– Vaikeina aikoina kristillisdemokraatit on nähty lääkkeenä, joka yhdistää kansaa ja edistää yhteistä hyvää, Annika Lyytikäinen sanoo

14.8.2024 klo 14:40 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n ruotsinkielisen erityisjärjestön sekä Ajatushautomo Kompassin puheenjohtaja Annika Lyytikäinen on vieraana tämän viikon KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä.

Lyytikäinen kertoo ohjelmassa puolueen ideologiasta sekä asemoitumisesta poliittisessa kentässä.

Kristillisdemokraattinen ideologia on syntynyt haasteellisina ja tuulisina aikoina, jotka kuvaavat hyvin myös nykyhetkeä.

Lyytikäisen mukaan moni määrittelee kristillisdemokraatian syntyhetkeksi Ranskan vallankumouksen, mutta toinen kristillisdemokratian kultakausi ajoittuuu toisen maailmansodan jälkeiseen Saksaan.

– Todella vaikeisiin ja jakautuneisiin tilanteisiin, Lyytikäinen sanoo.

– Meitä ei ole perustettu esimerkiksi jonkun tietyn viiteryhmän asianajajiksi.

Hän lisää, että vaikeissa oloissa kristillisdemokraatit on nähty lääkkeenä, joka yhdistää kansaa ja edistää yhteistä hyvää.

– Meitä ei ole perustettu esimerkiksi jonkun tietyn viiteryhmän asianajajiksi.

Tärkeää kristillisdemokratiassa on sen ideologinen peruskivi eli lähipäätösperiaate. Se tarkoittaa, että päätökset tehdään lähellä kansalaista.

– Asioita, jotka voidaan päättää keittiönpöydän ääressä, ei pidä päättää brysselin isojen kirjoituspöytien ääressä eikä eduskunnassakaan.

Kristillisdemokraatit on yksi Suomen keskustaoikeistolaisista puolueista. Lyytikäisen mukaan asian mieltämistä helpottaa se, että tällä kertaa hallituksessa on joukko keskustaoikeistolaisia puolueita.

– Vain Keskusta sieltä puuttuu, mutta moni on ehkä oikeutetustikin kysynyt, että onko se edes enää keskustaoikeistolainen puolue.

Lyytikäisen mukaan on niin ikään ilmeistä, että hallituspuolueiden joukossa KD on puolue, joka taistelee pehmeiden arvojen, kuten perhearvojen ja toimivan soten puolesta.

– Mutta on valmis ottamaan siinä taistossa kovat keinot käyttöön eli tekemään sen, mihin vasemmistohallitus ei ole aiemmin pystynyt, eli tekemään kunnianhimoisia uudistuksia.

Lyytikäinen kertoo haastattelussa myös luotsaamastaan Ajatushautomo Kompassista. Se on perustettu kymmenisen vuotta sitten kristillisdemokraattiseksi ajatushautomoksi.

Ajatushautomot ovat tuttuja politiikassa, mutta vaikka Kompassi on lähellä puoluetta, se ei ole  puolueen ajatushautomo.

– Toimimme saman ideologian parissa.  Kompassin idea on pohtia sellaisia poliittisia avauksia, jotka on astetta syvällisempiä ja pidemmälle tähtääviä kuin mitä esimerkiksi sitten eduskuntaryhmässä tai ministerin kabinetissa tai puoluetoimistolla tai kuntavaltuustossa ehditään tai käytännön työn lomassa pystytään edes miettimään.

Hyvästä esimerkistä käy Lyytikäisen mukaan KD:n kannustavan perusturvan malli, joka on peräisin Ajatushautomo Kompassille tehdystä julkaisusta.

– Tarkoitus on juuri käsitellä tämäntyyppisiä isoja kysymyksiä. Tottakai tarkoitus on myös pohtia kristillisdemokratian paikkaa maailmassa ja Suomessa ja miten siitä voitaisiin ammentaa jopa vuosikymmenien tai satojen vuosien päähän.

Kuuntele koko Lyytikäisen haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä la 17.8. klo 14.45.

Ylös