Suosio näkyi puoluekokouksessa – Sari Essayah presidenttiehdokkaaksi ”Pressayah”-huutojen ja seisovien aplodien myötä
27.8.2023 klo 12:11 Uutiset Kristiina Kunnas
Sari Essayah nimitettiin Kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaaksi Joensuun puoluekokouksessa jättimäisten suosionosoitusten saattelemana. (Kuva Kristiina Kunnas)
Sari Essayah valittiin yksimielisesti Kristillisdemokraattien presidenttiehdokkaaksi. Essayah’n suosio omiensa joukossa on valtaisa.
Sari Essayah’n valintaa presidenttiehdokkaaksi edelsi kannustuspuheiden kimara Joensuun puoluekokouksen toisena päivänä, sunnuntaina 27. elokuuta.
– Kunpa voisin äänestää Saria, kuulemme niin usein vaalikentillä. Nyt on siihen mahdollisuus! Tunnemme puheenjohtajamme, joka usein on yksi kaikkien puolesta. Nyt on meidän aikamme olla kaikki yhden puolesta, totesi Uudenmaan Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Reija Taupila.
– Vain olemalla esillä voimme tuoda arvojamme ja politiikkaamme esiin, puoluevaltuuston puheenjohtaja Riitta Kuismanen muistutti .
– Nyt on jokaisen teidän tehtävä viedä tätä viestiä eteenpäin.
Tuulikki Tepora Helsingistä ehdotti, ettei KD asettaisi omaa ehdokasta, jotta Essayah saisi keskittyä vaativaan ministerintehtävään rauhassa. Ehdotus ei saanut kannatusta.
Hannu Kippo totesi, ettei Sari häviä tapetteihin.
– Tulevissa vaaleissa on vain liikkuvia äänestäjiä, se meidän pitää muistaa.
Markku Kuusjärvi sanoi, että nyt jos koskaan tarvitsemme presidentin, jonka kykyihin voi luottaa myös kriisitilanteissa.
– Kun olemme järjen ääni, olemme Sarin takana. Meidän ei tarvitse pelätä gallupeja, Kuusjärvi.
Kati Nummensalo Seinäjoelta kertoi, että koko Seinäjoki on Sarin takana.
– Jos meillä ei ole omaa ehdokasta, mitä virkaa piireillä ja paikallisosastoilla on vaalityössä. Nyt on tulossa Pressayah-ilmiö! Nummensalo uskoi.
Kimmo Jalonen oli aikanaan Sari Essayah’n eduskunta-avustaja tämän ensimmäisellä kansanedustajan kaudella 2003–2007. Essayah-Knappin perhe asui tuolloin Paimiossa, ja Jalonen oli myös Essayah’n valtuustokollega.
Jalonen sai yleisön täysin puolelleen puhumalla siitä, kuinka loistava presidentti Sarista saadaan. Hän kuitenkin keskittyi puheessaan nimenomaan Essayah’n puolisoon. Roope Knapp välttelee julkisuutta, mutta on aina ollut vahva taustatuki poliitikon uraa tehneelle Essayah’lle. Knapp jäi työstään virkavapaalle ja koko perhe asui Brysselissä Essayah’n europarlamenttikauden 2009–2014.
KD-Lehden saamien tietojen mukaan Essayah, Knapp sekä kaksi aikuista tytärtä kävivät presidenttiehdokkuudestakin perheneuvottelun. Perhe asettui vahvaksi tueksi.
– Olen tuntenut Sarin miehen Roopen jo yli parikymmentä vuotta, Jalonen kertoi.
– Olemuksellaan Roope tuo lähes kuninkaallista loistoa, Jalonen jatkoi saaden yleisön taputtamaan.
Olemuksellaan Roope tuo lähes kuninkaallista loistoa. – Kimmo Jalonen Sari Essayah’n puolisosta
– Mutta Roope pystyy asettumaan myös tavallisen kansan pariin ajaessaan Vespallaan ympäri Suomen, Jalonen jatkoi.
Jouni Koskela muistutti olevan sangen outoa, mikäli KD ei asettaisi omaa ehdokasta.
– Presidentinvaaligallupit pitäisi muuten tehdä niistä, jotka ovat ehdokkaina. Nyt ovat ehdolla vasta Jussi Halla-aho ja Harry Harkimo. Muut ovat vasta ehdokasehdokkaita, Koskela totesi.
Peter Östman piti kannatuspuheensa pilke silmäkulmassaan.
– Politiikka on vakava aihe, mutta se ei saa olla liian vakava. Nyt kun vapauduin varapuheenjohtajan tehtävästä, rupean taidemaalariksi. Rahahan ei ole ongelma meillä, kuten hallintopäällikkö Ismo Portin sanoo, koska sitä meillä ei ole! Nyt aletaan saada rahaa, Östman lupasi paljastaen tekemänsä ”vaalijulisteen”.
Essayah’n suosiota kuvaa se, että hänen yksimielinen valintansa sai puoluekokouksessa aikaan seisovat aplodit sekä kuorossa raikuvasti huudetun ”Pressayah, Pressayah” – kannustuksen.
Essayah muistutti kiitospuheessaan, miksi suostuu presidenttiehdokkaaksi haastavassa tilanteessa, jossa hoidettavana ovat niin kansanedustajan, puheenjohtajan kuin myös maa- ja metsätalousministerin pestit.
– Miksi te laitatte oman ehdokkaan, meiltä kysytään. Poliittiset puolueet ovat olemassa siksi, että ne osallistuvat vaaleihin, Essayah sanoi.
Minulla on etuoikeus omistaa tällainen joukkue, jonka kanssa yhdessä teemme kampanjan. – Sari Essayah
– Vaaleihin mentäessä on tunnettava poliittinen järjestelmä. On oltava joukkue, joka on mukana. Minulla on etuoikeus omistaa tällainen joukkue, jonka kanssa yhdessä teemme kampanjan. Essayah jatkoi.
Hän huomautti, että juuri nyt tarvitsemme sellaisia visioita, joilla suomalaista yhteiskuntaa yhdistetään, ei jaeta.
– Koko maa on pidettävä mukana. Tarvitsemme inhimillisempää otetta. Presidentin on oltava niidenkin presidentti, jotka tuntevat olevansa ulkopuolella.
– Mutta kuten sanoin: tämä kampanja tehdään teidän myötävaikutuksella, teidän tuella!
Puoluekokouksen puhetta johtava Annika Lyytikäinen muistutti kokousväkeä, että presidentinvaaleihin on 154 päivää.
– Nyt tiedämme, mitä teemme seuraavat 154 päivää!