Metsäkatoasetus lykkääntyy – Sari Essayah iloitsee työvoitosta

3.10.2024 klo 16:12 Politiikka Samuli Rissanen

– Yli vuosi tämän eteen tehty töitä kaikilla rintamilla, ja mannerlaatat liikkuvat Brysselissä. Lykkäys on tärkeä suomalaisille yrityksille ja viranomaisille. Navettarakentamisen haasteet ovat myös ratkeamassa, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah sanoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja, maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah iloitsee hallituksen EU-vaikuttamisen tuloksista metsäkatoasetuksessa.

Komissio ehdottaa metsäkatoasetuksen soveltamisen lykkäämistä vuodella eteenpäin. Jos Euroopan parlamentti ja neuvosto hyväksyvät ehdotuksen, asetuksen soveltaminen siirtyisi alkamaan asetuksen keskeisiltä osilta 30.12.2025.

Mikro- ja pienyrityksille soveltaminen alkaisi puolestaan kuusi kuukautta myöhemmin eli 30.6.2026 lukuun ottamatta nykyisen puutavara-asetuksen tuotteita. Lisäksi komissio julkaisi kauan odotetut toimeenpano-ohjeet.

– Komissio esittää metsäkatoasetuksen toimeenpanon lykkäämistä 12 kk:lla, pienille toimijoille jopa 18 kk:lla. Navettojen rakentamishaasteet ovat myös ratkeamassa. Jälleen hallituksen erinomaista EU-vaikuttamista pääministeriä myöten, Essayah toteaa.

Suomi on tuonut esille, että asetuksen maailmanlaajuiset tavoitteet metsäkadon vähentämisestä ovat kannatettavia, mutta toteutuksen kannalta kyse on hyvin haasteellisesta kokonaisuudesta niin EU:n jäsenvaltioille kuin globaalisti.

Soveltamisajan siirtämistä voidaankin pitää tarpeellisena joustona metsäkatoasetuksen täytäntöönpanossa.

– Metsäkatoasetus oli juuri tullut voimaan, kun hallitus aloitti työnsä. Siitä asti vaikuttamista on tehty päämiestasolla asti ja käyty komission kanssa keskustelua toimeenpano-ohjeista. Nyt saadut suuntaviivat tarjoavat joustoa, jonka perusteella voi arvioida, että navettainvestoinnit voivat Suomessa jatkua.  Se on ollut koko ajan tavoitteemme. Toimeenpanon lykkääminen taas on tärkeää niin suomalaisyrityksille kuin viranomaisille, jotta järjestelmät ja prosessit ehditään saada kuntoon, Essayah summaa.

Ylös