Sari Essayah Ruotsissa hallitusten yhteisessä kokouksessa – ”Keskustelujen lisäksi meillä myös omien hallinnonalojemme tapaamiset”

17.9.2024 klo 19:19 Ulkomaat Kristiina Kunnas

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah tapasi Ruotsin kollegansa, eli Kristillisdemokraattien puheenjohtajan, energia- ja elinkeinoministeri Ebba Buschin, joka toimii myös varapääministeinä. Suomen hallitus oli Tukholmassa harvinaisella vierailulla.

Suomen ministerien Tukholman-vierailu oli sikäli poikkeuksellinen, että näitä koko hallituksen tapaamisia on järjestetty ani harvoin. Edellinen hallitusten yhteinen kokoontuminen oli Hämeenlinnassa 2009.

Suomen ja Ruotsin hallitusten yhteisiä tapaamisia on järjestetty ani harvoin.

– Oli erittäin mielenkiintoinen ja hieno yhteinen päivä maanantaina, Sari Essayah kiittelee.

Maanantaina Essayah tapasi jälleen myös Ruotsin Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Ebba Buschin, joka toimii Ulf Kristerssonin oikeistohallituksessa energia- ja elinkeinoministerinä sekä varapääministerinä.

Aiheista ei ministerien tapaamisessa taatusti ollut pulaa. Toisilleen läheiset naapurit ovat nyt myös Nato-maita. Asialistan kärkipäässä oli luonnollisesti Euroopan koko ajan huonontunut turvallisuustilanne. Ukrainan auttamisessa Suomi ja Ruotsi ovat noudattaneet samansuuntaista linjaa.

Pääministerit Kristersson ja Orpo osallistuivat myös maanantaisin pidettävään Ukraina-tukimielenilmaukseen.

Tiistaina on ollut Essayah’n mukaan ”vähän arkisempaa”. Ruotsalaisministerit veivät suomalaiskollegansa erilaisille kenttävierailuille.

Ruotsin maaseutuministeri Peter Kullgren on yksi KD:n neljästä ministeristä.

– Aamun aloitimme tutustumalla Ruotsin susipolitiikkaan. Kuulimme heidän asiantuntijoitaan. Jatkoimme vielä kalastuspolitiikan käsittelyyn Gävlessä, Essayah kertoo.

Suomen hallitus Tukholmassa

Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah keskustelussa Ruotsin ilmasto- ja ympäristöministerin, Liberaalien Romina Pourmokhtarin kanssa. (Kuva Marjo Loponen)

Sari Essayah ja Ruotsin siviiliministeri Erik Slottner (KD) juttelevat, vasemmalla ulkoministeri Elina Valtonen, takana sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso sekä opetusministeri Anders Adlercreutz. (Kuva Marjo Loponen)

Suomen ja Ruotsin hallitukset koolla Tukholmassa maanantaina 16. syyskuuta. Edellinen yhteistapaaminen oli Hämeenlinnassa vuonna 2009. (Kuva Anne Sjöholm/Valtioneuvosto)

Ylös