”Minulla oli kontaktit valmiina ja hyvä tiimi” – Forssan KD-valtuutettu Topias Kujala kertoo, miten ensikertalaisena voi mennä läpi vaaleissa

1.10.2024 klo 16:45 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien Forssan valtuutettu Topias Kujala, 27, meni ensikertalaisena läpi vuoden 2021 kuntavaaleissa oltuaan vain muutaman kuukauden puolueen jäsenenä. Jokainen ääni tarvittiin, sillä Kujala valittiin valtuustoon lopulta arvalla tarkastuslaskennan jälkeen.

Forssassa KD sai viime kuntavaaleissa triplattua valtuutettujen määrän vaaliliitossa Keskustan kanssa. Edellisellä kaudella puolueella oli ollut vain yksi valtuutettu, eläkkeellä oleva pastori Pekka Murtolahti. Vuoden 2021 kuntavaaleissa Murtolahden lisäksi läpi meni myös varavaltuutettu, pysäköinnintarkastaja Asta Jaakkola. Tarkastuslaskenta nosti kolmanneksi valtuutetuksi tuolloin 24-vuotiaan metsätalouden opiskelijan Topias Kujalan.

Hän oli työskennellyt vaalivuoden ajan KD Nuorten projektityöntekijänä.

KD tarjoaa varsin vapaat raamit omanlaisen politiikan tekemiselle

– Ajatus kuntapolitiikkaan lähtemisestä oli silloin tällöin käynyt mielessä jo aiemmin mutta lopullinen päätös kuntavaaleihin ehdolle lähtemisestä syntyi kun aloitin työskentelyn KD Nuorissa alkuvuodesta 2021. Näen, että KD tarjoaa varsin vapaat raamit omanlaisen politiikan tekemiselle ja siksi KD tuntui luonnolliselta valinnalta.

Kujalan läpimenoa voi pitää siinä mielessä poikkeuksellisena, että hän meni läpi nuorena ensikertalaisena vain muutaman kuukauden puolueeseen kuuluneena.

Kuinka hän sai äänensä kuuluviin ja näkyvyyttä, jota valtuutetun paikan saaminen vaatii?

– Syntyperäisenä forssalaisena ja monessa mukana olleena minulla oli valmiina hyvä kontaktipiiri kotikaupungissani, Kujala kertoo.

Hän teki nykyisin Kristillisdemokraattien viestintä- ja markkinointisuunnittelijana työskentelevän Viljami Haaviston ja muun tukijoukon kanssa aktiivista kampanjatyötä vallitsevasta korona-tilanteesta huolimatta.

– Hyödynsin sosiaalista mediaa, videoita ja nettisivuja, jotka eivät välttämättä pienemmillä paikkakunnilla ole yleisiä kuntavaalikampanjassa. Näen, että tuolla työllä oli siinä tilanteessa iso arvon, koska monet perinteiset vaalitapahtumat kuten torit ja väittelyt olivat kiellettyjä koronan vuoksi.

Kujalan ensimmäinen kausi kuntapolitiikassa on nyt pian takana. Mitä kuntapolitiikassa mukana oleminen on hänelle merkinnyt ja minkälainen näköalapaikka se on?

– Olen kokenut kuntapolitiikan todella mielenkiintoisena ja yhteisten asioiden hoitamisen tärkeänä. Valtuutettuna toimiminen tarjoaa mielestäni hyvän näkemyksen niin paikallisesta kuin alueellisestakin tilanteesta.

– Yhteistyö muiden puolueiden kanssa on toiminut mielestäni oikein hyvin ja tällä kaudella istumme yhteisessä valtuustoryhmässä Keskustan kanssa, Kujala kertoo.

Entä mitä kristillisdemokratia Kujalalle merkitsee?

– Kristillisdemokratia tarjoaa hyvän vaihtoehdon perinteiselle poliittiselle jaolle. Itseäni lähellä on erityisesti perhearvot sekä inhimillinen sosiaalipolitiikka, hän sanoo.

Topias Kujala

Ikä: 27

Asuinpaikka: Forssa

Ammatti: 3D-suunnittelija

Koulutus: Konetekniikan opiskelija

Luottamustehtävät: Forssan kaupunginvaltuutettu, Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja

Politiikan ulkopuolinen harrastus: Metsästys, kalastus ja musiikki

Ylös