”Säästöjen ohella tärkeää on YLE:n läpinäkyvyys rahankäytössä” – Mika Poutala pitää tärkeänä myös hengellisten ohjelmien jatkumisen

12.9.2024 klo 18:46 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraateille tärkeää on Mika Poutalan mukaan se, että varmistetaan hengellisten ohjelmien jatkuminen YLE:llä. – Myös urheilu- ja liikuntaohjelmien merkitys suomalaisten hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen on tiedostettu, Poutala sanoo.

Yleisradion tehtävää ja rahoitusta käsittelevä parlamentaarinen työryhmä sai työnsä valmiiksi ja kertoi tulokset: Työryhmä leikkaa Ylen rahoitusta nostamalla Ylen arvonlisäveroa ja jäädyttämällä indeksikorotukset.

Työryhmä esittää, että Yle-indeksi jäädytetään kolmeksi vuodeksi 2025–2027. Yhtiön maksama arvonlisävero taas nousee pysyvästi kymmenestä prosentista 14 prosenttiin vuoden 2026 alusta.
Arvonlisäveron korotus leikkaa Ylen tuloja vuosittain noin 19 miljoonaa euroa. Käytännössä Ylen rahoitus on vuonna 2027 noin 47 miljoonaa euroa vähemmän kuin se olisi indeksikorotusten kanssa.

Yle-työryhmän puheenjohtajan, kokoomuksen Matias Marttisen mukaan kokonaisuudessaan säästötoimien vaikutus nousee noin 66 miljoonaan euroon vuonna 2027.

Kristillisdemokraatteja työryhmässä edustanut Mika Poutala kertoo lähteneensä innoissaan mukaan ryhmän työhön, mutta myöntää, ettei tiennyt mihin uppoutui.

Kristillidemokraateille parlamentaarinen päätös, jossa ovat mukana kaikki eduskuntapuolueet poislukien Harry Harkimon yhden hengen ryhmä, on ollut kuitenkin tärkeä.

– Sen vuoksi ollaan haluttu tässä olla viimeiseen asti, Poutala sanoo.

Poutala pitää tärkeänä, että YLE  jatkossa näyttää esimerkkiä rahankäytön avoimuudessa ja läpinäkyvyydessä.

Kertyneiden säästöjen ohella Poutala pitää tärkeänä sitä, että YLE  jatkossa näyttää esimerkkiä rahankäytön avoimuudessa ja läpinäkyvyydessä.

Kristillisdemokraateille tärkeää on hänen mukaansa myös se, että varmistetaan hengellisten ohjelmien jatkuminen. Tästä on kirjaus myös YLE- laissa eikä hengellisestä sisällöstä Poutalan mukaan tarvinnut juurikaan edes keskustella neuvottelujen aikana.

– Myös urheilu- ja liikuntaohjelmien merkitys suomalaisten hyvinvointiin ja yhteisöllisyyteen on tiedostettu ja niistäkin on kirjaukset.

Poutala on kuitenkin eduskuntaryhmien kompromissin suhteen hieman pettyneen oloinen.

– Pakko myöntää, että ei se kirkko ehkä ihan keskelle kyllä lopulta rakentunut, siihen mäen päälle. Hieman kallelleen se ehkä jäi, ehkä se siinä pystyssä pysyy. Mutta kristillisdemokraatit olisi mielummin rakentanut kirkon keskelle kylää, hyvälle perustalle. Silloin se varmasti vaikuttaisi myös koko kylän parhaaksi, Poutala totesi hieman kryptisesti.

– Mutta ennen kaikkea päätös on tärkeää Ylen henkilökunnalle. Nyt on varmuus tulevasta ainakin muutamaksi vuodeksi ja sen pohjalta sitten voi suunnitelmia tehdä, hän lisää.

Ylös