Ministeriretki Essayah’n ja Mykkäsen kanssa vei tutustumaan Helmi-hankkeisiin – Tavoitteena monimuotoisuuden parantaminen

16.8.2024 klo 15:12 Kotimaa Kristiina Kunnas

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sekä ympäristöministeri Kai Mykkänen veivät Helmi-retkeläiset tutustumaan Savijärven vesistö- ja kosteikkoympäristöön sekä Millolan tilan laitumiin Lohjan Nummi-Pusulassa läntisellä Uudellamaalla.

Helmi-elinympäristöohjelma on ollut vuodesta 2021 alkaen Suomen merkittävin ennallistamista ja luonnonhoitoa edistävä ohjelma.

Ennallistaminen ja luonnonhoito eli heikentyneiden elinympäristöjen tilan aktiivinen parantaminen on ollut jo vuosia osa keinovalikoimaa luontokadon hidastamiseksi.

Luonnon ennallistamista koskeva laki astuu voimaan 18. elokuuta. EU:n ennallistamisasetuksen myötä ennallistaminen ja luonnonhoito ovat entistäkin laajemman kiinnostuksen kohteena.

Ympäristöministeri Kai Mykkäsen sekä maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah’n sekä ministeriöiden erityisasiantuntijoiden kanssa päästiin perjantaina 16. elokuuta tutustumaan Savijärven lintuvesistön kunnostus- ja vieraslajien torjuntatöihin sekä niiden vaikutuksiin. Samalla kuultiin maanomistajien kokemuksia Helmi-ohjelmasta sekä esittelyä perinnebiotooppien hoidosta.

Vieraat saivat kävellä vastaniitetyllä perinnebiotooppilaitumella, jossa vielä näkyi kauniita sinisiä sikurinkukkia.

Vieraat saivat kävellä vastaniitetyllä perinnebiotooppilaitumella, jossa vielä näkyi kauniita sinisiä sikurinkukkia.

Hereford-karja, mukanaan muutama Angus sekä Angus-Hereford-yhdistelmä, lähestyi vierailijajoukkoa, ja jäi katselemaan sekä ammumaan aidan viereen.

– Ne tuntevat minut, sillä olen käynyt täällä ennenkin, totesi ministeri Essayah.

– Ne tuntevat minut, nauroi ministeri Sari Essayah, kun karja saapui kauempaa ja tiivistyi aidan viereen. (Kuvat Kristiina Kunnas)

Hereford-lihakarjaa on kasvatettu Millolan tilalla 1990-luvun alusta. Perinnebiotyyppilaitumella voivat naudat hyvin, ja sitä myötä kuulemma myös isäntäväki.

Tärkeää lintukosteikkoa Savijärveä kunnostetaan ja vieraspetoja supia ja minkkiä pyritään hävittämään, missä on onnistuttu. Ministerit Essayah ja Mykkänen sekä tilojen omistajat Mikko Leikola ja Anu Juurakko sekä Heikki Anttila.

Lohjan Savijärven lintuvesikohde

Savijärven yksityinen luonnonsuojelualue (72 ha) on osa Nummi-Pusulan lintuvedet Natura 2000 -aluetta.

Savijärven pesimälinnustoon kuuluu monipuolinen ja runsas joukko vesi- ja rantalintulajeja, joista monet on luokiteltu uhanalaisiksi. Laidunnuksen ansiosta Savijärven rantaniityillä ja -luhdilla pesivät edelleen taantuneet keltavästäräkki, pensastasku ja punavarpunen. Savijärvi on myös merkittävä lintujen muuttoaikainen levähdyskohde ja siellä esiintyy myös monipuolinen sudenkorentolajisto sekä runsas viitasammakkopopulaatio.

Savijärvi on myös merkittävä lintujen muuttoaikainen levähdyskohde ja siellä esiintyy myös monipuolinen sudenkorentolajisto sekä runsas viitasammakkopopulaatio.

Savijärven luonnonolot ovat heikentyneet viime vuosikymmeninä esimerkiksi matalien vesialueiden umpeutumisen seurauksena. Savijärvellä on aloitettu hoito- ja kunnostustoimet Helmi-elinympäristöohjelman rahoituksella vuonna 2022.

– Tosin teimme vapaaehtoista parannustyötä omasta halustamme jo ennen sitä, kertoo Millolan tilan isäntä Mikko Leikola.

Ensimmäisessä vaiheessa Uudenmaan ELY-keskus on toteuttanut laajalti puuston ja pensaikon raivauksia umpeen kasvavien rantaluhtien avoimuuden lisäämiseksi. ELY-keskus on laatinut vuonna 2023 yhteistyössä maanomistajien kanssa ruoppaussuunnitelman Savijärven lintuvesikunnostuksesta.

Savijärvi on myös mukana Suomen riistakeskuksen ja Metsähallituksen toteuttamassa Helmi-vieraspetohankkeessa, jossa pyydetään minkkejä ja supikoiria arvokkaimmilta Natura 2000 -verkoston lintuvesikohteella ympäri Suomea. Vieraspetojen suunnitelmallinen ja tehokas poistopyynti käynnistyi Savijärvellä ja sen ympäristössä vuonna 2022. Vieraspetopyynnillä eli erityisesti supikoiraa ja minkkiä hävittämällä pyritään vähentämään vesilintuihin kohdistuvaa saalistuspainetta ja parantamaan poikastuottoa.

Savijärven vesialue ei saa kasvaa umpeen vaan siitä pidetään huoli ruoppaamalla, syventämällä sekä antamalla karjan laiduntaa sen rantamilla.

– Ylpeinä voimme kertoa, että me pidämme täällä luonnon moninaisuudesta huolta, Mikko Leikola toteaa vierellään naapurin isäntä Heikki Anttila.

Millolan tila

Millolan tilan Hereford-karja on laiduntanut Savijärven rantaniittyjä säännöllisesti jo 1990-luvun alusta lähtien. Millolan ja Pälölän laajat rantaniityt on luokiteltu maakunnallisesti arvokkaiksi perinnebiotoopeiksi ja niitä on kunnostettu Helmi-ohjelman avulla ja laidunnettu maatalouden ympäristösopimuksen turvin.

– Täällä eivät peltoja kynnä kuin nautojen sorkat, kertovat tilan omistaja Mikko Leikola ja puoliso Anu Juurakko.

–  Tämä on perinnebiotoopin hoitoa, sillä tähänkin laitumeen kylvimme keväällä kahdentoista lajin siementä, ja lisäksi siinä on luonnon omaa kasvia, Juurakko kertoo kädessään sikurin kaunis sininen kukka.

– Karja viihtyy ja voi hyvin, ja silloin myös kasvattaja on tyytyväinen, Juurakko kertoo.

Millolan tilan lihakarjalaumassa on Herefordia ja muutama Angus.

Emäntä Anu Juurakon kädessä suloinen sininen sikurinkukka.

 

Ylös