Eduskuntaryhmän kesäkokous keräsi suuren joukon KD-väkeä Lohjalle – ”Yhtäkään leikkausta ei tee mielellään, vaan jotta palvelut säilyisivät”

29.8.2024 klo 16:19 Tapahtumat Kristiina Kunnas

Kisakallion Rantamakasiini-ravintolassa ja Lohjan keskustan Espresso House -kahvilassa pidettiin eduskuntaryhmän kesäkokouksessa paljon väkeä keränneet yleisötilaisuudet.

Kisakallion urheiluopiston rantamakasiinissa ja -saunalla kävi kuhina, kun suuri joukko kristillisdemokraatteja vietti eduskuntaryhmän kesäkokouksessa oman väen tilaisuutta kaksipäiväisen kokoontumisen ensimmäisenä iltana.

– Lohjan kaupungissa on 46 000 asukasta, 51 valtuutettua ja kaksi KD-valtuutettua, joskin minä sitoutumattomana. Merja on meidän kantava voima. Työjako on sellainen, että Merja kertoo mitä me tehdään ja sanotaan, rovasti Heikki Linnavirta lohkaisi.

Mainittu valtuustotoveri Merja Eräpolku tunnetaan puolueenkin työntekijöiden parissa siitä, että häneltä löytyy tieto ja taito. Eräpolku on Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän pääsihteeri. Hän on työskennellyt eduskunnassa ja Euroopan parlamentissa yli kolme vuosikymmentä.

Eräpolku puheenjohti ja kellotti KD-kansanedustajien kyselytunnin. Yleisö toimi oppositiona ja sai kysyä mitä vain, kansanedustajat olivat ikään kuin ministeriaitiossa vastaamassa. Minuutin aikarajaa ei saanut ylittää.

Vastaamassa olivat Uudenmaan Mika Poutala, joka itse oikeutetusti myös johdatteli illan kulkua, Vaasan Peter Östman, Savo-Karjalan Sari Essayah sekä Hämeen Päivi Räsänen. Pirkanmaan Sari Tanus pääsi päällekkäistapahtuman vuoksi Lohjalle vasta kokouksen ensimmäisen päivän iltamyöhällä, joten hän osallistui ainoastaan toisen päivän ohjelmaan.

Kyselytunnin kysymyksistä moni koski hallituksen rankkoja sopeutuksia, säästöjä, leikkauksia ja veronkorotuksia.

– Minusta on suorastaan uskomatonta tässä talouden tasapainottamisen välttämättömyydessä, että hallitus on kyennyt neljän puolueen kesken sopimaan peräti yhdeksän miljardin toimista, Päivi Räsänen totesi.

On suorastaan uskomatonta tässä talouden tasapainottamisen välttämättömyydessä, että hallitus on kyennyt neljän puolueen kesken sopimaan peräti yhdeksän miljardin toimista. – Päivi Räsänen

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah jatkoi.

– Jos emme olisi näin tehneet, ottaisimme 16 miljardia velkaa 12 sijaan, Essayah totesi.

– Vuonna 2027 tilanteen pitäisi parantua. Erittäin haastava tämä rasti on ollut. Jos olisimme jatkaneet edellisen hallituksen ’antaa mennä vaan’ -linjalla, maksaisimme korkoa vieläkin enemmän. Velkaantumisen taittuminen ei ole helppoa, kun korkoa korolle -efekti alkaa vaikuttaa, hän muistutti.

Jos olisimme jatkaneet edellisen hallituksen ’antaa mennä vaan’ -linjalla, maksaisimme korkoa vieläkin enemmän. – Sari Essayah

– Komissio totesi, että vain Suomi ja Slovenia ovat pystyneet tähän. Mutta me emme tee tätä komission vuoksi, vaan itsemme, lastemme ja lastenlastemme, Essayah huomautti.

Peter Östman on kuullut opposition huutelua myös istuntosalissa.

– Edelleen huudetaan, että velkahan kasvaa teidän kaudellanne 50 miljardia. Se olisi ilman sopeutustoimia kasvanut 59 miljardia. Juuri tähän aikaan sopii tämä hallitus, sillä se todella haluaa nostaa Suomen talouden jaloilleen.

– Silti jokainen leikkaus sattuu. Tämä ei ole mitään huvia. Emme tee leikikauksia mielellämme, vaan pakon edessä, KD-eduskuntaryhmä vakuutti.

Mika Poutala kertoi, että lasten ja nuorten pahoinvointiin pureudutaan. Esimerkiksi Sekasin-chat saa lisää rahaa, samoin kuin etsivän nuorisotyön järjestöt. Nuorten terapiatakuu toteutuu.

Hän vastasi myös siihen, miksi KD:n pitää olla hallituksessa.

– Olemme tasapainottamassa siellä. Perhemyönteisimpänä puolueena pidämme perheiden ja lasten puolta.

Essayah vastasi kysymykseen sotealueiden ongelmien ratkaisusta.

– Kun olemme  menossa kohden kunta- ja aluevaaleja, pitää pystyä sotea korjaamaan. Sote on nyt menoautomaatti, sille on pyrittävä tekemään jotain, Essayah sanoi.

Miten suomalaiset saadaa synnytystalkoisiin, KD-edustajilta kysyttiin.

– Lapsiperheiden asiaa pitää vahvistaa. Jos KD ei olisi ollut hallituksessa, olisi kotihoidon tukea leikattu, Östman totesi.

Päivi Räsänen huomautti, että Orpon hallitus on antamassa piakkoin väestöpoliittisen ohjelman.

– Suomen ikärakenne on pahasti vinoutunut. Syntyvyys on saatava nousemaan, siinä tarvitaan todella monialaisia ratkaisuja, Räsänen sanoi.

Myös 1 000 euron vauvarahan eli ylimääräisen lapsilisän ajatus nostettiin jälleen esiin.

– Toivon, että saisimme tällaisen liikkumavaran. Se olisi hyvä kädenojennus perheelle, jolle syntyy vauva.

Räsänen kertoi Unkarin syntyvyystoimista, joilla vauvoja alkoi tulla lisää. Neljännen lapsen synnyttänyt nainen saa tuloverovapauden loppuiäkseen, ja alle 30-vuotiaana lapsen synnyttänyt saa opintolainan anteeksi.

Ryhmältä kysyttiin myös, miltä tuntuu leikata niiltä, joilla menee jo ennestään huonosti.

— Jokainen leikkaus tuntuu pahalta, erityisesti perusturvaan kohdistuva. Eiväthän ne kivoja ole, emme kuitenkaan heiluttele saksia turhaan. Mitään leikkausta ei tee mielellään, Essayah toisti.

– Mutta viime kauden meno on liian hurjaa. Jos se olisi jatkunut, meillä olisi pian yhteiskunta, jossa ei enää ole peruspalveluja. Säästötoimia tehdään, jotta hyvinvointiyhteiskunta voitaisiin pitää kasassa.

Eläkeläisten etuuksista kysyttiin. Säilyvätkö yhdenvertaiset palvelut?

– Soten uudistaminen on välttämättömyys, jotta voisimme tarjota yhdenvertaiset palvelut jatkossakin.

– Hallitusneuvotteluissa ja pitkään ekan vuoden aikana saatiin vältettyä kaikki leikkaukset eläkeläisille. Nyt kevään kehysriihessä jouduttiin tulemaan eläkeläistenkin kukkarolle, mutta veronkiristys ei koskenut pienituloisimpia, Essayah sanoi.

Tiukkojen kysymysten ohella yleisötä tuli myös tsemppejä hallituksessa toimivalle puolueelle.

Työttömyys kasvaa Suomessa. Mitä hallitus tekee sen eteen, että työttömäksi joutunut pääsee takaisin töihin?

– Pitää saada nykyinen elinkeinorakenne sellaiseksi, että saadaan investointeja Suomeen. Lisäksi on löydettävä uusia verotusinstrumentteja, että työpaikkoja syntyy, Östman vastasi.

Nuorisokysymyksessä muistutettiin, että nuoret miehet ovat aiempaa konservatiivisimpia, mutta samalla pahimmassa syrjäytymisriskissä.

– On muistettava, että hallitus on jo pureutunut tähän syrjäytymisongelmaan. Nuorten miesten syrjäytyminen on pakko pysäyttää. On otettava erityishuomaan ne, jotka jo ovat paljon poissa koulusta. Päihdeongelmien ja jengiytymisen ehkäisemiseki on toimittavat ajoissa, Mika Poutala huomautti.

Kysyttiin myös, ovatko hyväosaiset osallistuneet täysipainoisesti taloustalkoisiin.

– Meillä on maailman korkein tulovero hyvätuloisille, Östman muistutti.

– Ainakin yrittäjät osallistuvat yhteiskuntatalkoisiin suurella riskillä ja panostuksella. Tutkimuksen mukaan ei ole turhia yritystukia, hän jatkoi.

Meillä on maailman korkein tulovero hyvätuloisille. Yrittäjät osallistuvat yhteiskuntatalkoisiin suurella riskillä ja panostuksella. – Peter Östman

Lohja sai kiittävän arvosanan kesäkokouksen pitopaikkana. Kesäsää helli osallistujia, vaikka oltiin jo elokuun lopussa. Kisakallion urheiluopiston uudet tilat olivat juuri sopivat 20–30 hengen porukalle, ja rantamakasiini puolestaan yleisötapahtumalle. Siihen osallistui yli 60 KD-aktiivia Uudeltamaalta, Varsinais-Suomesta ja muualtakin.

Eduskuntaryhmä vieraili toisena kokouspäivänä optisia valokuituja valmistavassa nLight- huipputeknologiayrityksessä.

Kokous päättyi yleisötilaisuuteen Lohjan keskustan Espresso House -kahvilan alakerrassa Laurinkadulla.

– Nyt on oikea aika ilmoittautua sekä alue- että kuntavaaliehdokkaaksi, puheenjohtaja Sari Essayah kannusti kahvilatilaisuudessa.

Supervaalit pidetään 13. huhtikuuta 2025.

– Täällä on kaavakkeita! sanoi puolestaan Lohjan paikallisosaston puheenjohtaja Kauko Pohjonen paperipinkka käsissään.

Jos haluat ehdokkaaksi kunta- tai aluevaaleihin, tee näin

Jos haluat ehdokkaaksi kunta- ja/tai aluevaaleihin, täytä sähköinen ehdokaslomake.

Sähköinen ehdokaslomake löytyy täältä

Kun olet lähettänyt lomakkeen, tieto ehdokashakemuksestasi menee oman asuinpaikkasi KD-yhdistyksen johtohenkilöille: aluevaaleissa asuinpaikkakuntasi KD:n piirijärjestölle ja kuntavaaleissa asuinpaikkakuntasi KD:n paikallisosastolle. Piiri/osasto on sinuun sitten yhteydessä.

Lisää tietoa: kd.fi

Kyselytunnin oppositio muodostui yleisöstä. Kisakallion Rantamakasiini täyttyi KD-väestä. (Kuva Kristiina Kunnas)

Heikki Linnavirta

– Merja kertoo, mitä tehdä ja sanoa, lohkaisi lohjalainen rovasti Heikki Linnavirta pätevästä valtuustokollegastaan Merja Eräpolusta. (Kuva Viljami Haavisto)

Kokenut konkari, neljän kauden kansanedustaja ja valtiotieteiden tohtori Jouko Jääskeläinen kertoi olleensa kesäkokouksissa yhteensä kymmeniä kertoja. Hän voitti itseoikeutetusti leikkimielisen mutta varsin haastavan tietokilpailun, jonka Uudenmaan nykyinen KD-kansanedustaja Mika Poutala piti. (Kuva Kristiina Kunnas)

Rantamakasiini sijaitsee Lohjanjärven rannassa. Moni saunoi vielä iltatilaisuuden jälkeen.(Kuva Kristiina Kunnas)

Eduskuntaryhmän kesäkokous 2024

Mika Poutala, Peter Östman, Sari Essayah ja Päivi Räsänen pääsihteeri Merja Eräpolun (vas.) moderoimalla kyselytunnilla. (Kuva Viljami Haavisto)

Kansanedustaja Mika Poutala kiittää lohjalaisen nLightin johtajia Marja-Leena Suomea (oikealla) ja Hanna Knuuttilaa yritysvierailun jälkeen. (Kuva Kristiina Kunnas)

Lohja, Kauko Pohjonen

Lohjan paikallisosaston nykyinen puheenjohtaja Kauko Pohjonen, edeltäjä Merja Eräpolku sekä ministeri Sari Essayah Espresson Housen yleisötilaisuudessa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ari Mönttinen, Mika Poutala

Varakansanedustaja, aluevaltuutettu, lohjalaislääkäri Ari Mönttinen sekä kansanedustaja Mika Poutala puheenvuoroissaan Espresso Housessa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ari Mönttinen, Lohja

Espresso Housen alakerta täyttyi KD:n yleisötilaisuudessa.

Lohja, Uusimaa

Sari Essayah tervehti yleisötilaisuuteen tullutta Oksasen perhettä – ja houkutteli myös ehdokkaaksi. Ministerin ympärillä Elisa ja Aleksi Oksanen pyöräilevien poikiensa kanssa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös