KD:n Katriina Hiippavuori Porin SuomiAreenassa: ”Vasemmistolainen ajatus siirtää kasvatusvastuun kodista yhteiskunnalle”

26.6.2024 klo 13:58 Politiikka Kristiina Kunnas

KD:n 2. varapuheenjohtaja Katriina Hiippavuori keskusteli Huomenta Suomessa Porin torilla rasismista, syntyvyydestä ja perhepolitiikasta, rajamenettelylaista ja Pride-liputuksesta.

SuomiAreenan toisena päivänä pääsi Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja Katriina Hiippavuori Huomenta Suomen poliitikkohaastatteluun Vihreiden kansanedustajan Oras Tynkkysen ja Keskustan puoluesihteerin Antti Siika-ahon kanssa.

Ivan Puopolon tentissä käsiteltiin niin rasismia, sananvapautta, velkaantumista ja hallituksen sopeutustoimia, rajamenettelylakia kuin myös Pride-liputuksia.

– Se, että yhteiskunnassa keskustellaan vaikeista aiheista, vaikkapa maahanmuuton ongelmista, ei tarkoita sitä, että ihminen olisi rasisti, Hiippavuori muistutti.

– On pystyttävä keskustelemaan vaikeistakin asioista ilman, että saa leimoja.

KD:n Hiippavuori totesi, että sananvapaus tuo myös sananvastuun.

– Ei sananvapautta voi lähteä rajoittamaan sillä, että suljemme ja itsesensuroimme suumme. Kristillisdemokraattina ajattelen, että kunnoittava keskustelukulttuuri on kaiken lähtökohta. Kunnioitamme erilaisia mielipiteitä, mutta emme sulje suuta myöskään vaikeilta asioilta, Hiippavuori korosti.

Talouskeskustelussa käytiin läpi niin velkaantumista, alhaista syntyvyyttä kuin sopeutuksiakin.

– Talouden koko kuva on se, että Suomi on vakavasti velkaantunut maa. Kristillisdemokraattina haluan olla rakentamassa perhe- ja lapsimyönteistä Suomea, joka perustuu kestäville arvoille, jotka ovat paras kasvualusta niin yksilöille, perheille kuin hyvinvoivalle yhteiskunnallekin.

– Me voimme tasan tarkkaan niin hyvin koko yhteiskunnassa kuin voimme perheissä. Meidän täytyy mennä hyvin lähelle, ruohonjuuritasolle, yksittäiseen yksilöön ja lähiyhteisöön, ja sinne tuoda kestäviä ratkaisuja.

– Siitä olen iloinen, että kotihoidontuki säilyy ja lapsilisiä korotetaan, Hiippavuori totesi.

– Taloutta ja velkaantumistakin suurempi ongelma yhteiskunnassa on alhainen syntyvyys. Haastaisin kaikki puolueet, jotka haluavat rakentaa perhemyönteistä yhteiskuntaa, mukaan näihin talkoisiin!

Hiippavuori muistutti, että kun kyseessä ovat miljardiluokan sopeutukset, joutuu jokainen osallistumaan.

– Kristillisdemokraattinen lähtökohta on se, että perhe on yhteiskunnan perusyksikkö, jota yhteiskunta tukee.

– Vasemmistolainen ajatus taas lähtee siitä, että kasvatusvastuu siirretään yhteiskunnalle, ja perheet jätetään kasvatusvastuun ulkopuolelle, Hiippavuori arvosteli.

Hän myönsi, että on ikäviä ratkaisuja, kuten esimerkiksi työttömyysturvan suojaosan poistaminen.

– Mutta hallitus on ennen kaikkea pyrkinyt vaikuttamaan siihen, että työnteko olisi kannattavaa, työn vastaanottaminen kannattavaa kaikissa tilanteissa. Työttömyyspäivärahan lapsikorotuksilla on pyritty puuttumaan työnteon kannustinloukkuihin.

– Ei hallitus ole leikkaamisen ilosta leikannut, Hiippavuori huomautti.

Kiistanalainen rajamenettelylaki nousi luonnollisesti keskusteluun. Saman aamun MTV-uutisissa kerrottin tasavallan presidentin Alexander Stubbin toivovan lain läpimenoa.

Pidän tärkeänä – kuten hallituskin – että työkalupakissa on lainsäädäntöä, jolla voidaan ennakoivasti varautua tällaisiin poikkeustilanteisiin, kuten välineellistettyyn maahanmuuttoon. – Katriina Hiippavuori

– Ei kukaan ole kiistänyt, etteikö laki olisi kansainvälisten ihmisoikeuksien vastainen. Pidän tärkeänä – kuten hallituskin – että työkalupakissa on lainsäädäntöä, jolla voidaan ennakoivasti varautua tällaisiin poikkeustilanteisiin, kuten välineellistettyyn maahanmuuttoon, Hiippavuori sanoi.

– Keskustelussa ovat voimakkaasti nousseet esiin ihmisoikeuskysymykset. Suomen perustuslaki takaa myös Suomen kansalaiselle turvallisen elämän maassamme. Se keskustelu on jäänyt vähemmälle.

– Tässä poikkeuslaissa täytyy punnita tosi tarkkaan sekä kansallisen turvallisuuden kysymys että ihmisoikeuskysymykset, Hiippavuori painotti.

– Tämähän ei ole tavallinen turvapaikkakysymys, vaan vieraan valtion käyttämä välineellistetty maahanmuuto meidän rajoillamme, hän jatkoi.

Hiippavuori ihmetteli puheenvuorossaan sitä, jos SDP:n ryhmä lähtisi poikkeuslakia kaatamaan.

– Hallitus-oppositio -asetelma ei ole tässä kysymyksessä nyt se tärkein, vaan Suomen ja suomalaisten turvallisuus. Totta kai demarit nyt haluavat äänestäjilleen kaiken näkyvyyden tästä. Mutta pitäisin erikoisena, jos he lähtisivät tämän asian kaatamaan.

Pride-liputuksesta keskusteltiin, jotkin ministeriöt kun ovat nyt sanoutuneet irti viikon tukemisesta ja liputtamisista.

– Haluan muistuttaa, että yhteiskunnassa todellisia vähemmistöjä ovat vammaiset ja romanit, maailmanlaajuisesti taas vainotut kristityt, Hiippavuori sanoi.

Toimittaja Puopola keskeytti Hiippavuoren ihmetellen tämän väitettä vainotuista kristityistä.

– Eivät kai kristityt vähemmistö sentään ole, Puopolo kysyi.

360 miljoonaa kristittyä joutuu vakaumuksensa tähden joka vuosi vainottavaksi.

– Vainotut kristityt ovat maailman vainotuin ihmisryhmä, Hiippavuori toisti.

– Noin 360 miljoonaa kristittyä joutuu vakaumuksensa tähden joka vuosi vainottavaksi. Kristittynä ajattelen, että velvollisuuteni on pitää myös mediassa tätä esillä tätä.

– Keskustelu pride-liputtamisesta on politisoitunut. Monet kansalaiset ovat ottaneet minuunkin yhteyttä, että he kokevat ristiriitaa työpaikoillaan, jossa olisi pakko osallistua, vaikka se olisi heidän henkilökohtaista vakaumustaan vastaan.

– Pidän hyvänä, että Suomen lippu liehuu salossa isänmaan merkiksi, vapaan yhteiskunnan symbolina, Hiippavuori painotti.

SuomiAreena 2024, Katriina Hiippavuori

Ivan Puopolon poliitikkovieraina olivat KD:n 2. varapuheenjohtaja Katriina Hiippavuori, Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen sekä Keskustan puoluesihteeri Antti Siika-aho.

 

Ylös