Tomi Kaunismäki: Voiko Seta sanella kirkon toimintaa?

23.9.2024 klo 15:51 Mielipiteet & Blogit KD Lehti

KD-kaupunginvaltuutettu Tomi Kaunismäki ihmettelee mielipidekirjoituksessaan Vaasan suomalaisen seurakunnan päätöksestä syntynyttä kohua. – Ryöpytys Ilkka-Pohjalaisessa oli hämmentävää luettavaa, Kaunismäki toteaa.

Ilkka-Pohjalainen uutisoi (4.9.) koko sivun artikkelissaan, että Vaasan suomalainen seurakunta lopettaa yhteistyön Setan kanssa. Päätöksen on tehnyt kirkkoherra Teijo Peltola virkaansa kuuluvan vallan puitteissa. Tuota päätöstä puitiin vielä seuraavankin päivän (5.9.) lehdessä yhden aukeaman ja pääkirjoituksen voimin.

Tämä ryöpytys oli varsin hämmentävää luettavaa. Etenkin se, miten voimakkaasti artikkeleissa pyrittiin murentamaan Peltolan uskottavuutta sortumalla jopa henkilöön menevään epäasiallisuuteen. Tätä ei kovin usein maakuntalehdissä näe.

Kohu viestii vahvasti Setan saavuttamasta vaikutusvaltaisesta asemasta yhteiskunnassamme. Se on kyselemättä ottanut itselleen aseman edistyksen ja suvaitsevaisuuden lippulaivana. Valitettavasti yhtenä lieveilmiönä on havaittavissa vastustajiksi koettujen vaientaminen tai pyrkimys murentaa heidän uskottavuuttansa.

Nykyään ovatkin hyvin harvassa toimijat, jotka uskaltautuvat kriittisesti – saati sitten julkisesti – arvostelemaan Setan toimintaa tai vaikkapa lopettamaan tai olemaan aloittamatta yhteistyötä sen kanssa.

Nykyään ovatkin hyvin harvassa toimijat, jotka uskaltautuvat kriittisesti – saati sitten julkisesti – arvostelemaan Setan toimintaa tai vaikkapa lopettamaan tai olemaan aloittamatta yhteistyötä sen kanssa. Sillä näin tehtäessä asettautuu alttiiksi ankaralle julkiselle arvostelulle. Jopa kirkko on nykyisin Setan vahvan vallankäytön vaikutuspiirissä siitä huolimatta, että kirkon ja Setan ydintehtävät poikkeavat varsin paljon toisistaan: kirkko kutsuu ihmisiä yhteyteen Jumalan kanssa ja Seta taas nimensä mukaisesti edistää seksuaalista tasavertaisuutta.

Ilmiöstä, jossa Seta pyrkii sanelemaan kirkon toimintaa, on tuoreimpana esimerkkinä kirkkoherra Teijo Peltolan kohtelu mediassa. Hän lakkautti sateenkaariväelle järjestetyt erityiset omat tilaisuudet, joita Ilkka-Pohjalaisessa kirjoitettujen tietojen (4.9.) mukaan järjestettiin yhteistyössä Vaasan Seta ry:n kanssa kaksi kertaa: vuosina 2019 ja 2022. On todettava suhteellisuuden tajun nimissä, että kirkko järjestää lukuisia eri tilaisuuksia viikoittain, joihin kaikki ihmiset ovat tervetulleita taustoistaan riippumatta. Ketään ei ole rajattu kirkon tilaisuuksien ulkopuolelle.

Kirjoittaja on KD:n kaupunginvaltuutettu Vaasassa

Vaalit 2023, Tomi Kaunismäki

Tomi Kaunismäki pohtii mielipidekirjoituksessaan ilmiötä, jossa Seta pyrkii sanelemaan kirkon toimintaa.

Ylös