Mika Poutala hallituksen kyselytunnilla: ”Liikkumattomuus on kallista sekä suuri syy elämänlaadun heikkenemiseen”
13.6.2024 klo 19:44 Politiikka Kristiina Kunnas
Kansanedustajien kesätauko lähestyy, mutta eduskunta- ja valiokuntatyöskentelyt jatkuvat jopa heinäkuun puolelle. Mika Poutala kuvattuna viime kesän SuomiAreenassa Porissa. Sinne Poutala tähtää myös tänä vuonna. (Kuva Kristiina Kunnas)
KD:n Mika Poutala kysyi hallituksen kyselytunnilla, mitä Suomi liikkeelle -ohjelman tiimoista on tehty ja mitä mahdollisesti on tulossa. – Liikkumattomuuden kustannusten arvioidaan olevan 10–20 prosenttia sotekustannuksista.
Kristillisdemokraattien kansanedustaja, entinen huippu-urheilija Mika Poutala muistutti kyselytunnilla liikkumattomuuden kustannuksista.
– Niiden on arvioitu olevan noin viisi miljardia euroa vuosittain. Sotekustannuksiin verrattuna puhutaan 10–20 prosentin osuudesta.
– Liikkumattomuus edistää sydän- ja verisuonisairauksia ja on myös suuri syy elämänlaadun heikkenemiseen, Poutala huomautti.
– Hallitusohjelmassa on paljon kiitelty Suomi liikkeelle -ohjelma, joka nimenomaan pyrkii ratkaisemaan liikkumattomuuden ongelmaa.
Hallitusohjelmassa on paljon kiitelty Suomi liikkeelle -ohjelma, joka nimenomaan pyrkii ratkaisemaan liikkumattomuuden ongelmaa.
Poutala kysyi liikunta-, urheilu- ja nuorisoministeri Sandra Bergqvistiltä, mitä ohjelman tiimoilta on jo tehty ja mitä on mahdollisesti tulossa.
– Suomi liikkeellä -ohjelma on jo hyvässä vauhdissa, mikä on tietysti hyvä, ministeri Bergqvist aloitti vastauksensa.
– Se koostuu uudesta poikkihallinnollisesta yhteistyöstä, johon kaikki ministeriöt osallistuvat. Siinä katsotaan asioita liikkumattomuuden näkökulmasta ja mietitään sitä, miten edistää sitä, että suomalaiset liikkuvat.
– Toinen osa on se, että haluamme kannustaa kaikkia suomalaisia liikkumaan enemmän, ja että luodaan varsinkin lapsille ja nuorille sellaisia elämäntapoja, joita he voivat ottaa sitten mukaan koko elämäänsä. Sen vuoksi satsaamme nyt paljon näihin Liikkuvat-ohjelmiin: Liikkuva varhaiskasvatus, Liikkuva koulu ja Liikkuvat opiskelijat.
– Tämä on erittäin tärkeä asia, johon nyt panostetaan, Bergqvist muistutti.
Hän kertoi innovaatiohaun päättyneen.
– Tuli jopa 125 hakemusta. Tähän osoitetaan 3,7 miljoonaa euroa. Nyt on mielenkiintoista katsoa, millaisilla uusilla innovaatioilla voidaan saada suomalaiset liikkumaan.