”Kotihoidontuki, lapsilisien korotukset ja lapsivähennys” – Peter Östmanin mukaan KD:n perhepoliittinen linja näkyy hallituksessa

6.9.2024 klo 16:09 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman vastaa KD-Kompassi-ohjelmassa kritiikkiin, jossa hallitusta syytetään heikompiosaisia sortavasta politiikasta.

Östman muistuttaa, että suurin osa budjettimenoista kohdistuu sote-sektorille ja toiseksi suurin menoerä ovat erilaiset sosiaalietuudet.

– Eli silloin kun joudumme tekemään menosopeutuksia, niin tottakai ne iskevät osittain niihin, jotka ovat heikommassa asemassa.

Östman peräänkuuluttaa kuitenkin keskustelua siitä, että ketkä ovat ne, jotka ovat kaikkein heikommassa asemassa.

– Nyt vaikuttaa siltä, että moni työelämässä mukana oleva kokee olevansa heikommassa asemassa, mutta näin se ei ole. Heikommassa asemassa ovat esimerkiksi vammaiset, osatyökykyiset ja eläkeläiset, jotka saavat pelkästään takuueläkkeen. Näihin emme ole tehneet leikkauksia.

Suomen talous on ottanut rajua iskua koko maailmantaloutta koskevassa taantumassa.

– Täällä on pitkään eletty yli varojen. Kun Euroopan keskuspankki lähti korottamaan korkoja pari vuotta sitten, niin se on vaikuttanut kaikkein eniten Suomen talouteen ja erityisesti rakennussektoriin.

Tuoreimmat ennusteet näyttäisivät kuitenkin siltä, että talous lähtee pikkuhiljaa kasvuun ja myös asuntokaupassa on nähty piristymistä.

– Uskon kyllä, että vuoden sisällä tulemme näkemään talouskasvua ja se vaikuttaa työllisyyteen ja sitä kautta jokaisen kansalaisen arkeen.

Östman pitää Suomen keskeisimpänä ongelmana valtavan velkataakan lisäksi alhaista syntyvyyttä. Kristillisdemokraatit ovat tästä usein muistuttaneet ja vaatineet panostamista lapsiperheisiin.

Östmanin mukaan lapsiperheitä suosiva KD:n linja näkyy koko hallituksen linjassa.

– Kun teimme ensimmäisen 6 miljardin sopeutuksen, niin leikkauslistoihin sisältyi nykyisen kotihoidon tukijärjestelmän lakkauttaminen ja lapsilisiinkin olisi haluttu puuttua.

– KD:n toiveesta tai vaatimuksesta saatiin lisäksi lapsikohtainen työtulovähennys, Östman kertaa.

Kuuntele Östmanin koko haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 7.9. klo 12.50 alkaen.

Ylös