Tettiläiset tykästyivät ministeriöön ja eduskuntaan – ”Kenties tämä voisi olla työpaikkani tulevaisuudessa”

7.11.2023 klo 12:02 Henkilöt Kristiina Kunnas

Ysiluokkalaiset Maija Mattila Kouvolasta ja Leo Valkonen Virroilta pääsivät tettiläisiksi politiikan huipulle. Maija vietti viikon maa- ja metsätalousministeriössä ja Leo eduskunnassa.

KD-Lehti tapasi Maija Mattilan, joka tutustui työelämään ministeriössä sekä Leo Valkosen, jonka tetpaikka oli Eduskuntatalo.

Maija ja Leo kertovat kokemuksestaan omin sanoin.

Maija Mattilan työelämään tutustuminen meni enimmäkseen ministeriössä, mutta hän vieraili myös eduskunnassa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Maija Mattila, TET maa- ja metsätalousministeriössä:

Halusin tetpaikan, joka olisi mielenkiintoinen ja jossa oppisin uusia asioita. Onneksi pääsinkin maa- ja metsätalousministeriöön, jossa sain tutustua työelämään maatalouden ja politiikan näkökulmasta.

Ministerin erityisavustajana toimiva tätini Iina Mattila auttoi minua saamaan paikan.

Pääsin tutustumaan ministerin esikuntaan. Osallistuin heidän kanssaan viikon eri kokouksiin. Niissä käsiteltiin monenlaisia asioita kuten esimerkiksi CAP-suunnitelmaa ja Itämeren kalastusmahdollisuuksia.

Pääsin lähettämään illalliskutsuja ja luonnostelemaan puhetta ministerille.

Vietin päivän myös eduskunnassa ja kuuntelin nepalilaista lakimiestä, joka kertoi kristittyjen tilanteesta Nepalissa. Osallistuin täysistuntoon. Minulle esiteltiin Eduskuntataloa, joka on mielestäni arkkitehtuurisesti miellyttävä.

Yllättävintä oli mennä kokoukseen, jonka en tiennyt olevan kansainvälinen.

Yllättävintä oli mennä kokoukseen, jonka en tiennyt olevan kansainvälinen. Kokouksessa oli edustajia monista Euroopan maista ja keskustelu käytiin luonnollisesti englanniksi.

Olen päättänyt hakea lukioon, mutta en ole vielä varma mitä haluaisin tehdä sen jälkeen. Virkamiestä minusta ei todennäköisesti tule, mutta ehkä muutaman kymmenen vuoden päästä voisin harkita politiikkaan liittyvää ammattia.

Istuntosalin kauneus tekee vaikutuksen. – Talo on arkkitehtuurisesti miellyttävä, Maija Mattila toteaa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Leo Valkonen, TET eduskunnassa

Mika Poutala oli tekemässä vaalityötä omassa kotikaupungissani Virroilla. Kyselin, olisiko mahdollista päästä työelämän tutustumiseen eduskuntaan, mikäli Poutala tulee valituksi kansanedustajaksi. Juhannuksen tienoilla laitoin viestin, että tietty syksyinen ajankohta sopisi hyvin. Kyselin, onko hänellä tuolloin kovasti kiireitä. Hän vastasi, että tuloni järjestyy kyllä.

Tet-paikan löytäminen on yleensä aika helppoa. Meille annetaan listat, joissa oleviin yrityksiin voi soittaa tai lähettää sähköposteja.

Minun koulussani työelämään tutustutaan seitsemännellä luokalla yhden päivän verran. Silloin olin äitini työpaikalla. Kasiluokalla on viikko, jonka olin naapurikunnan it-tuessa. Ysiluokalla tettiä on kaksi viikkoa. Toisen niistä vietin Saksan-matkalla.

Suunnittelen meneväni lukioon ja sen jälkeen yliopistoon. Sieltä toivoisin päätyväni johonkin hyvään työpaikkaan – jopa tänne eduskuntaan.

Suunnittelen meneväni lukioon ja sen jälkeen yliopistoon. Sieltä toivoisin päätyväni johonkin hyvään työpaikkaan – jopa tänne eduskuntaan. – Leo Valkonen

Tämä eduskunta on muuttuva paikka. Täällä ei joudu tekemään samaa työtä päivästä toiseen. Aiheet muuttuvat. Täällä on valtavan paljon ihmisiä, mikä lisää kokemuksia. Täällä on arvovaltaa. Hieno työpaikka!

Olen päässyt näkemään sekä kansanedustajan että hänen avustajansa työtä, ja myös olemaan kummankin kanssa. Osallistuin myös eduskuntaryhmän kokoukseen ja seurasin lehterillä kyselytunnin.

– Kyselin Mika Poutalalta pääsenkö tettiin eduskuntaan, mikäli hänestä tulee kansanedustaja, Leo Valkonen kertoo. (Kuva Kristiina Kunnas)

Mikä TET?

Työelämään tutustuminen eli TET (ruots. Prao, praktisk arbetslivsorientering) on peruskoulun yläkoulun oppimäärään sisältyvä lyhyt työharjoittelu. TET on osa koulunkäyntiä, joten siitä ei makseta palkkaa eikä oppilas ole työsuhteessa TET-paikkaansa. TET järjestetään yleensä 8. ja 9. luokalla (joissain kouluissa pelkästään 9:nnellä), mutta joissain oppilaitoksissa myös 7. luokat käyvät TET:issä esimerkiksi oman koulun keittiössä tai vanhempansa/lähisukulaisensa työpaikalla. TETin kesto vaihtelee. Lyhyimmillään se voi olla 7. luokalla yhden päivän ja joissakin kouluissa kaksi viikkoa 9. luokalla.

TET-jakson aikana oppilaat tutustuvat ohjatusti yritysten ja työyhteisön toimintaan. TET on monelle nuorelle ensimmäinen kokemus työelämästä. Nuori pääsee näkemään, millaista on työelämä, millaista on olla työntekijä, millaista on toimia työyhteisössä. Tutustumisjakson aikana nuori voi päästä tutustumaan useampiin ammatteihin ja aloihin ja saada näin tietoa ammatinvalintasuunnitelmiensa tueksi. TET:n tavoitteena on koulutuksen ja työelämän vuorovaikutuksen laajentaminen ja tehostaminen. Nuoret saavat ainutkertaista tietoa ja omakohtaista kokemusta työelämän vaatimuksista, asetelmista ja oikeasta tekemisestä. Yrityksille puolestaan avautuu mahdollisuus vaikuttaa oppilaiden asenteisiin.

TET-jakso on vuonna 1979 Airiston Nuorkauppakamarin (ent. Kaarinan Nuorkauppakamari) käynnistämä hanke, jonka alkuvaiheessa työharjoittelun lisäksi koululaisille järjestettiin osallistavia luentoja yrittäjyydestä. Hanke laajeni nopeasti Suomen Nuorkauppakamarin valtakunnalliseksi projektiksi ja vuonna 1981 se luovutettiin yhteiskunnan käyttöön.

Lähde: Wikipedia

 

Ylös