Perustuslakivaliokunta: Käännytyslaki voidaan säätää poikkeuslakina

18.6.2024 klo 14:16 Politiikka Samuli Rissanen

Käännytyslaki voidaan säätää poikkeuslakina, tietyin oikeusturvaa parantavin muutoksin, perustuslakivaliokunta arvioi lausunnossaan. Lain läpimeno kiireellisenä vaatii kansanedustajien merkittävän enemmistön taakseen.

Perustuslakivaliokunta on saanut valmiiksi lausuntonsa niin sanotusta käännytyslaista. Valiokunnan lausunnon mukaan laki voidaan säätää poikkeuslakina, kunhan siihen lisätään sääntelyä oikeusturvakeinoista.

Käännytyslaki antaisi mahdollisuuden estää määräaikaisesti ihmisiä hakemasta kansainvälistä suojelua Suomen rajalla tai sen läheisyydessä.

– Maahan saapunut henkilö poistetaan maasta ja hänet ohjataan siirtymään paikkaan, jossa kansainvälistä suojelua koskevia hakemuksia otetaan vastaan. Maahantulijan kansainvälistä suojelua koskeva hakemus otetaan kuitenkin vastaan tietyissä poikkeustapauksissa, perutusvaliokunnan lausunnossa todetaan.

Jos poikkeuslain säätäminen on välttämätöntä, tulee se perustuslakivaliokunnan mukaan rajata mahdollisimman tarkasti. Päätöksen voi tehdä enintään kuukaudeksi kerrallaan.

Perustuslakivaliokunta katsoo hallituksen tavoin, että lakiehdotus on ristiriidassa Suomen perustuslain ja Suomea velvoittavien kansainvälisten sopimusten kanssa.

Valiokunnan mukaan tämä ei ole kuitenkaan estänyt aikaisemminkaan määräaikaisen poikkeuslain säätämistä.

Valiokunnan puheenjohtajan Heikki Vestmanin mukaan poikkeaminen kansainvälisistä ihmisoikeusvelvoitteista on kuitenkin ajallisesti, alueellisesti ja sisällöllisesti rajattu.

– Lakiin myös sisältyy säännöksiä, joilla pyritään lieventämään ristiriitoja ihmisoikeusvelvoitteiden kanssa, Vestman muistuttaa.

Lausuntoon liittyy eriävä mielipide. Valiokunnan tiedotustilaisuudessa Anna Kontula (vas.) kertoi, että hän päätyi eriävään mielipiteeseen siksi, koska esitys on ristiriidassa kansainvälisten sopimusten kanssa.

– Tein vaihtoehtoisen pohjaesityksen, jossa tätä lakia ei hyväksyttäisi ja sosiaalidemokraattien Elisa Gebhard kannatti sitä. Toivon, että suomalaiset ymmärtävät nyt tämän asian merkityksen: Kysymys ei ole vain yksittäisestä laista vaan puhutaan sellaisesta linjauksesta, joka kantaa vuosien, usein vuosikymmenten päähän.

– Vaikka tätä lakia ei koskaan sovellettaisi, perustuslakivaliokunnan lausunto säilyy ja toimii ennakkotapauksena myös tulevissa tulevissa tilanteissa, Kontula sanoi.

Mennäkseen läpi laki tarvitsee tukea myös oppositiolta, sillä poikkeuslain hyväksymiseen kiireellisenä vaaditaan viiden kuudesosan enemmistö.

Käännytyslain tarkoituksena on estää välineellistetty maahantulo, jolla tarkoitetaan toisen valtion järjestämää laajamittaista maahantuloa rajalle. Tällainen ilmiö on ollut käynnissä Suomen itärajalla viime syksystä lähtien. Tämän takia Suomen itäraja on ollut suljettuna viime vuoden lopusta lähtien.

Ylös