– KD on Suomen ainoa rehellisesti arvokonservatiivinen puolue, viestintä- ja markkinointisuunnittelija Viljami Haavisto sanoo

20.9.2024 klo 10:49 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien viestintä- ja markkinointisuunnittelija Viljami Haaviston mukaan KD on Suomen ainoa rehellisesti arvokonservatiivinen puolue. – Meille yhteiskunta rakentuu alhaalta ylöspäin eli kaikki lähtee perheiden hyvinvoinnista, hän sanoo.

KD-Kompassi-ohjelman tämän viikon vieraana on kristillisdemokraattien viestintä- ja markkinointisuunnittelija Viljami Haavisto, joka aloitti uudessa tehtävässään tämän vuoden alussa.

– Kaikki alkoi aika ryminällä helmikuun alussa eli siinä oli eurovaalit heti odottamassa työntekijää, Haavisto kertoo.

Tehtävässä on auttanut aiempi kokemus puolueesta sekä varapuheenjohtajana että KD Nuorten pääsihteerinä.

Nyt eurovaalien jälkeen toimenkuvaan kuuluu se, miten kenttä voisi viestiä mahdollisimman hyvin. Siihen on myös apuja saatavilla, sillä viikko sitten tuli valmiiksi Viestinnän vihjeitä-opas, jossa on kattavasti käsitelty kaikki mitä poliittisesta viestinnästä paikallisella tasolla täytyy tietää ja osata.

– Sitten tietysti tehdään pohjia eri jäsenistön käyttötarkoituksiin eli visuaalisia pohjia ja koulutusmateriaalia varsinkin tulevia vaaleja silmällä pitäen, Haavisto kertoo.

Lisäksi työhön kuuluu säännöllinen yhteydenpito valtakunnan politiikkaan eli eduskuntaryhmään, josta hän kuvaa materiaalia ja tuottaa sisältöä.

– Tärkeintä puolueen viestinnän tuottamisessa on tuoda mahdollisimman kattavasti esiin KD:n näkemyksiä ja linjauksia. Tehtävänäni on avartaa ihmisten näkemystä kristillisdemokraateista puolueena.

Viestinnan tuottamisessa eletään monikanavaista aikaa. Aiemmin verkkosivut toimittivat tiedottamisen arkea, mutta nykypäivänä se on viimeinen väylä, josta uusia, puolueen politiikasta kiinnostuneita ihmisten tavoittaa.

– Tässä riittää paljon tehtävää ja parannettavaa, Haavisto toteaa.

Mutta mikä sitten erottaa kristillisdemokraatit vaikkapa muista keskustaoikeistolaisista puolueista?

– Liityin puolueeseen siksi, että kristillisdemokraatit on Suomen ainoa rehellisesti arvokonservatiivinen puolue, Haavisto sanoo.

Hän ottaa esiin konkreettisen esimerkin: Syyskuun alussa eduskunnassa käytiin keskustelu eutanasia-kansalaisaloitteesta.

– Kun kuuntelin keskustelua, niin ajattelin, että on hienoa kuulua puolueeseen, jonka kanta pysyy ja rivit seisoo suorassa.

– Kristillisdemokraateille yhteiskunta rakentuu alhaalta ylöspäin: Kaikki lähtee perheiden hyvinvoinnista. Politiikkaa ei johda maahanmuuton tai valtionvelan määrä tai mikään muukaan abstrakti tunnusluku vaan se, että tavallisilla suomalaisilla perheillä on hyvä olla nyt ja tulevaisuudessa.

KD on lapsiperheiden arkea edistävä puolue ja Haaviston mukaan se näkyy hallituksessa.

– Lapsikohtainen vähennys ansiotuloverotuksen toteutetaan, samoin lasten ja nuorten terapiatakuu. Nuorten lastensuojeluun tehdään mittavia lisäpanostuksia, oppimisen tukea vahvistetaan, hän listaa.

– Juuri tämänkaltaisten linjausten vuoksi KD on mukana hallituksessa, Haavisto lisää.

On helppo sanoa, että media ei kerro tiedotteista tai avauksista, mutta ovatko ne kaikki avaukset sellaisia, joille löytyy kiinnostusta

KD:n saavutukset hallitusyhteistyössä ovat asia, jonka yhteydessä on hyvä palata viestintään. Haavisto muistuttaa, että näistä pitää pystyä kertomaan.

– Kun sitten ollaan toreilla ja turuilla ympäri Suomea, meidän pitäisi olla entistä aktiivisempia tätä tematiikkaa sivuavissa keskusteluissa sekä käyttää sosiaalista mediaa ahkerasti.

– Uusien ja tuntemattomien kohderyhmien tavoittamisessa myöskään maksettua mainontaa ei voida unohtaa.

KD:n haasteena on, että valtakunnallinen media jättää puolueen toiminnasta uutisoinnin hyvin helposti pimentoon.

Haavistokin myöntää ongelman. Valtakunnallinen media harvemmin nostaa esiin pouolueen avauksia ja keskittyy päinvastoin asioihin, joita meiltä odotetaankin eli ruokkii puolueeseen liitettyjä stereotypioita ja ennakkoluuloja.

– Mutta samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, että tämä on valitettavan helppo piilopaikka meille. On helppo sanoa, että media ei kerro tiedotteista tai avauksista, mutta ovatko ne kaikki avaukset sellaisia, joille löytyy kiinnostusta, Haavisto kysyy.

– Viestintä on enemmän kuin tiedottamista. Siinä pitää miettiä ja kehittää koko ajan uusia tapoja herättää keskustelua. Se, että me lähestytään mediaa jollakin tiedotteella ei välttämättä ole tapa, jolla asia saadaan läpi.

Kristillisdemokraateilla on hallitusvastuun myötä tullutta vaikutusvaltaa, mutta myös kanavat Eurooppaan. KD on osa kansainvälistä kristillisdemokraattisen liikettä, Haavisto muistuttaa.

– Puheenjohtaja ja ministeri Sari Essayah vaikuttaa tällä hetkellä EPP:n maatalousministereiden puheenjohtajana. Hänellä on sieltä suora vaikutusvalta Euroopan unionin suurimman puolueen maatalouspolitiikkaan ja se vasta onkin paljon pieneltä puolueelta.

Kuuntele koko Viljami Haaviston haastattelu KD-Kompassi-ohjelmassa Radio Deillä lauantaina 21.9. klo 12.50 alkaen.

Ylös