– Tuen jatkuminen Ukrainalle ja EU-maiden laaja yhtenäisyys asiassa ovat välttämättömiä, Mika Poutala sanoo
10.9.2024 klo 17:30 Politiikka Samuli Rissanen
Mika Poutala kuvattiin eduskunnassa 17.8.2024. (Kuva: Kristiina Kunnas)
Vahva kansallinen puolustuskyky ja -tahto sekä täysipainoinen toiminta EU:ssa ja Natossa muodostavat Suomen turvallisuusrakenteen perustan, KD:n Mika Poutala muistuttaa.
– On tärkeää, että vahvistamme turvallisuuttamme Nato-yhteistyön ohella myös useiden kahdenvälisten kumppanuuksien kautta – eikä vain sotilaallisten suurvaltojen, vaan myös muiden Pohjoismaiden ja Baltian maiden kanssa, KD:n ryhmäpuheen ulko- ja turvallisuuspoliittisesta selonteosta pitänyt Mika Poutala arvioi.
Hän muistuttaa, että Pohjoismaat muodostavat nyt tiiviin puolustusalueen, jota Yhdysvaltojen Norfolkissa sijaitseva Nato-esikunta jatkossa koordinoi. Sen alaisuudessa Suomeen perustettava maavoimajohtoporras saa kiertävät FLF-joukot, joihin myös Ruotsi aikoo osallistua.
Kansainvälisen politiikan suuret ruutitynnyrit ovat jatkossakin Venäjä ja Lähi-itä. Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan loppua ei ole näköpiirissä.
– Tuen jatkuminen Ukrainalle ja EU-maiden laaja yhtenäisyys asiassa ovat välttämättömiä. Venäjän pyrkimykset kasvattaa vaikutusvaltaansa Itämerellä ja arktisella alueella korostavat Naton pelotteen ja puolustuksen vahvistamisen merkitystä.
Venäjä-yhteyksien sulkeuduttua Suomi on yhä enemmän meren ympäröimä saari.
– Meillä on oltava riittävä omavaraisuus tärkeimpien hyödykkeiden, kuten ruuan ja energian, osalta. Suomi on korostanut tarvetta vahvistaa EU:ssa kokonaisvaltaista varautumista ja ollut valmis tarjoamaan osaamistaan muille.
Poutala totesi, että uskonnonvapauskysymykset ovat jääneet ulko- ja kehityspolitiikassa valitettavan vähäiselle huomiolle.
– Tähän kristillisdemokraatit toivovat muutosta.