– Euroopan juutalaiset kokevat antisemitismin lisääntyneen Lähi-idän tapahtumien myötä, Mika Poutala muistutti eduskuntaa

3.10.2024 klo 18:21 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit nostivat Lähi-idän tapahtumat ja lisääntyneen juutalaisvastaisuuden Euroopassa eduskunnan kyselytunnin aiheekseen.

Kristillisdemokraateista kysymysvuorossa oli kansanedustaja Mika Poutala. Hän muistutti, että Lähi-idän tapahtumat ovat lisänneet vakavia turvallisuusuhkia myös Euroopassa.

– Kuulemme säännöllisesti tietoja antisemitistisistä iskuista ympäri Eurooppaa. Syksyn mittaan on kuultu muun muassa ammuskelusta holokaustimuseon edustalta Saksassa ja epäillystä antisemitistisestä iskusta synagogaan Ranskassa. Vuoden takaisten Lähi-idän tapahtumien myötä juutalaiset ympäri Eurooppaa ovat lisäksi kokeneet antisemitismin nostaneen päätään arkielämässä, hän totesi.

Parhaillaan valmistaudutaan viettämään juutalaista uutta vuotta.

– Miten varmistamme osana eurooppalaista yhteisöä sen, ettei Euroopassa enää koskaan tarvitse pelätä turvallisuutensa puolesta oman uskonnon tai etnisen taustansa vuoksi, Poutala kysyi.

Eurooppa- ja omistajaohjausministeri Joakim Strand kertoi, että asiasta keskusteltiin viimeksi tänään ja käytiin läpi myös seuraavaa yleisten asioitten neuvostoa.

– Siellä tullaan keskustelemaan näistä asioista. Myös EU-MINVAssa käymme tätä asiaa läpi ja tiedämme, että valmistelussa on nyt Euroopan unionin puolesta kannanottoja tähän asiaan liittyen.

– On kaikkien intressissä ja kaikkien Euroopan maiden tulee pitää huolta siitä, että ne tapahtumat, mitä meillä historiassa on ollut, eivät enää koskaan toistu. Tämä on täysin selvä asia, ja Suomi on tässä hyvinkin aktiivinen.

Ylös