– On aika päivittää Suomen tekoälystrategia, Mika Poutala sanoo

17.9.2024 klo 18:36 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnassa käytiin ajankohtaiskeskustelu tekoälystä. Sitä pidetään sekä Suomen tulevaisuuden menestystekijänä että yhteiskunnallisten haasteiden aiheuttajana.

Keskustelualoitteen ensimmäinen allekirjoittaja, kansanedustaja Timo Harakka (Sdp) muistutti, että tekoäly voi mullistaa niin talouden kuin yhteiskunnan rakenteet, niin luonnonympäristön kuin digitaalisen maailman, jopa ihmisenä olemisen perusteita.

– On paikallaan kysyä, pitääkö tätä voimaa säädellä ja jos, niin miten. Tänään on se hetki, hän sanoi.

Harakka totesi, että esimerkiksi rikkaat G7-maat, Yhdysvallat, Kanada, Saksa, Ranska, Britannia, Italia ja Japani näkevät tekoälyn lisäävän tuottavuutta, vahvistavan innovaatioita ja yrittäjyyttä. Toisaalta ne pelkäävät disinformaatiota joka huolestuttaa demokratioita.

– Tekoäly uhkaa demokratiaa. Se on ilmeistä toisellakin tavalla: vallan keskittymisenä. Yksi tekoälymalli voi vaatia kymmenien miljardien eurojen edestä laskentavoimaa. Olen luonnehtinut, että datavalta keskittyy tällä hetkellä kasinolle ja kasarmille eli amerikkalaisille megalustoille ja Kiinalle.

– Ilman koordinoitua ja suunnitelmallista työtä erilaiset kokeilut tekoälyn parissa valuvat valitettavasti Suomen tasolla hukkaan.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Mika Poutalan mielestä yksi tärkeimmistä asioista olisi päivittää Suomen tekoälystrategia. Tämän tulisi tarjota eri ministeriöiden rajat ylittävän vision siitä, miten tekoälyä hyödynnetään Suomessa. Työn johtamisenkin tulisi olla parlamentaarista ja yli hallituskausien jatkuvaa.

– Tällä hetkellä erilaisia tekoälypilotteja käytetään jo monella eri rintamalla, mutta niistä ei luonnollisesti saada parasta mahdollista hyötyä, koska se hyöty valuu vain ja ainoastaan kokeilijoille, ei koko Suomelle, Poutala sanoo.

Vision tulisi hänen mukaansa vastata ainakin seuraaviin kysymyksiin: Mitä konkreettisia tavoitteita Suomella on tekoälyn hyödyntämisessä? Mitä toimenpiteitä Suomi aikoo tehdä vision saavuttamiseksi? Millä johtamisrakenteella tekoälyn mahdollisuudet saadaan jalkautettua koko Suomen hyväksi? Kenen vastuulla toimenpiteiden toteutus on, ja millä resursseilla toteutus tehdään?

– Ilman koordinoitua ja suunnitelmallista työtä erilaiset kokeilut tekoälyn parissa valuvat valitettavasti Suomen tasolla hukkaan. Nyt on aika päivittää tekoälystrategia tähän päivään.

Ylös