsä kivuista ja kaipauksesta.

– Niinpä päätin tehdä suunnitelman taidenäyttelyn pitämisestä. Tässä ollaan nyt. Vähitellen palaset loksahtivat paikalleen.

Opiskelussa käsiteltiin paljon sisäistä lasta. Nämä työni, kultaiset tytöt, viestittävät sisäisestä maailmasta, sisäisestä lapseudesta.

– Opiskelussa käsiteltiin paljon sisäistä lasta. Nämä työni, kultaiset tytöt, viestittävät sisäisestä maailmasta, sisäisestä lapseudesta, siitä, että tyttö tulee näkyviin, Dobrila kertoo.

Hän maalaa sekatekniikalla yhdistäen akryyliä ja kultalehteä.

– Aikaa siihen, mitä rakastaa, löytyy aina, hän naurahtaa.

Näyttely Zlatana – Kultainen tyttö avataan Nukketeatteri Sampon Sinisessä Galleriassa Helsingin Erottajalla kutsuvierastilaisuudessa 11. lokakuuta, jolloin vietetään Kansainvälistä tyttöjen päivää. Yleisö pääsee näyttelyyn 12.10. alkaen. Näyttely päättyy 20. marraskuuta. Myynnillä tuetaan Helsingin Tyttöjen taloa.

– Minulla oli henkilökohtainen tarve auttaa muita tyttöjä. Miettiessäni kohdetta halusin nimenomaan, että se olisi suomalainen ja lähellä sydäntäni. Ehkä kaikki eivät edes tiedä, että on olemassa Tyttöjen ja Poikien taloja, Dobrila Tadic miettii.

Vaikeudet menevät ohi jonain päivänä ja tulee uusi vaihe. Se on elämää.

Samalla näyttely juhlii myös hänen 20-vuotista uraansa yrittäjänä Suomessa.

– Haluan rohkaista kaikkia, jotka kamppailevat erilaisten asioiden kanssa. Vaikeudet menevät ohi jonain päivänä ja tulee uusi vaihe. Se on elämää.

– Minunkin tarinani on ihme. En olisi ikinä osannut kuvitella olevani joskus tässä tilanteessa, jossa nyt olen, Dobrila Tadic toteaa kiitollisena.

Dobrila Tadic: Kultainen tyttö. Ostamalla Zlatana – kultainen tyttö -näyttelyn työn tukee Helsingin Tyttöjen taloa.

Hyväntekeväisyystaidenäyttely Zlatana – kultainen tyttö avautuu 12.10.  Nukketeatteri Sampon tiloissa

Zlatana – kultainen tyttö -näyttely avoinna yleisölle 12.10.–20.11. Kutsuvierasavajaiset kansainvälisenä tyttöjen päivänä 11. lokakuuta.

Nukketeatteri Sampo, Sininen Galleria, Erottajankatu 7 (sisäpiha), Helsinki. Galleria avoinna ti–pe klo 9.30–16.30, sekä esitysten yhteydessä.

Ostamalla Dobrila Tadicin Kultainen tyttö -teoksen tuet Helsingin tyttöjen taloa.

Instagram: Dobrila Tadic
Facebook: Dobrila Tadic

Dobrila Tadicin Kultaiset tytöt ovat sekatekniikkaa: akryyliä ja kultalehteä.

 

 

 

Ylös